Планування садової ділянки

Загальне призначення садових ділянок

Ситуація з коронавірусом в України з дистанційною роботою та навчанням, в умовах карантину показала потребу в дачах та заміських будинках, де можна працювати та відпочивати, не порушуючи правила соціальної ізоляції.

Зазвичай в Україні дачні ділянки по 4,5 та 6 соток, які надавали від підприємства в роки радянської влади або 10 соток, що стали виділяти вже в 90-ті роки. Володарі приватизованих ділянок нащадків колгоспників мають більший розмір ділянки. Чудово, коли особа отримує ділянку з чистого листа та має можливість (і фінансову в теж) побудувати заміський будинок та обладнати територію. Зазвичай це спадщина, що потребує перепланування з урахуванням вже наявних насаджень, будівель тощо.


Традиційно на дачах (навіть з маленькою площею) є город, декілька садових дерев, кілька кущів ягідників. Перший крок, що треба зробити – визначити яке призначення цієї ділянки – відпочинок якомога далі від натовпу та доцільність та розмір городу. Від цього багато в чому буде залежати зонування території.

Наприклад, вам захотілося мати «класичну» дачу: здебільшого вирощувати овочі, мати кілька плодових дерев і кущів, спробувати розводити квіти. Або, навпаки, ви завзятий квітникар, і ділянка видається вам однією суцільною квітучою клумбою.

Може бути, у вас зовсім немає часу для того, щоб виконувати якісь серйозні роботи, пов’язані з доглядом за рослинами, і ви плануєте пару раз в тиждень приїжджати сюди «на шашлик або на рибалку та по гриби», позагоряти або відвідати баню. Тоді проєкт ділянки буде виглядати зовсім інакше.


За радянський час вирощування на ділянки дачного кооперативу дозволялося тільки «вирішення продовольчої програми», декоративні насадження суворо регламентувалося не більше певного розміру.

Зараз нема такої гострої потреби в вирощуванні врожаїв, тому можна зменшити город, а більшу площу відвести для відпочинку родини –гойдалки та місто для гри дітей, вуличний мангал, басейн та велика веранда для відпочинку.

Зонування садової ділянки

Коли ви вже визначились з призначенням садової ділянки можна провести зонування ділянки. Основні зони ділянки: житлова (будинок), вхідні (парадна частина), садово-городня (зона посадок плодових і овочевих культур). Також виділяють зону відпочинку, господарську зону (стайню, компост, туалет). Квітники  можуть входити в садово-городню зону (доповнювати, прикрашати її). Також можуть наповнювати інші куточки саду.

Процес планування ділянки на папері

Продумуючи планування ділянки, дивіться якомога більше фотографій, генпланів ділянок з Інтернету і журналів. Ретельний перегляд готових рішень і їх комплексна оцінка дозволить уникнути найважливіших помилок. А також підкаже окремі цікаві рішення для планування.


Плануванням садової ділянки можна самостійно займатися зимовими вечорами. Для цього знадобляться: лист паперу, лінійка, ластик, простий олівець, кольорові олівці. Але перш треба всі розміри та відстані. Тобто, довжину сторін ділянки, діагоналей, орієнтація по сторонах світу, а також величини присутніх об’єктів. Наприклад, будинку, сараю, плодового саду, городу та ін.).
Малюнок треба робити обов’язково в масштабі, найзручнішим в даній роботі вважається масштаб 1: 100. 1 см на плані відповідає 100 см (1 м) на місцевості. На ньому ж відзначають наявні та споруди, що плануються, насадження, а також особливості рельєфу. Бажано виконаний план розмножити на ксероксі. Це потрібно, щоб мати можливість зробити декілька варіантів не витрачаючи час на креслення основи.

Визначившись з планом та підготувавши ділянку для насаджень попереду придбання рослин та садові роботи.

Потрібні Вам багаторічники , а також садовий інвентар для майбутньої садової ділянки ви можете придбати по доступній ціні в інтернет магазині  Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Роботи в саду восени.

Опубликовано: 19.11.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты