Рослини для посухостійкого квітника

Останні роки літо в Україні дуже спекотне та з малою кількістю дощів. Серед тижня вибратися за місто та полити сад мало хто здатний. Я хочу розповісти про рослини, що здатні витримувати відсутність води певний час та досить декоративні, з яких можна сформувати цікавий квітник. Але треба зауважити, що яка б не була посухостійка рослина, все одно, час від часу треба поливати. Для збереження вологи в ґрунті хороший варіант мульчування та використання гідрогелю. Як мульчу можна використовувати й тирсу, і солому та торф. На пухких ґрунтах — супіщаних, легких чорноземах — навіть при нестачі води досить повітря, у великих ґрунтових порах конденсується водяна пара, тому рослини можуть витримати відсутність води певний час. Деякі рослини задовольняються цієї вологою, інші запускають довге коріння на велику глибину до вологих шарів.

Цибулинні для посушливих регіонів


Весна — це квітування цибулиних. Цибулинні скоротили свій життєвий цикл, встигаючи завершити його до настання посушливого періоду. Цибулинні – крокуси, пушкінія, мускарі, гіацинти, нарциси, фрітілярії тощо.

Серед цибулинних також є, що квітують не тільки весною, а й влітку – алліуми, лілії та восени — осінні крокуси та пізньоцвіт
Інші за допомогою різних морфологічних змін пристосувалися ощадливо витрачати воду, запасаючи її на чорний день в частинах організму.

Багаторічники, здатні переносити посуху

Наприклад – молодило. Народні назви молодила — «кам’яна троянда» і «заяча капуста»… Назва «живучка» швидше визначає здатність рослини «чіплятися за життя», виживати на найбідніших і сухих ґрунтах. Важко уявити ще одне таку рослину, в де поєдналася б настільки екзотична краса з дивовижною невибагливістю і витривалістю.
Подібні до молодила родина седумів, що також заощаджує воду у стеблах. Седум високий досить поширений в садах, а от низькорослі, почвопокривні, а також дикі видові форми не так поширені, хоча серед них є дуже цікаві рослини.


Крім сукулентних рослин, пристосувалася жити й нормально розвиватися в умовах дефіциту води може Армерія приморська. На сухих ділянках дачі влітку прикрашають її яскраві суцвіття на невисоких квітконосах.


Багаторічні маки завдяки довгим кореням теж пристосувалися до посухи. Початок вегетації в них збігатися із весняними дощами. Квітують вони у кінці травня — початку червня, потім просто зникають. І тільки восени знову з’являються розетки декоративного листя. Подібний цикл життя також в Еремусів. Довге коріння також у юкки, через яку вона здатна витримувати посуху та в багаторічної гіпсофіли.

Для оформлення посушливих ділянок прекрасно підходить і ехінацея. Уродженка теплих країн цікава яскравими суцвіттями рожевих, жовтих, бордових та фіолетових відтінків.

Також посухостійкі рудбекія, кореопсис, геленіум. Багаторічна сальвія та лаванда додадуть рідкі блакитний та синій кольори для посухостійкого квітника.

 

Злаки для посухостійких квітиків

Дуже прикрасять клумби декоративні злаки. Багато з них родом з посушливих регіонів, тому відмінно переносять спеку та відсутність поливу певний час.. Привабливі серед них пухнасті молинія, костриці та панікум. Також цікаві декоративна ковила, що походить від невибагливого жителя сухих степів. Культурні форми відрізняються довгими та пухнастими волотями, іноді з ліловими або рожевими остюками.

Фестука — найпопулярніша у садівників трава через мінімальний догляд. Утворює щільні, округлі купини красивого сизо-блакитного кольору.
При оформленні клумб з посухостійких рослин можна дотримуватися стандартних схем посадки, при яких чільне місце заповнюють низькорослими квітами, а на 2 та 3 план висаджують високорослих красенів.

Думка, що посухостійкі рослини виглядають непоказно помилкова. Серед засухостійких видів рослин можна зустріти безліч яскравих і ефектних декоративних квітів.

Саджанці посухостійких рослин, та інші саджанці багаторічників можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Декоративний мак: види та використання в саду.

Опубликовано: 20.10.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты