Декоративний мак: види та використання в саду

Мак: види та використання в саду фото опис

Час квітування маку захоплює. Яскраві розкішні маки символізують тепло і радість початку літа. Розкішні величезні квіти східного маку прикрашають сади майже місяць. Потім починається хвиля квітування тендітних невеликих самосійок. Одночасно на квітниках спахують маленькі помаранчеві та жовті цяточки ельшоції, що також мають назву «каліфорнійський мак». Щасливі володарі блакитного непальського маку теж милуються красою в саду. У серпні макові коробочки прикрашають ритуальні букети до Першого Спасу або Макотрусу, як називають в народі це свято.

Види та сорти маку

Ця рослина має види як багаторічні так і однорічні.

Багаторічні види

Мак східний — багаторічна рослина з міцними щетинистими стеблами висотою до метра. Квітки поодинокі, діаметром до 20 см. В природі колір квітки яскраво-червоний, але виведені сорти зі рожевим, сливовим, білим кольором. Існують сорти з махровими квітками. В основі пелюсток є чорні, темно-фіолетові або коричневі оксамитові плями. Листя велике ворсисте світло-зеленого кольору. Листя відмирає після цвітіння, а восени після дощів знову з’являються розетки з молодим листям.

Варто звернути увагу на такі сорти маку східного як Royal Wedding, Brilliant, Konigin Alexandra, Beauty of Livermere, які представлені в асортименті інтернет магазину Флоріум.

Вирощують у садах й такі види багаторічного маку: альпійський, амурський, атлантичний, біло-рожевий, або гірський, бурцера, лапландський, Міябе, скандинавський, приквітковий, татранський і тянь-шанський, проте всі вони поступаються маку східному в декоративності.

 

Однорічні види

Мак дикий або мак польовий, мачок, мак-самосійка — однорічна відстовбурчено-волосиста трав’яниста рослина родини макових. Природний забарвлення квіток — яскраво-червоне з темною серединою, проте виведені сорти з рожевими, помаранчевими, ліловими, абрикосовими й кремовими квітками. Також виведені й махрові форми.

Мак городній або мак снодійний — однорічна трав’яниста гола або розсіяно щетиниста рослина родини макових, насіння якого традиційно використовується в їжу та містить цінну олію, крім того, рослина використовується для декоративних цілей. Має лілове, фіолетове та майже біле забарвлення квітки із темними плямами.

Мак голостебловий або мак шафрановий – багаторічник, що вирощується в однорічній культурі, родом зі Східного Сибіру, Алтаю, Середньої Азії й Монголії. У висоту стебла рослини сягають 30 см, листки у неї прикореневі, перисті, зеленуваті або сіруваті, волосисті або голі. Квітки діаметром від 2,5 до 5 см на міцних квітконіжках завдовжки 15-20 см можуть бути білими, жовтими або жовтогарячими. Цвітіння триває з травня по жовтень. Усі частини цієї рослини отруйні! Мак шафрановий має кілька сортів, квітучих із кінця весни до пізньої осені.

Догляд за маком

Макам необхідні сонячні місця, до ґрунтів рослина не вимоглива. Всs маки холодостійкі (багаторічники легко зимують без укриття). Погано переносять застій води. Але в період росту  (травень) бажаний рясний полив. Добре реагує на внесення добрив. Пересадок не любить. Посів насіння проводять ранньою весною або під зиму відразу на постійне місце, потім проріджують. Багаторічний мак можна також розмножувати кореневими відростками після закінчення цвітіння в кінці червня-липня.

Мак у дизайні саду

Величезні кущі східного багаторічного маку добре виглядають на клумбах, чудово поєднуючись квітучими в цей час, германськими та сибірськими ірисами, льоном, люпином. Добре розвинутий кущ випускає багато бутонів та квітує майже місяць. Потім кущі сохнуть та їх прибирають із клумб. В цей час вже розгортаються кущі лілейників та хост, що заповнюють пустоти у квітнику, або на це місце можна висадити розвинуту розсаду однорічних квітів, як айстри, цинії, чорнобривці. Також можна у пустоти підсіяти однорічні маки-самосійки.

Однорічні тендітні види маку входять у склад мавританських газонів. Щоб продовжити час квітування маку його висівають через кожні два тижні. В саду маки чудово виглядають як в моноколірних групах, так і розкидані в природному безладді серед інших квітів у високих бордюрах. Можна також робити яскраві «асорті» з різних видів і відтінків маків. Макі доречні для лугових куточків або натургардену, влаштованих в саду. Серед високих трав і інших яскравих лугових рослин вони виглядають дуже природно.

Саджанці маків, та інші саджанці багаторічників

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Рудбекія — невибагливий багаторічник.

Опубликовано: 25.07.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты