Рослини — символи Різдва

Рослини - символи Різдва фото опис

Зміст:

 

Найвідоміші рослини-символи Різдва

Для України головною рослиною Різдва та Нового року є ялинка або сосна, зі прикрашеною верхівкою зірочкою (або цього року мав бути – капелюх), що уособлює зірку Віфлеєму. Звичай ставити ялину на Різдво прийшов з Німеччини, ще 300 років тому. Довгий час ялину не прикрашали, тільки до середини XVIII століття на неї стали вішати горіхи, солодощі та мандарини, а потім і іграшки зі скла. Першу скляну кульку — ялинкову іграшку, було видуто теж в Німеччині.
Але крім ялинки, символами Різдва вважаються пуансетія, амариліс (гіпеаструм), різдвяник, морозник, рястка (орігалум), плющ, падуб та омела.

Пуансетія

Пуансетія фото опис
Молочай-різдвяник (Euphorbia pulcherrima), широко відома як «Різдвяна» або «Вифлеємська зірка» через квітування саме на час Різдва. Іспанці називають її ще «Квіти святої ночі».
Пуансетія рожева фото опис
До отримання своєї назви на честь Джоела Робертса Пойнсетта цю рослину також називали «мексиканська вогняна квітка» або «пофарбований листок». На заході та в Європі, пуансетія, що розпустилася, є вірною ознакою Різдвяних свят і використовується для прикраси торгових центрів, храмів, квартир і будинків. Найпопулярнішим заведено вважати сорт з поєднанням червоного і зеленого кольорів, які є традиційними для Різдва.
Мексиканська вогняна квітка фото опис
Молочай прекрасний має безліч сортів, різним кольором забарвленням і відтінками, а також формами квіток і приквітками.
Молочай прекрасний фото опис
На жаль таку ефектну рослину дуже важко зберегти, час життя у квартирах приблизно 2 місяці. Навіть, збережена рослина потребує світового режиму, щоб приквітники набули кольорового забарвлення, тому легше придбати нову рослину, а якщо пощастить, з іншим кольором при квітників.

Амариліс (гіпеаструм)

Амариліс фото опис
Амариліси або, точніше Гіпеаструми стали різдвяними рослинами через квітування взимку. З них роблять букети, прикрашають інтер’єри та використовують як подарунки. Назва роду Гіпеаструм  походить від грецьких слів hippeos — «кавалер» і астрон — «зірка». Це відбилося в другому назві рослини: «кавалерійська зірка». Але останній час гіпеаструм скоріше можна назвати Різдвяна зірка. Серед сортів гіпеаструмів багато з білими, або червоними квітами, назви яких перекладаються «Різдвяний подарунок», «Різдво» тощо.
Кавалерійська зірка фото опис
Після квітування цибулини обробляють максимом, пересаджують у новий ґрунт і підживлюють рік. Наступного року рослина скоріше розквітне навесні, але ви можете придбати нову цибулину для Різдвяного квітування.
Амариліс підживлення фото опис
Ще одна рослина, що квітує взимку на Різдво через що отримала назву різдвяник.

Шлюмбергера

Шлюмбергера фото опис
Шлюмбергера, здавна відома у нас як «декабрист», в Європі частіше іменують «різдвяним кактусом». У нас квітку можна було побачити у квіткових магазинах під ім’ям «зігокактуса» або «епіфіллума». Ця тропіканка бразильського походження незмінно радує господарів цвітінням під час святкування Різдва. Як і  католицького, і православного.
Шлюмбергера фото опис
У часи наших бабусь переважали екземпляри з червоними або рожевими квітами. В наші дні, завдяки селекційним роботам, їх забарвлення набуло різноманітності. Зустрічаються вельми дивовижні варіанти.

Шлюбергера сорти фото
Ось такі цікаві рослини, що стали символами Різдва. Крім цих звичних нам, рослин є ще «Роза Христа» або морозник, омела, тис, падуб, рястка (орігалум) та плющ. Хоча не уособлююся в нас з цім святом. Через те, що морозник в нашому кліматі квітує у лютому, на відміну від грудня-січня, як в Німеччині, або відсутності традиції прискорювати квітування орігалуму, що має назву «Квітка Віфлеєму».
Інші символи Різдва фото опис

Цибулини амарилісів, а також інші кімнатні рослини Ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

Читайте також Вирощування сальвії вдома.

Опубликовано: 24.12.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты