Сераміс — ідеальний субстрат для орхідей

Сераміс - ідеальний субстрат для орхідей фото опис

Всі любителі кімнатних орхідей, часто задають питання – в якому субстраті буде ідеально рости і цвісти орхідея? Як забезпечити щоб домашній фаленопсис, онцидіум, камбрія якісно розвивались, цвіли довго і декілька раз на рік?

Ми пропонуємо використати для даної цілі субстрат для орхідей Сераміс (Seramis). Про його плюси і використання ми поговоримо в даній статті.

Що таке Seramis?

Сераміс — якісний і перевірений cубстрат, що ідеально підходить для догляду за кімнатними рослинами та орхідеями. Це глиняні гранули, які підсилені чітко підібраними добривами. Субстрат для орхідей Seramis – це суміш грануляту та соснової кори великої фракції. За кольором гранул можна визначити, чи потрібно поливати рослини.

Гранули Seramis і всі складові субстрату виробляють в Німеччині. Гранулят і субстрат для орхідей в країнах Західної Європи використовують вже давно для висадки кімнатних рослин, зокрема орхідей, цитрусових, антуріумів.

Детальний склад суміші Seramis

Субстрат для орхідей Сераміс виготовлений на 2/3 з грануляту та на 1/3 із соснової кори. Весь інший об’єм займають NPK-добрива. Співвідношення елементів у добриві: Азот -18 мг / л;  фосфор – 55 мг/л, калій — 180 мг/л. Кора пропарена і очищена від можливих збудників різноманітних захворювань.

Правила зберігання субстрату

Після пересадки орхідей весь субстрат, який залишився,надійно запаковують в герметичний пакет. Це буде запобігати потраплянню в суміш спор грибків та бактерій із повітря. Далі пакет із субстратом ставлять  в темне і сухе приміщення, недоступне для потрапляння вологи і сонця. Також субстрат потрібно зберігати подалі від ліків та продуктів харчування.

Достоїнства субстрату для орхідей Seramis

Суміш для орхідей Seramis має наступні плюси:

  • Може бути використаний велику кількість разів протягом значного періоду часу;
  • Його не потрібно змінювати протягом сезону 2-3 рази, як інші субстрати на ринку;
  • Легка пересадка рослин – для висадки просто насипають дозу субстрату в горщик і ставлять корені рослини;
  • При загибелі орхідеї в кашпо, субстрат можна повторно використати після незначної промивки водою і нагрівання протягом години;
  • При використанні субстрату Сераміс не потрібно використовувати піддони, гранули в складі виключають протікання, розводи і бруд біля горщику, завдяки чому орхідеї можна висаджувати в стильні і незвичні підвісні горщики;
  • Гарний зовнішній вигляд, помаранчеві гранули ідеально виглядають в декоративному горщику;
  • Субстрат дуже довго зберігає свої позитивні якості, зокрема не стає більш щільним, не змінює пористість, що важливо для повітряних коренів;
  • При пересадці в Сераміс не потрібно очищати корені від землі;
  • Зниження ризику виникнення грибкових хвороб, появи плісняви;
  • Гранули різного розміру дозволяють висаджувати навіть маленькі ростки із невеликими коренями;
  • Гранули ефективно вбирають вологу і розподіляють її по всьому горщику.

Єдиним недоліком субстрату для орхідей Seramis є його висока ціна. Але вона повністю виправдана багаторазовістю його використання та унікальними якостями.

Для яких видів орхідей підходить?

Часто можна зустріти в різних джерелах на просторах інтернет-мережі, що  субстрат для орхідей Seramis викорстувають тільки для фаленопсисів, або ж тільки для камбрій. Наводяться різні, часто протилежні аргументи, щодо використання для певних видів орхідей. Але насправді даний субстрат підійде для вирощування всіх кімнатних і тропічних видів родини Орхідних. Ідеальний баланс вологи і повітря в субстраті забезпечує якісний розвиток кореневої системи орхідей і їх живлення.

Посадка орхідеї в субстрат сераміс

Щоб посадити орхідею в сераміс, не потрібно багато зусиль. Нижче ми детально опишемо процес посадки рослини в дану суміш.

Отже послідовність дій наступна:

  1. Витягніть квітку із попереднього горщика. Витягуйте акуратно, повільно, щоб не пошкодити ніжні корені. Щоб легше витягнути орхідею не поливайте її перед пересадкою. В деяких випадках буде доцільніше зрізати горщик для уникнення травми коріння.
  2. Якщо залишилось надто багато субстрату із попереднього горщика на коренях – очистіть їх.
  3. Обстежте кореневу систему на предмет шкідників (попелиць, трипсів) та грибків. У випадку знаходження комах-паразитів обробіть корені системним інсектицидом.
  4. Видаліть сухі і нежиттєздатні корені за допомогою секатора. Обробіть місця зрізу активованим вугіллям, або ж спеціалізованими антисептиками.
  5. Видаліть мертві листки, або ж ті які повністю пожовтіли.
  6. Видаліть гнилі, а також пусті псевдо бульби на рослині.
  7. Просушіть корені протягом 5-8 годин.
  8. Продезинфікуйте горщик, застеліть його нижню частину шаром керамзиту.
  9. Після просушки орхідею ставлять в горщик, а пустоти засипають субстратом для орхідей Сераміс. Субстрат не потрібно утрамбовувати. Засипте його так, щоб рослина була надійно зафіксована.

Субстрат і гранулят Сераміс, як і інші продукти для орхідей можна придбати в нашому інтернет магазині Флоріум.

Читайте також Пеларгонії на літній терасі.

Опубликовано: 30.07.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты