Спірея японська: вирощування та догляд

Зміст

Спірея японська: вирощування та догляд

Особливості спіреї японської

Простий і красиво квітучий при цьому кущ — практично межа мрій багатьох садівників. Адже таким можна легко прикрасити будь-яку ділянку саду, так само як і висадити його в якості роздільника тих самих ділянок. А квіти зроблять його гідним учасником декоративних композицій поблизу, дозволяючи навіть задавати загальний тон з його допомогою. Так ось, за таким кущем не потрібно далеко ходити — знайомтеся, спірея японська!

Будучи одним з класичних декоративних рослин, японська спірея (Spiraea japonica) виразно представляє серед них Схід: Південно-Західний Китай, Японія, Корея — все це її споконвічний ареал.

Цей чагарник виглядає досить типово для спірей в цілому. Червоно-коричневі стебла розростаються на всі боки, гілкуючись і утворюючи практично округлу крону. Така крона може вирости вгору і вшир до 2 метрів! Листки спіреї японської прості, свіжого зеленого кольору, овальні з зазублинами по краю. Суцвіття являють собою щитковидні кисті на кінцях пагонів. Рожеві відтінки, властиві квітам, зокрема, вказують і на пізні терміни цвітіння — липень-серпень. Зате цвісти спірея японська буде чи не півтора місяці! Велика кількість квіток, що розпускаються зазвичай дружно на всьому кущі, робить спірею японську непоганим медоносом.

Різновиди спіреї японської

Будучи популярною  рослиною, яка культивується дуже давно, спірея японська обзавелася безліччю сортів.

  • Alpina — невисокий сорт, що володіє опушенням на смугастих пагонах. Дві сторони листка мають різної насиченості забарвлення. Квіти світло-рожеві.

Спірея Alpina опис фото

  • Bullata — сорт, виведений в XIX столітті. Це карликова форма з густою кроною висотою не більше 35 см. Листки цього сорту зморщені, сизувато відтінку. Квіти рожеві, цвіте, починаючи з червня.
  • Crispa — висота сорту трохи перевалює за півметра, ширина ще трохи більше. Листки трохи розсічені, молоді та старі забарвлені в багряні або бронзові тони. Квіти з ліловим забарвленням.

Спірея Crispa фото опис

  • Little Princess — широко розлогий сорт. Еліптичні темні листки поєднуються з майже червоними квітами.Спірея Little Princess фото опис
  • Shirobana — до 80 см у висоту. Темні листки «йдуть в комплекті» з червонуватим відтінком стебла і гілок. Суцвіття прекрасні поєднанням квіток різного кольору: білих, рожевих, червоних.

Спірея Shirobana фото опис

  • Golden Carpet — карликовий сорт з витягнутими золотистими листками і сланкими пагонами. Для цього сорту цвітіння як таке рідкісне явище, квіти непоказні зеленувато-рожеві.

Спірея Golden Carpe фото опис

  • Golden Princess — півметровий кущ із золотистим листям.
  • Macrophylla — великі габарити куща (до півтора метрів вшир і вгору) доповнюються відповідними листами: розмірами до 20х10 см, зморшкуватими, роздутими, при розпусканні червоними.
  • Ruberrima — криваво-червоні квіти в суцвіттях.

Вирощування спірей японських

Вирощування спірей японських фото опис

Вегетативний спосіб традиційно є більш прийнятним для отримання нових спірей. Гібридні форми і сорти інакше, як правило, і не розмножуючись, а звичайні сорти так розмножувати набагато легше і швидше.

Для цього підійдуть відведення: укладені до землі і вкорінені довгі пагони. Цю процедуру проводять ранньою весною, щоб до осені коренева система вже розвинулася. Її потім можна поєднати з діленням куща, якщо відразу прищипнути верхівку, стимулюючи зростання бічних пагонів. Розподіл куща як таке проводять протягом усього сезону, але оптимально виконати це в серпні-вересні. Частина коренів при цьому, як правило, вкорочують, а зрізи обробляють вугіллям. Живці спіреї японської приживаються дуже добре. Їх нарізають на початку осені з міцних пагонів і укорінюють в торфо-піщаної суміші, встановлюючи живці під кутом і накриваючи ковпаком. Уже навесні їх можна буде висадити в шкілки, а потім і на ділянку.

Однак, насіннєвий спосіб теж перспективний. Дрібні насінини сіють восени або навесні без будь-якої стратифікації, не закладаючи в субстрат. Субстрат: вологоємнісний і поживний, на кшталт суміші торфу з піском або вермикулітом. Накриту ємність розміщують в тіні, двосантиметрову поросль пікірують, прищипуючи довге коріння. Восени вже підросли саджанці пересаджують в шкілки, щоб на наступний рік висадити на постійну ділянку.

Догляд за спіреєю японською

Догляд за спіреєю японською фото опис

Незважаючи на те, що укорінення розділеного куща і живців часто здійснюється в тіні, доросла спірея японська цілком любить світло. Втім, їй буде досить навіть декількох годин яскравого освітлення в день — що розширює можливості її розміщення в саду.

Склад ґрунту не має занадто сильного впливу на здоров’я спіреї, але родючий ґрунт точно піде їй на користь.

Полив

Відразу після посадки спірея японська потребує рясного поливу. Зміцнілий дорослий кущ буде вимагати більш рідкісного (пару раз на місяць) поливу в 1-2 відра. Після обрізки, яка рекомендується для формування куща, полив слід посилити на деякий час.

Традиційно, розпушування краще поєднувати з поливом. Щовесни пристовбурну ділянку ґрунту також слід замульчувати, а восени цю мульчу можна закрити прямо в ґрунт.

Підживлення та обрізка

Підживлення для спіреї японської необхідне відразу після обрізки. Як правило, для неї підходять комплексні органічні добрива типу коров’яку, а також фосфати в літню пору.

Обрізки спіреї японської показані і носять найрізноманітніший характер: оздоровчі (навесні), формувальні (в травні), омолоджуючі (кожні кілька років). Зазвичай обрізка переноситься легко, стимулюючи розгалуження і розростання куща.

Читайте також Магнолія — посадка та догляд.

Опубликовано: 13.05.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты