Тубероза (поліантес)

Тубероза фото опис

Походження туберози (поліантесу)

Ця запашна рослина родом із Мексики. Крім центральної та південної Мексики тубероза більше не зустрічається в дикій природі. Ацтеки ароматизували алкогольний напій, «чоколатль», що присвячували богам. До Іспанії ця квітка потрапила у XVI сторіччі серед трофеїв Ернана Кортеса, що підкорив імперію ацтеків та майя. У XVII сторіччі ця квітка через Голландію  опинилась в Франції та поширилась до Індії, північної Африки, Азії.

Туберози (поліантес) були улюбленцями французького короля Людовика XIV. Він наказав посадити цю квітку у квітниках Великого Тріанону у Версалі. Туберозу вирощували в глиняних горщиках і садили у горщиках прямо в землю.

Поліантес також був у складі улюблених парфумів королеви Антуанети. Вони називались «Le Bouquet Aux Mille Fleurs» (Букет тисячі квітів). Ефірна олія рослини широко використовують також в сучасній парфумерній промисловості. Духи з нотками туберози випускали такі відомі бренди як «Гуччі» та «Діор». У Європі довгий час ця рослина була відомо як «гіацинт з Індії», через те, що Америка вважалася Індією. В Індії та Бангладеш поліантес використовують для виготовлення квіткових гірлянд, які пропонуються богам або використовуються як весільні прикраси.

Крім того цю квітку використовують під час поховальних процесій. Цікаві місцеві назви поліантесу — в Іспанії «посох Святого Йосифа». На батьківщині, в Америці, серед корінних народів він відомий як «bone flower», або «кістяна квітка», на Філіппінах — як «azucena», що означає «біла лілія», в Індії – «Ражнігандха» – «королева ароматів», також є варіант – «цариця ночі», У Бангладеш вона називається «Rojoni-Gondha», що означає «цариця ароматів». У Бангалорі та інших місцях південної Індії, тубероза відома як «Sugandaraja», що перекладається як «король ароматів» або «король запахів». У Таїланді вона називається «Son glin», що перекладається як «берегиня запаху».

Опис туберози (поліантесу)

Вид був вперше описаний Карлом Ліннеєм у 1753 році як Polianhes tuberosa. У 1790 р. Фрідріх Казимир Медікус переніс вид до роду Tuberosa як Tuberosa amica. Сучасні молекулярні філогенетичні дослідження показали, що Поліантес порідненого роду Agave, до якого зараз і перенесли Поліантес.

Наукова назва рослини — поліантес бульбоносний (Polianthes tuberosa) утворена за типом кореневої системи (лат. tuberosa що є похідним від tuber — бульба).

Серед різноманіття сортів поліантес бульбоносний найбільш популярний сорт з романтичною назвою The Pearl (Перлина) з махровими воскоподібними квітками білого кольору, що виростає до 60-70 см заввишки.

Посадка і вирощування туберози (поліантесу)

В даний час його вирощують у багатьох тропічних та субтропічних країнах. Запах одночасно нагадує лілію, гладіолус і нарцис.
Туберози можна вирощувати на відкритому ґрунті в зонах 8-10 зимостійкості, де температура не знижується нижче 10° Цельсія. В Україні поліантес можна вирощувати, тільки викапуючи на зиму.

Для цвітіння рослин потрібно близько 4 місяців теплої температури з моменту посадки кореневища. Тому приблизно у березні бульби туберози висаджують у горщик для підрощення. Коли мине загроза приморозків (зазвичай у травні) рослину обережно перевалюють з горщика у відкритий ґрунт.

Висаджують на глибину 3-5 см. Якщо заглиблювати ще більше, якість цвітіння знижується.  Але при цьому бульб великих фракцій вийде більше.

Тому заздалегідь визначтеся, що для вас важливіше.

Або тривале потужне цвітіння, або все ж розмножений посадковий матеріал). Приблизно у липні починається квітування. Після того, як у жовтні листя починає жовтіти, його слід обрізати, кореневища викопати та зберігати на зиму в прохолодному, сухому та темному місці.

Може пошкоджуватися павутинними кліщами, трипсами, попелицями.

Засоби боротьби – Актара, або інший інсектицид. Також може захворіти на сіру гниль яку лікують фунгіцидами.

Маю надію, що цей дарунок Мексики обов’язково оселиться на вашому балконі або саду.

Цибулини поліантеса, лілій та інших культур найкращої якості можна купити в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Амариліс — ідеальний подарунок на Різдвяні свята!

Опубликовано: 07.01.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты