Дерева для східного саду

Дерева для східного саду фото опис

Східні сади опис

Сади в східному стилі (японські, китайські, корейські) є одними з найкрасивіших у світі, через те, що в них  гармонійно поєднані елементи, необхідні для створення атмосфери абсолютного спокою, рівноваги та неймовірної краси в різні пори року. Філософсько-релігійна традиція Сходу виробила споглядання цвітіння, так зване ханамі (споглядання цвітіння сакури або магнолії) та гети (полювання на красу осінніх кленів), що означає милування кожною миттю буття, бачити красу кожної пори року.

Для стилізації східного саду висаджуються традиційні рослини для Сходу: японський клен, сакура або магнолія, доповнивши композицію камінчиками, бамбуковими паличками, чашею або східним ліхтарем.

Сакура

Найсимволічніше дерево східного саду сакура, без квітування якого неможливо уявити японську весну. Сакура добре почуває себе в Україні, про що свідчать парк Кіото в Києві з найдовшою алеєю сакур у світі або найдовша в Європі Алея сакури, що в Ужгороді, алея сакур в Мукачево тощо.

Класифікація дерев, що відносяться до сакур, умовна, до них відносять не тільки вишні, а й сливи. У каталогах розплідників сортам сакур і декоративним вишням приписують зону 6, тобто на території від центру України й на північ від вирощування пов’язане з додатковим доглядом, особливо в період підготовки до зими, укриттям взимку, чутливість до перепадів температур при ранніх відлигах і поворотних заморозків.

Місце для висадки має бути сонячним, захищеним від холодних вітрів. Сакура любить добре дренований ґрунт, легкі суглинки, з нейтральною реакцією. Садити краще на схилі південного заходу. На південній стороні деревце буде страждати від нестачі зволоження, а взимку від перепаду температур і можливих сонячних опіків. У низині Сакура не буде розвиватися. У перші роки саджанець чутливий до посухи, тому потребує обов’язковий полив.
Догляд за ними подібний, до догляду за іншими вишнями. У молодих дерев проводять тільки санітарну обрізку.

Магнолія

Магнолія символізує в східному саду щедрість та шляхетність души. Також її вирощували в китайських монастирських садах. В Україні магнолія росте в ботанічних садах Києва (ім. Гришка та Фоміна), ботанічному саду Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, в саду Львівського національного університету ім. Івана Франка, Одеському ботанічному саду ім. І.І. Мечникова тощо.

Хоча магнолія і теплолюбна, вона відчуває себе добре не тільки на півдні України, адже одна з біологічних особливостей цієї рослини — висока адаптаційна здатність до змін умов навколишнього середовища. Самі зимостійкі — магнолії Кобус і Лебнера.

Відносно зимостійкі — садові форми Суланжа, Вільсона, Еша. При дуже сильних морозах у них підмерзають лише деякі квіткові бруньки, що не шкодить дереву або кущу. Зимостійкість магнолій з віком підвищується, і їм уже не потрібно укриття на зиму. Ґрунт для магнолії має бути родючий, багатий на органіку, з хорошим дренажем, досить вологий. Різні види магнолій потребують різної реакції ґрунту від нейтральної до слабокислої. На зиму рекомендується утеплювати пристовбурні кола опалим листям, торфом, компостом і іншими мульчуючими матеріалами. Обрізку проводять тільки санітарну, вирізаючи засохлі гілки.

Японський клен

Клен особливо шанується в Японії, як символ вченості, життєвої мудрості, величі, тому його обов’язково висаджують в храмові та монастирські сади. Ці дерева чудово виглядають в рокарії, у води й в міксбордерах. Завдяки своїй компактності, японські клени є відмінними рослинами для контейнерів, які можна розташувати на патіо або перед головним входом в будинок. З японських кленів формують топіарі] та бонсаї. В Японії клени в діжках встановлюють на рівні очей, щоб всі бажаючі змогли помилуватися формою стовбура, витонченістю крони і яскравістю листя цих чарівних рослин.

Дуже важливо правильно вибрати місце для клена на ділянці: йому потрібна добре освітлена, але захищена від полуденних променів ділянка (можливо, в тіні більш високого дерева), де було б достатньо місця для широкої зонтичної крони, важливо також, щоб в будь-який час року можна було милуватися мінливих виглядом цього прекрасного дерева. Треба також враховувати, що клен не любить сильних вітрів або холодних протягів. Ґрунт для кленів має бути родючий, багатий на органіку, з хорошим дренажем, досить вологий. Японський клен — це теплолюбива рослина, зимовий час є для нього досить стресовим. Для успішної зимівлі рекомендується: пізньої осені навколо кореневої системи викласти шар мульчі товщиною 10-13 см; утеплити стовбур укривним матеріялом. Якщо дотримуватися всіх правил, ваше рослина перезимує досить вдало.

Інші рослини для східного саду

Гармонійно впишуться серед сакур, магнолій або кленів декоративні трави й ґрунтопокривні рослини, мохи. Також підійдуть і рододендрони, азалії, японські іриси , іриси сибірські, папороті, хоста. А ще хризантеми, півонії та лілейники, але в не великій кількості. Бесідка стильозована під чайний будиночок створять атмосферу східного саду.

Магнолії, сакури та японські клени, як і інші саджанці декоративних дерев найкращої  якості можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Еукоміс.

Опубликовано: 30.01.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты