Квітування гілочок дерев або прискорення весни для нетерплячих

Зміст:

За вікном зимно, падає сніг та мінусова температура, а на підвіконні стоїть банка з квітучими гілочками. Для зимової та ранньої весняної вигонки можна брати гілки багатьох дерев та кущів, що зацвітають навесні, а також дають симпатичні сережки або котики.

Адже зачатки квітів вже до середини зими повністю сформовані у бруньках. Квітки при вигонці завжди виходять блідіші та менші за розміром, ніж у саду, та й саме цвітіння може бути не таким рясним, але очікування весняного буяння квіту допомогає боротися із зимовою депресією.

Ворожіння на Катерину

Ворожіння на Катерину фото опис

Здавна дівчата в українських селах ворожили про шлюб, зрізуючи по вишневій гілочці 7 грудня, думали про свою долю та ставили у воду. Якщо гілочка зацвітала до Різдва, 7 січня, то наступного року дівчина чекала на сватів. А якщо квіти на вишневій гілці не з’являлися до Маланки, 14 січня, то на весілля ще не скоро чекати.

Кущі та дерева, які можна змусити прискорити квітувати

Кущі та дерева, які можна змусити прискорити квітувати фото опис

Для зимової та ранньовесняної вигонки у воді беруть гілки багульнику, форзиції, мигдалю, спіреї, декоративних яблунь, азалії або рододендрону, магнолії, камелії, тополі, ліщини, керрії, осики, кінського каштана, берези, верби (верби), модрини, вишні, черемхи, абрикоса, смородини, обліпихи, вейгели, бузку, чубушника та інших дерев та кущів.

Найпростіше дочекатися котиків у верби (особливо красиво квітує козяча), квітів у хеномелесу або айви японської та форзиції.

Гілочки хеномелеса фото

Фруктові дерева, як абрикос, вишня, груша, слива розквітають приблизно за 2-4 тижні. Яблуня прискорюється найкраще дика.

Для успішної вигінці зрізати гілочки краще після 15 грудня. Каштан, вільха та береза ще пізніше – у лютому.

Гілочки форзиції, дерену, верби та смородини можуть дати корінці, згодом цей черенок можна висадити в саду.

Квітучі гілочки форзиції фото опис

Дуже цікаво спостерігати як потроху бруньки набухають та розвиваються у листочки або квіточки.

Бузок дуже важко піддається зимовій вигонці у воді. Зазвичай бузок прискорюють промислово, висаджуючи кущі у теплицю, або вже зрізуючи ранньої весни, у березні.

Гілочки бузку фото опис

Загальні правила вигонки гілля у воді

Для зрізання підійдуть сильні пагони з великими, квітковими бруньками (квіткові бруньки округлі та більші за розміром від ростових). Обирайте пагони, які відходять від стовбура майже перпендикулярно, саме на них закладається найбільше квіткових бруньок. У вишні зацвітають кінці гілок завдовжки 30-40 см.

Принесені з морозу додому гілки спочатку потрібно покласти на кілька годин у прохолодне місце для акліматизації. Корисно зробити свіжий косий зріз, а також розщепити нижні кінці гілок по довжині приблизно на 5 см. Потім помістіть гілки у воду у світлому місці за прохолодної температури (до 20°C) та підвищеної вологості повітря (в умовах сухого повітря бруньки можуть висохнути без розкриття). Добре підійде для гілок у воді місце на підвіконні, біля самого скла або на балконі, що застеклено.

Читайте також Дерева для східного саду.

Опубликовано: 13.01.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты