Традесканція

Традесканція фото опис

Красуня з синіми очима

Серед садових рослин небагато вибагливих, морозо та посухо стійких, квітучих все літо, що легко відновлюються після негоди. Ця рослина може бути чудовим партнером для весняних цибулинних, що швидко закриє прогалини на клумбі. Компактний, насичено зелений кущ, квітує протягом усього садового сезону та чудова фонова рослина 2 або 3 ряду. Не маючи яскравого аромату, вона між тим є медоносом і над нею постійно кружляють метелики, джмелі та бджоли. Це традесканція садова.

Походження рослини та історія

Традесканція (Tradescantia) — багаторічна вічнозелена рослина, що належить до родини Коммелінових. У дикому вигляді зростає у тропічній і помірній зонах Америки (північ Аргентини до кордону з Канадою). Невимогливість рослини дозволило швидко пристосуватися до кліматичних умов помірної зони Європи й Азії. У Північній Америці ця рослина вважається агресором, але в умовах України вона просто швидко відновлюється від несприятливих умов та успішно пригнічує пирій або інші небажані бур’яни на клумбі.

Назву традесканція отримала в 18 столітті в Англії на честь мандрівників і дослідників природи, батька і сина на прізвище Традескант. Саме вони вперше привезли рослину в Європу з Віргінії (Вірджинії), східного штату Америки. У зв’язку з цим, традесканцію часто називають «віргінською». Ще одна назва — «традесканція Андерсона», пов’язане з ім’ям американського ботаніка, який створював гібридні форми багаторічної культури.

Традесканція садова, різновиди сортів

Цвіте традесканція рясно пазушними суцвіттями, які розташовуються у верхніх і верхівкових листках. Квітки білого, блакитного, синього або фіолетового забарвлення зібрані в парасольки або волоті. Самі квітки мають три пелюсточки й шість тичинок, що і робить їх пишними та незвичайними. Розкриваються вони рано вранці, тому до пізнього вечора можна милуватися їх красою. Цвіте рослина довго, починаючи з червня і закінчуючи вереснем. Цікаво, що зів’ялі квітки не засихають, а нагадують великі зелені бутони, поруч з якими розпускаються нові суцвіття.

В інтернет-магазині Флоріум ви можете придбати сорти з блакитними (Zwanenburg Blue, Barbel), бузковими, рожевими (Rubra, Concord Grape) та майже білими (Billberry Ice, Innocense) квітами.

Догляд за традесканцією

Особливого догляду традесканція не потребує. Найкраще рослина росте у прозорій тіні. Ґрунту потребує родючого, утримуючого вологу. На батьківщині це болотна рослина, яка витримує тривалу відсутність води. Розростаючись, кущі розвалюються та потребують підв’язування. Я використовую опори для підв’язування півонії (коло, та 3 опори). На одному місці може рости 10-15 років. Шкідниками майже не пошкоджується. На клумбі потребує деякого контролю, бо має схильність до розростання. Чудова рослина для саду, де відпочивають.

Традесканція садова у ландшафтному дизайні

Традесканція садові відмінно виглядає з іншими квітами, чагарниками та трав’янистими рослинами. При компонуванні важливо враховувати висоту рослин, щоб вони не закривали, а доповнювали одна одну.

Найбільш вдалі поєднання традесканції з папоротями, гейхерами, лілійниками та ліліями, хостами й астильбами. Також кущі традесканції закриють прогалини після нарцисів та ботанічних тюльпанів, гіацінтоідесів або багаторічних маків. Хоча Традесканція не є східною рослиною, але вона разом зі східним садовим декором – ліхтарем, надає саду східного колориту. Чудово виглядає традесканція біля водоймищ.

Компонуючи блакитний сад, традесканцію можна поєднати зі весняними цибулинними квітами як мускарі, хіодоксами, пролісками, гіацинтами та гіацінтоідесами. Далі партнерами традесканцій можуть бути флокси, іриси, вероніки, алісум блакитний. Влітку традесканція може поєднатися з дзвониками та платикодонами. Кущі гортензії теж компонуються зі традесканцією. Традесканція на 2 плані підкреслює красу петуній, аюги та лобелій, однорічних айстр.

Традесканції, як і інші саджанці багаторічників можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Лілії Мартагон: вирощування та догляд.

Опубликовано: 21.05.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты