Посадка ожини

Зміст:

Посадка ожини фото опис

Особливості садової ожини

Садова ожина є прямостоячим чагарником або ліаною. У культури є гнучкі стеблові пагони, покриті великою кількістю шипів. Коренева система досить потужна. Завдяки багаторічній селекції були виведені сорти, які не мають шипів, дають стабільний урожай, стійкі до шкідників і хвороб. При вирощуванні на опорі висота окремих пагонів сягатиме близько двох метрів. Листки у ожини п’ятироздільні, або ж трійчасті, з зубчастим краєм і легкою опушкою на двох сторонах. Колір листя — блідо-зелений.

Особливості садової ожини

Цвіте ожина білими квітками до 3 см в діаметрі, які приваблюють бджіл. Рослина є досить хорошим медоносом. Цвітіння залежить від клімату в регіоні посадки. Воно проходить з кінця липня до середини серпня. Плоди дозрівають в середині-кінці серпня. На плодах є сизий наліт.

В який час і куди садити ожину

В який час і куди садити ожину фото опис

Вирощування ожини — непростий процес, проте, при дотриманні правил агротехніки ви отримаєте дуже хороший урожай. Багаті вітамінами плоди ожини з насиченим смаком і ароматом будуть хорошою винагородою за докладені зусилля.

У відкритий ґрунт саджанці ожини бажано висаджують з середини квітня до початку червня навесні, коли земля добре прогріється. Восени висадка можлива з кінця вересня по кінець листопада.

Для ожини вибирають сонячне місце, яке добре захищене від вітру. Це дуже важливо, тому що вітер може пошкодити листя, пагони, перешкодити процесу запилення. Ідеальними для висадки є ділянки на схилах із західного або південного боку. Для гарного росту і розвитку для ожини потрібен родючий суглинний або супіщаний ґрунт. Не можна висаджувати ожину на ґрунтах з великим вмістом карбонатів, так як рослина буде відчувати брак життєво важливих заліза і магнію. Ідеальний рівень pH ґрунту для вирощування ожини — близько 6.

Перед посадкою ділянку упорядковують. З осені видаляють всі бур’яни, видаляють залишки рослин і проливають розчином фунгіциду для профілактики грибкових захворювань. Якщо до посадки ґрунт систематично удобрювати, то внесення добрив при посадці буде не потрібним. Зайва кількість добрив сприятиме зростанню зеленої маси, але значно зменшить кількість плодів і якість врожаю. Проте, якщо до посадки ожини на ділянці вирощувалися інші плодові культури, то земля буде виснажена. Тому, коли ви будете готувати посадочні ями верхній шар ґрунту потрібно відкинути. Далі цей шар з’єднують з 10 кг перепрілого компосту або гною, 30 грамами сульфату калію і 20 грамами суперфосфату. При посадці даною сумішшю заповнюють посадкову яму.

Посадка ожини навесні

Посадка ожини навесні фото опис

Приділіть увагу придбання якісного саджанця. Для висадки підійдуть як однорічні так і дворічні саджанці з розвиненою кореневою системою. Стебла повинні мати діаметр близько 5 мм, з живою корою і бруньками або листям. Також бажано щоб брунька була й на коренях, з якої потім будуть рости нові стебла.

Розміри посадкової ями будуть залежати від величини саджанця, і його віку. При виборі місця посадки потрібно забезпечити відстань від саджанця до інших рослин в саду має бути близько 2м.

Відстань між двома саджанцями ожини різний і буде залежати від способу висадки і рівня розростання сорту. При кущовому способі висадки в яму висаджують два або три саджанця сортів з малою кількістю пагонів. Між двома ямами відстань в ряду і між рядами близько 180 см.

При стрічковому способі висаджують саджанці з підвищеною продукцією пагонів. Для цього викопують борозну і ланцюжком висаджують саджанці. Між саджанцями має бути відстань близько метра. А між рядами повинна бути близько 2,5 м.

Кореневу систему саджанця замочують на 2-3 години в розчині корневину або іншого стимулятора росту коренів. Кореневу систему уважно розправляють по дну посадкової ями. Після цього коріння поступово засипають землесумішшю, описаною вище. Бруньки на коренях залишають засипаними на 2-3 см.

Борозну або яму для посадки не засипають до кінця. Залишають невелику виїмку. В даному поглибленні стоятиме дощова вода або сніг, що дозволить зменшити кількість поливів.

Ґрунт біля саджанця утрамбовують. Далі саджанець поливають 5-6 літрами води, бажано теплої. Прикореневе коло біля саджанця після посадки мульчують сосновою корою або сухою травою. Після висадки саджанці можна злегка вкоротити для стимуляції росту бічних пагонів.

Посадка ожини восени

Посадка ожини восени фото опис

Висадка восени аналогічна висадці навесні, але за 2 тижні до висадки потрібно ретельно перекопати ділянку.

Також якщо висаджуєте саджанці восени, то в жовтні потрібно буде вкрити саджанці ялиновим гіллям або агроволокном до настання весни.

Читайте також Топ 5 сортів полуниці.

Опубликовано: 24.04.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты