Садівницький клопіт. Початок сезону

Зміст:

Початок нового садового сезону

На календарі кінець року, за вікном зима, але садівники вже починають новий садовий сезон. Садовий сезон треба починати з ревізії насіння, що залишилось, який в них термін використання. Обов’язково треба присвятити час плануванню майбутнього городу та квітників, вирішити, що ви посадите, намалювати схеми з урахуванням сівозміни, скласти перелік необхідного насіння. Придбати ґрунт для розсади та торф’яні горщики, помити пластикові горщики та продезінфікувати.

Касети і горщики для розсади

Також обов’язково треба зробити ревізію добрив, підживлення та засобів захисту рости й при потребі — замовити.

Які рослини сіють у січні

Починати посівну в січні не рано, тому що деякі улюблені рослини мають настільки довгий період від проростання насіння до квітування, що вже в січні необхідно їх посіяти. Також деяким рослинам треба певний час холодної стратифікації.
В січні сіють на розсаду рослини яким треба 130-180 днів для розвитку або багаторічники (дворічники), що вони заквітували в рік посіву.

Підготовка розсади квітів фото опис

В січні сіють: гвоздику Шабо; лобелію ерінус; бегонію вічноквітучу; примулу; петунію; еустому; цинерарію; лаванду; вербену; ротики; гайлардію остиста; геленіум осінній; дельфініум гібридний; дзвіночок карпатський; кальцеолярію; молочай багатоквітковий; пеларгонію зональну, колеус, стокротки.

Потреби міцної розсади

Висіваючи насіння на розсаду у січні, завжди слід пам’ятати про освітленість. Світло грає важливу роль у схожості насіння і подальшому цвітінні або врожаї культур, що вирощуються. Відсутність або недостатність світла робить розсаду витягнутою та хворобливою. Ці рослини доведеться реанімувати після висадки у відкритий ґрунт, переростки довше адаптуються до зміни умов, гірше приживаються та майже не квітують, наприклад, клеома.

Тоф'яні горщики фото опис
Освітленість не єдина умова, яка потрібна для нормального зростання розсади. Загущеність, переливи, порушення температурного режиму та протяги приводять до хвороб маленьких сіянців, тож треба розраховувати кількість місця для розсади.

Раціональне планування

Якщо ви маєте парник та багато місця для розсади, то проблем нема, але в умовах міської квартири, треба обирати що й скільки посіяти, а що легше буде придбати, або черенкувати.

Розсада лаванди фото опис

Наприклад, лаванда досить примхлива, легше придбати розсаду, наприклад в інтернет-магазині Флоріум. Дельфініум також потребує постійної уваги, а перед цим холодної стратифікації. Це можна зробити в холодильнику або на балконі.

Для вирощування лаванди та дельфініума треба обирати легкий ґрунт, торф універсальний для розсади, що підходить, наприклад для томатів, для лаванди, дельфініуму, гвоздики непридатний. Тож обираючи рослини, що будете сіяти зважте на власні витрати.

Розсада цинерарії фото опис

Можливо це буде 1 вид рослин, наприклад цінерарія, стокротки, бегонія, ротики, лобелія, або інші однорічні квіти що не мають примхливої вдачі. Або посіяти навесні прямо в грунт, щоб не мати клопоту з вирощування та перевезенням розсади та спокійно очікувати наступного року.

Розсада колеуса фото опис

Також розгляньте варіанти розмноження черенкуванням рослин – колеус, пеларгонії, петунії, яке роблять пізніше, та майже не потребує додаткового освітлення.

Тож почати рано садовий сезон не важко, головне спланувати та обрати свою розсаду або придбану професійну.

Читайте також Рослини — символи Різдва.

Опубликовано: 03.01.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты