Посадка сливи навесні

Зміст:

Посадка сливи навесні фото опис

Особливості висадки слив

Улюблені усіма варення та компоти, що смакують мало не в усі пори року і під будь-який настрій, мають задумуватися заздалегідь. Оптимально – ще на етапі планування саду, тобто набору фруктових дерев під висадку. Одним з найпопулярніших фруктових дерев є слива – і саме задля смачних сухофруктів та кисло-солодкого варення з неї ви маєте вивчити усі принципи правильної та своєчасної посадки сливи у саду.

Зазвичай плодові дерева можна висаджувати як восени, так і навесні приблизно з однаковою ефективністю. Висадка восени, як вважається, сприяє кращому закалюванню молодого дерева і швидшому вступу у цвітіння наступного року. З іншого боку, весняна посадка виключає фактор морозостійкості, який може стати слабким місцем майбутньої окраси саду. А весною молоде коріння потрапить одразу у прогрітий ґрунт

Коли саме висаджувати сливу

Коли саме висаджувати сливу фото опис

Звісно, український клімат, усе тепліший останніми роками, дозволяє ризикнути і з осінню. Але гарантовано безпечними є ранньовесняні строки висадки. Температура повітря, рекомендована для проведення цієї процедури, має бути вище нуля, причому навіть вночі.

Загальний принцип стверджує: саджанець має перебувати у спокої на момент висадки, у нього ще не повинні розпускатися перші бруньки. Якщо погода (температура повітря) сприяє, треба висаджувати якнайскоріше після того, як зійде сніг, навіть якщо земля ще не надто прогрілася чи просохла.

Також вважається, що посадку варто здійснювати у пахмурну чи не надто сонячну погоду, за можливості – рано вранці чи ввечері.

Вибір матеріалу слив

Посадковий матеріал слив фото опис

Варто зазначити важливість підбору якісного саджанця для отримання якісного і здорового дерева у майбутньому. Нормальний життєздатний саджанець має розгалужену і довгу кореневу систему, щонайменш 25 см, бажано з боковими корінцями. Дефекти гілок та стовбура також мають бути відсутні. Звичайний вік саджанців повинен не перевищувати 1-2 роки, бо саме у цьому діапазоні молоді сливи найкраще адаптуються до нових умов. Ну, і для такого віку нормальний розмір більшості сортів становить приблизно 1-1,5 метри – якщо для сорту не зазначено іншого та не було порушень розвитку (наприклад, надлишок добрив) або обрізання. Зазначені принципи працюють як для щеплених саджанців, так і звичайних.

Умови посадки слив

Перш за все слід потурбуватися про якість ґрунту на майбутній ділянці. Основні вимоги сливи до ґрунтів: плодючість та рихлість. Реакція субстрату має бути приблизно нейтральною, надто кислу обов’язково розкисляють, вносячи золу, доломіт, вапняк. Жодної сирості слива, тим паче молода, не витримає. Тому надто висока вологоємність ґрунту допускати не можна. Дренажне розбавлення такої землі піском має бути передбачене у такому випадку.

Сюди ж можете додати ідею не саджати сливу у будь-яких зниженнях, де буде накопичуватися вода – ближче пари метрів ґрунтових вод бути не повинно. Як варіант, у знижених чи перезволожених місцях облаштовують штучний насип, у який вже саджають сливу.

Загалом місце для сливи підбирайте за класичним принципом: освітлене, без протягів. Також бажано не впритул до інших дерев.

Підготовка посадкової ями

Яму готують або з осені, або незадовго перед посадкою весною. Вийнятий об’єм землі десь 70х70х70 см (залежно від коренів) додатково збагачують торфом чи перегноєм. Також можна додати сууперфосфат, сечовиною та сульфат калію. Неродючий шар просто відкидаючи.

Проведення посадки

Проведення посадки слив

Кореневу систему саджанця треба промити від старого ґрунту. Наступним кроком часто є обробка коренів глиною або замочування у воді перед цим, якщо є ознаки підсихання. Кінцеві ділянки довгих коренів можна підрізати, особливо якщо вони сильно підсохли, відмерзли, пошкоджені чи почали підгнивати. До того ж, це зіграє роль прищипки: стимулює галуження і бічний ріст!

Дно ями розпушутють та насипають на нього родючу суміш, на яку встановлюють саджанець, розправляючи корені. Далі досипають залишки землі, особливо якщо це земля з верхнього шару. Якщо ґрунту не вистачає (після видалення неродючої фракції), додають дернової землі.

Коренева шийка (не плутати з місцем щеплення!) має бути приблизно на рівні поверхні або трішки вище. Заповнену землею яму гарно поливають та трамбують.  За потреби додають землі і знову полити, аби досягти потрібного рівня. Гарним рішенням стане мульчування торфом чи тирсою після усіх процедур.

За необхідності до зазначеного протоколу додаються кілок чи посадкова дошка – для закріплення занадто хиткого саджанця.

Подальший догляд за сливою

Догляд за сливою фото опис

Насамперед, саджанцю сливи знадобиться ще кілька рясних поливів. Кожен полив — не менше кількох відер (до 8 у посушливих регіонах). Після цього полив проводиться раз у 2-3 тижні або за висихання ґрунту. Якщо ґрунт навколо стовбура не замульчований, показані рихлення та прополка.

Дуже часто задля оздоровлення та стимулювання галуження саджанець рекомендується майже одразу після посадки обрізати. Це стосується і бічних гілок, на яких лишають по парі бруньок.

Правильно внесених при посадці добрив має вистачити на найближчі пару років.

На першу зиму свіжі саджанці треба обов’язково прикрити та додатково промульчувати ґрунт під ними.

Читайте також Посадка ожини.

Опубликовано: 18.05.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты