Рододендрон та азалія – два близьких родичі в садах та на підвіконнях

Рододендрон та азалія – два близьких родичі в садах та на підвіконнях фото опис

Зміст

Ботанічний опис азалії і рододендрона

Ці дві рослини раніше входили до різних родів, але зараз і Азалія, і Рододендрон об’єднані в один рід Рододендрон. Зараз цей рід охоплює вже близько 1300 видів і понад 3000 сортів рослин. Серед них існують: листопадні, напіввічнозелені, вічнозелені дерева, кущі й чагарники.
квіти рододендрона фото опис
Сучасні садівники розрізняють ці дві рослини за місцем вирощування: рододендрон в основному вуличний великий чагарник, азалія — кімнатна. Також розрізняють їх за кількістю тичинок: в азалії їх 5, у рододендрона — 10 і більше. Квітки азалії лійкоподібної форми, а квітам рододендрона характерна форма дзвоника. На листках рододендронів можна розрізнити лусочки, а в азалії — легкий пушок. Рододендрон може нормально зимувати при негативних температурах до 20 градусів, а азалія загине вже при +6.
Рододендрон в ботанічному саду фото опис
В агротехніці ці рослини схожі і якщо ви знаєте, як доглядати за азалій, то зможете виростити рододендрон.

Догляд за рододендронами та азаліями

Чим відрізняється догляд? Садові рододендрони не вимагають до себе великої уваги, якщо рослину посаджено в хорошому місці, захищене від вітру і прямих сонячних променів. Не можна розпушувати ґрунт під кущами. Обов’язково вкривати рослину на зиму. Не можна допускати промерзання ґрунту і її перезволоження.

Азалія більш вимоглива. Щоб на наступний рік кущик порадував великою кількістю квітів, обов’язкові видалення зайвих пагонів, обережний полив, підживлення раз на тиждень.

Полив

Азалія полив фото опис

Рододендрони — вологолюбні рослини, тому як в саду, так і вдома вони потребують постійного зволоження. Полив в саду не становить труднощів, головне — не допустити застою вологи.

А ось кімнатні рослини потребують зволоження, але можуть загинути від гниття ґрунту: Ґрунт має бути постійно зволоженим. Ґрунт під рослиною поливають, намагаючись не допускати попадання вологи на листя і квіти. Полив чергують зі зволоженням через піддон. У спекотні дні азалію рекомендують поливати 2-3 рази невеликою кількістю рідини кімнатної температури. Коли азалія відцвітає, можна раз в тиждень обприскувати листочки. Взимку, коли радіатори опалення висушують повітря, квіти поливають дуже акуратно, через піддон, інакше ґрунт перезволожиться і погубить коріння.

Рододендрон фото опис

Ґрунт

Ґрунт має бути обов’язково кислим в проміжку між 4.5 і 5.5 РН. Занадто кислий ґрунт теж не сподобається рододендронам. А якщо ґрунт йому сподобався — прирости рослин будуть по 30 см в рік! Тому при посаді рододендронів використовують тільки кислий ґрунт. Найкращий ґрунт для рододендрона — це перепріла хвоя. На своїй батьківщині рододендрони ростуть у хвойних лісах. Можна також перемішати торф і хвою. При виборі торфу, зверніть увагу на його PH.
Грунт для азалій
Деякі садівники пристосувалися ще простіше виконувати забаганки рододендронів. Торф можна замінити кислими яблуками, або, наприклад, айвою японською, якщо мульчувати ними ґрунт зверху. Допомагає також регулярне поливання ґрунту слабким розчином оцту, лимонної кислоти й навіть аспірину.

Сорти рододендронів для саду

Рододендрон гібридний ‘Marcel Menard»

Вічнозелений чагарник висотою до 150 см (цей розмір кущ набирає приблизно за 10 років). Щільні листки, колір — темно-зелений. Квітки дуже великі (9 см). Росте на повному сонці або в тіні. Цвіте в травні — червні, іноді повторно в серпні — вересні. Рослинам потрібна мінімальна обрізка

Рододендрони Geisha Rosa, Geisha Purple та Geisha Orange

Це напіввічнозелені чагарники висотою до 70-100 см. Краще ростуть в тіні. Цвітуть в травні. Повторно чагарники починають цвісти наприкінці серпня. Розміри квітки — 30-40 мм в діаметрі.

Рододендрон гібридний «Cunningham’s White»

Вічнозелений чагарник висотою 150-200 см. Щільні листки, колір — темно-зелений. Квітки дуже великі (9 см). Росте в напівтіні або в тіні. Цвіте в травні — червні, іноді повторно в серпні — вересні.

Використання рододендронів в саду

Використання рододендронів в саду фото опис
Рододендрон може стати чудовою прикрасою для садів в східному стилі. Ще рододендрон називають «квіткою мудреців» за великі квіти, що дозволяють годинами споглядати (медитувати) очищаючи думки. Рододендрон в саду добре поєднувати з хвойними, ялівцями або гірськими соснами. Прекрасно виглядає в композиціях з вересу, можна висаджувати на тлі великих натуральних каменів.
Родендрон в композиції фото опис

Саджанці рододендронів та інші саджанці кущів ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Анемони — посадка та догляд.

Опубликовано: 07.01.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты