Бордюрні троянди в ландшафтному дизайні

Зміст:

  • Особливості бордюрних троянд
  • Застосування бордюрних троянд
  • Приклади композицій із бордюрних троянд
  • Кращі сорти

Особливості та різноманіття сортів бордюрних троянд пояснюються тим, що в їх появі брали участь і чайно-гібридні, і поліантові троянди.

У ландшафтному дизайні, як говорить сама їх назва, застосовуються для обрамлення певних зон на присадибній ділянці чи біля будинку.

Наприклад, бордюрні троянди використовують при оформленні під’їзних доріжок або висаджують в  розарії з іншими сортами троянд. Досить підібрати кілька сортів з суцвіттями різних кольорів чи відтінків, і ваш сад будете милувати око тривалий час.

Особливості бордюрних троянд:

Бордюрні троянди ще називають патіо чи карликовими багатоквітковими трояндами. Вони більші за розміром, ніж мініатюрні троянди і менші, ніж флорібунди. Ростуть приблизно до 30-60 сантиметрів. Ця група характеризується безперервним, буйним цвітінням,  сильним розгалуженням кущів і високою тривалістю життя. Кущі бордюрних троянд більш стійкі до морозу, ніж кущі великоквіткових або плетистих троянд. Також вони менш сприйнятливі до хвороб.

Бордюрні троянди формують від однієї до кількох десятків квіток середнього розміру (махрових і напівмахрових) на одному пагоні. Вони рясно цвітуть з червня до пізньої осені. Багато сортів повторюють цвітіння. Стійкі до низьких температур і невибагливі ґрунту (добре розвиваються в районах з неродючим грунтом та одночасно захищають ділянку від зараження бур’янами). Добре ростуть в несприятливих умовах. Також бордюрні троянди не потребують опор.

Застосування бордюрних троянд:

  • для композицій в бордюрі, на рокарії чи клумбі;
  • для створення низьких живих огорож;
  • для покриття схилів;
  • для композицій з іншими рослинами;
  • для группових посадок;
  • для одновидових насаджень;
  • для вирощування у горщиках.

 

Бордюрі троянди менш вимогливі, ніж інші види. Для безпроблемного росту їм потрібне лише сонячне місцеположення з добре дернованим грунтом. Перед посадкою варто удобрити місце органічними добривами. Весна та осінь — найкращі періоди посадки.

 

Приклади композицій із бордюрних троянд

Вони дуже добре поєднуються з хвойними рослинами в сонячних місцях. 

 

Більшість кущів троянд мають більш-менш круглу форму, а квіти також округлі. Тому кращий контраст із кущами ,бордюрних троянд створюватимуть рослини конусовидної форми або хвойні довільної форми. Такі вертикальні акценти відразу додадуть клумбі структуру та об’єм, потрібно лише бути обережним, щоб не перестаратися. Іноді достатньо одного саджанця хвойної рослини на передньому плані клумби, щоб отримати потрібний результат.

 

Бордюрні троянди — ідеальний вибір, якщо ви маєте намір облаштувати сад у прованському стилі. 

Вони дуже ефективно поєднуються з лавандою, шавлією та котячою м’ятою (особливо ті сорти, котрі трохи вищі за згадані багаторічні рослини).

Сад у прованському стилі характеризується дуже тихим, ідилічним характером. Він повинен виглядати точно як ідилічний заміський сад, який використовується в основному для відпочинку.

Перш за все, у саду, де ми цінуємо відпочинок та спокій, повинен бути простір та місця, які дозволять нам це робити. Прованський сад повний закутків, де можна сховатись в літню спеку, або навіть окремих лавок, де ми можемо посидіти і просто відпочити. Тут нічого не відбувається швидко. Тут час плине повільніше, і ми розслаблені та бадьорі.

Такий сад часто відокремлений від чужих очей компактною, високою живою огорожею. Окрім того, лавки, тераси та інші місця для відпочинку оздоблені акуратно сформованими рослинами. Квітуча флора представлена в пастельних тонах, а також і садова архітектура. Квіти найчастіше розпускаються у фіолетовому, рожевому, білому та синьому кольорах. А садові меблі найчастіше білого, бірюзового або синього кольору. Приглушені кольори роблять простір спокійним, а отже, сприяють релаксації. Кольори розслабляють і відповідають атмосфері місця.

У прованських садах часто наголошується на природності — не тільки в рослинах та їх вирощуванні, а й у матеріалах, які використовуються в саду. Керамічні горщики, кам’яні або дерев’яні підлоги, а також дерев’яні чи плетені з лози меблі — все це чудово вписується в умови для релаксу.

Звичайно, номером один в садах прованського стилю є лаванда. А особливо дуже морозостійкий вид —  лаванда вузьколиста. Також неможливо уявити прованський сад без інших пряних трав: меліси, м’яти, чебрецю, шавлії, базиліку та майорану. Більшість з них потребують сонячного положення, і місце для їх посадки найкраще вибирати біля кухні або тераси.

Тому теж можете поєднувати пряні трави з бордюрними трояндами ( як у відкритому грунті, так і в контейнерах).

 

Бордюрні троянди з багаторічниками

Поєдуйте троянди з багаторічниками, котрі мають гострі мечоподібні листя (трави, іриси) чи конічну форму куща. Також висаджуйте разом з іншими декоративними травами такими як Ophiopogon ‘Nigrescens’,  осока, собливо строкаті сорти, такі як Carex morrowii,  фестука. Красу бордюрних троянд також підкреслять карликові та напіввічнозелені лілійники.

Добре висаджувати наперстянки на задньому плані та між кущами бордюрних троянд. Вони невибагливі і чудово поєднуються з трояндами. Краще садити їх групами по всій клумбі, щоб ми отримали ефект художньої гармонії.

За своєю природою троянди цвітуть дуже красиво, але в цілому кущ часом не надто декоративний. Ці недоліки — головним чином гола нижня частина куща, надмірно розтягнуті пагони та рідкі листя на пагонах. В кінці липня, коли більшість троянд закінчують своє перше цвітіння, клумба троянд також може виглядати нудно. Тому наше головне завдання при виборі компанії для троянд — створити красиву конструкцію клумби. А оскільки нам потрібен цілорічний ефект, або навіть на значну частину теплої пори року, для цих цілей краще використовувати рослини з виразними декоративними листям або повною формою куща.

Для тривалого ефекту також краще вибирати декоративно-листяні рослини. Наприклад, хости.з жовтим чи білим листям, при умові що троянди будуть рости на повному сонці. Та інші види хост, при умові посадки троянд в напівтіні.

Окрім структурних акцентів, ці рослини зроблять клумбу красивою не тільки в період цвітіння троянд, а й допоможуть приховати недоліки, наприклад, вони закриють «оголені ноги» високих кущів.

 

Бордюрні троянди в поєднанні з самшитом

Маленькі бордюрні троянди залишаються корисними на маленьких ділянках. Використовуйте їх скромні розміри, щоб виділити свої клумби або доріжки та розфарбувати сходи, край тераси. Якщо вам подобається класичний стиль, обрамлення з самшиту навколо бордюрних троянд підкреслить їх кольори та збереже листя. Вічнозелений самшит також приховує оголені гілки троянд. Крім того, самшит легко висадити в траншеї, викопаній навколо ділянки з бордюрними трояндами.

 

Бордюрні троянди і багаторічна герань

Віддавайте перевагу сортам герані з великими квітами, таких як ‘Patricia’ чи ‘Rozanne’, або виду  G. Pratense. Вони цінуються за гарне листя та пишне цвітіння. Добре поєднуються з трояндами пастельних віддтінків. Виділить цим рослинам ділянку шириною не менше 50 см. Також вони ідеально підходять для обрамлення стовбура дерева посеред газону.

Розміщення бордюрних троянд

Бордюрним трояндам також потрібно місце, де навколо них буде повітря. Вони чутливі до грибкових хвороб, якщо довгий час стоять з мокрим листям після дощу. Тому необхідно, щоб кущі  росли там, де сонце та легкий вітерець можуть допомогти листям і пелюсткам троянд висохнути. Тому троянди не слід розміщати під високими деревами або між чагарниками. Натомість у троянд повинен бути відкритий простір у саду. Однак навпаки, важливо також, щоб троянди не зазнавали протягів. Вони цього також не терплять.

Більшість бордюрних троянд не люблять, щоб їх висаджували стінами будинку. Тут грунт часто дуже сухий, занадто легкий чи важкий. Тому ви повинні дотримуватися відстані не менше 50 см між стіною будинку та трояндами.

Більшість сортів можна використовувати як в горщиках, так і на у відкритому грунті, але є сорти, які не придатні для використання в горщиках через свою форму росту.

Помістіть саджанець бордюрної троянди в підготовлену ямку (краще за 8-10 днів перед посадкою). Кореневу шийку слід засипати землею. Троянда посаджена правильно, якщо місце окуліровки знаходиться на 2-3 см нижче від поверхні землі.  Після посадки ущільнюємо грунт навколо саджанця і рясно поливаємо.  Бордюрні троянди на присадибній ділянці — дуже гарне рішення. Це вид, який не вимагає занадто багато часу, і можна обмежитися лише весняним зрізанням пагонів.

Бордюрні троянди безцінні при укріпленні схилів та управлінні зсувами завдяки їх міцному корінню. Посадка троянд на похилій ділянці захищає її від ерозії і додатково створює гарну прикрасу.

 

Кращі сорти:

  • Роза Corfu
  • Роза Guernsey
  • Роза Isle of White
  • Роза Malta
  • Роза Bordure Camaieu
  • Роза Рубі Стар

Читайте також: Лохина: посадка та догляд

Опубликовано: 15.04.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты