Типові помилки квітникаря початківця

Типові помилки квітникаря початківця фото опис

Тільки-но отримав новий статус «дачного володаря», землевласника 6 або іншої кількості соток більшість починає свій біг по граблях. Я описую свій досвід помилок, які роблять майже усі. Можливо цей допис стане в пригоді й Ви почнете новий етап дачного життя — усвідомлене квітникарство та усвідомлене садівництво.

Без квітника не може бути саду. Квітники оформляють парадну і вхідну зону, облямовують доріжки та газони, розбивають ділянку на зони, прикрашають городні грядки та декорують місця відпочинку. Квітник з віком змінюється разом і зхсвоєю садівницею, удосконалює стиль, стає стриманішим, але спочатку напевне всі квітники проживають схожі етапи, майже усі квітникарки роблять схожі помилки.

Квітник на дачній ділянці одразу розповість про свою господиню – який досвід в неї квітникарства, її уподобання, куди їздила відпочивати.

Перша помилка «Греби-хапай що попадеться»


Цю помилку можна назвати «Греби-хапай що попадеться». Це етап скуповування рослин: на ринках та базарах, по дорозі на дачу, щоб було, на виставках та в інтернет-магазинах. Це скуповування всього, на що впало в око. Але потім доводиться бігати по ділянці та думати, куди ж висаджувати покупки? Іноді гідне місце для нових рослин не знаходиться і вони садяться за принципом «нехай поки тут, бо тут є ніби вільне місце». Для цього етапу характерно відсутність плану, хаотичне захоплення усім.


Робота над помилками: краще все ж спланувати ділянку, зробити зональне ділення і повністю завершити облаштування основних елементів ділянки (доріжки, хозбудівлі). І тільки після цього відправитися за покупкою рослин. Причому — бажано з готовим списком в руках (відповідно до начерку де буде посаджено рослини).

Друга помилка «головне – покласти в ґрунт, а там виросте»


Ще одна типова помилка початківця – купівля рослин без попередньої ознайомлення про потреби рослин. У початківця посухостійкі рослини ростуть разом із вологолюбними, а рослини для тіні висаджені на самому сонці, через це — коротке життя рослинок, що висаджуються без відповідності до їхніх потреб.

Робота над помилками: дуже допомагає придбання довідника, що вміщується в сумку і який можна читати обираючи рослини на ринках та магазинах. Цей довідник допоможе при кресленні начерку квітника.

Третя помилка «чим яскравіше, тим краще»


Обираючи рослини садівник-початковець купує «Одну ось таку лілію і ще одну оту, і ось ще цей сорт, я ще не знаю де вони будуть рости, але десь приткну», а садівник з певним досвідом, скажімо свідомий квітникар купить один сорт, але 10 штук відразу, маючи план посадок.


Робота над помилками: дивитися світлини професійних садів, читати блоги присвячені темі садівництву. Також дивитися світлини садових шоу як Челсі, Аппельтерна або Арборетум Еллерхоп-Тінзен тощо.

Четверта помилка «сувенір з відпустки»


Відпочиваючи десь в екзотичних або не зовсім екзотичних країнах, милуючись неймовірною красою ліан, кущів, квітів, обов’язково хтось привезе саджанець, живець, паросток, насіння.  І все для того, щоб висадити на дачі. Навіть не усвідомлюючи, що може порушити баланс пригоди. Зараз на теренах України завдяки садівникам-туристам рослини-трансформери проникають у природну спільноту. Вони бурхливо розвиваються, повністю змінюють вигляд спільноти: рослинний покрив, біохімічні зв’язки тощо.

Особливо-агресивні рослини-трансформери для України: сумах, опунція, ваточник звичайний, виноград вічі, клен американський, біла акація. А також робінія рожева, ірга колосиста, ехіноцистис шипуватий, які тепер займають гектари природних біотопів. Вони заміщають аборигенний рослинний покрив.

Робота над помилками: не привозить незнайомі рослини з далеких курортів. Не викидайте на звалища залишки декоративних рослин-чужинців.

Шлях до свідомого квітникаря може бути різний за часом, але майже всі роблять помилки початківця. Тож вирощуйте свої мрії!

Цибулини квітів, а також саджанці багаторічників, кущів Ви можете придбати за доступною ціною в інтернет магазині Флоріум!

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Вирощування сальвії дома.

Опубликовано: 17.12.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты