Магнолія: посадка та догляд

Зміст:

Магнолія: посадка та догляд фото опис

Особливості магнолії

Рослини з роду Магнолія включають в себе листопадні кущі або ж середньорослі дерева. Мають гладку або лускату кору сіро-попелястого або коричневого кольору. Висота дорослої рослини коливається в середньому від 4 до 20 метрів. На стеблах магнолії досить помітні рубці від листя, також присутні рубці в формі кільця від прилистників. Розмір бруньок великий. Листя великого розміру, з шкірястою текстурою, цілим краєм і невеликим опушенням на нижньому боці. Форма листя оберненояйцевидна або овальна. Колір листя — темно-зелений.

Особливості магнолії фото опис

Квітки поодинокі, з приємним ароматом, двостатеві. Можуть бути пазушними, а також кінцевими. Діаметр квіток в залежності від виду коливається від 5 до 30 см в діаметрі. Квітки можуть бути білими, червоними, жовтими, зеленими або ж пурпуровими. Квітки складаються з 6 або 12 пелюсток. Пелюстки розташовуються як черепиця, в кілька рядів. В  основному цвітіння магнолії проходить на початку весни, до появи листя, але також є види які цвітуть на початку літа.

І чагарникові, і магнолії дерева мають дуже високими декоративними властивостями. Найкраще магнолія виглядає навесні. Крім того, магнолія є дуже цінним рослиною. В її плодах багато ефірних масел, які використовують в медицині при хворобах кишечника і шкірних хворобах.

Вибір ділянки та час посадки магнолій

Коли ви вибирайте ділянку для висадки магнолій, враховуйте надзвичайну світлолюбна рослина. Для висадки підійде місце віддалене від високих дерев із захистом від вітру. У півтіні магнолію можна висаджувати тільки на Півдні.

На ділянці ґрунт повинен бути нейтральним або слабокислим. Не можна висаджувати магнолію на дуже вологий або піщаний ґрунт. Структура ґрунту повинна бути легкою. Також бажано щоб він був багатий органікою.

Для посадки підійдуть як саджанці з відкритою, так і з закритою кореневою системою, з двома або трьома бруньками. При закритій кореневій системі повністю виключено пересихання коренів.

Навесні саджанці магнолій висаджують з настанням стабільного тепла, коли буде виключена загроза заморозків. Восени магнолії висаджують у другій половині жовтня.

Як правильно посадити саджанець магнолії

Посадка магнолії фото опис

Для магнолії викопують яму, яка перевищує обсяг кореневої системи трохи більше ніж в 2 рази. Обсяг ґрунту, який отримали в результаті викопування змішують з перепрілим компостом. Якщо ґрунт дуже важкий, то його змішують з піском.

На дні ями насипають шар дренажу висотою до 20 см. Для дренажу можна використовувати гальку, керамзит, подрібнену плитку, або ж биту цеглу. На шар дренажу насипається шар піску висотою до 20 см. Далі насипають шар ґрунтосуміші, описаної вище. Потім по центру ями виставляють саджанець таким чином, щоб коренева шийка була над рівнем ґрунту приблизно на 5 см. Акуратно засипте коріння саджанця ґрунтосумішшю і утрамбуйте ґрунт навколо стовбура.

Відразу після висадки рясно полийте саджанець. Коли вода повністю вбереться, засипте пристовбурні кола торфом, а далі шаром соснової кори. Завдяки 2 шарам мульчі рослина не буде втрачати вологу надмірно швидко.

Догляд за магнолією на ділянці

Догляд за магнолією на ділянці фото опис

Магнолія дуже вологолюбна. Бажано поливати її 2-3 за тиждень. Саджанці молодого віку поливають ще частіше. Пам’ятайте, що ґрунт пристовбурного кола не повинен бути сирим, а тільки злегка вологим

Розпушуйте ґрунт акуратно. У верхньому шарі ґрунту у магнолії часто формується багато коренів. Для зменшення кількості поливів і розпушування мульчуйте кущ час від часу.

Магнолію 2 роки після посадки не потрібно підгодовувати, запас корисних речовин в ґрунті дозволить цій багаторічній рослині нормально розвиватися. Підгодовувати потрібно на 3 рік після посадки, на початку і середині вегетації.

Підгодовувати потрібно або готовим комплексним мінеральним добривом, або приготувати вручну суміш для живлення рослини. Для приготування суміші з’єднують близько 20 г сечовини, 25 г аміачної селітри і 1 кг коров’ячого гною і змішують в 10 л води. На одне велике дерево магнолії беруть 3-4 відра приготовленої суміші. Полив розчином здійснюють раз на місяць. Але важливо не перегодувати рослину, так як при цьому можуть почати засихати листки. При появі засохлих листків підгодівлі зупиняють, починають частіше поливати.

Обрізка магнолії

Обрізка магнолії фото опис

Магнолію для формування крони не обрізають. Відразу після того як рослина повністю відцвіла, проводять санітарну обрізку. При санітарній обрізці видаляють пошкоджені морозом, сухі гілки, видаляють відцвілі квітки. Зрізи обробіть садовим варом.

Ранньою весною обрізку магнолій не можна виробляти, так як рослина дуже сильно виділяє сік в цей період і може загинути.

Читайте також Ремонтантна малина: посадка та догляд.

Опубликовано: 08.05.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты