Використовуємо засоби захисту рослин: протруйники, гербіциди, фунгіциди

засоби захисту рослин фото опис переглянутиНайкращий захист улюблених рослин від шкідників та бур’янів – використовувати засоби захисту рослин. І ось чому.

Шкідники весняних рослин

Наповнюється щастям душа садівника от весняного саду, коли квітує смородина та аґрус. Коли вдовж доріжок пробиваються трубочки листя хости та тюльпанів, розгортаються маленькі «пальмочки» лілій та червоні пагони півоній. Пахощі дерев, що квітують приємно лоскоче. Гудуть хрущі. Квітування вишні та гудіння хрущів стали символом весняної України. Але ця пасторальна картина з хрущами насправді означає одне — у ґрунті постійно чути плямкання личинок хрущів. Вони живляться цибулями лілій і тюльпанів та коренями рослин. До личинок та жуків хрущів також приєдналися ковалики зі своїми нащадками дротяниками й інші листоїди. Крім ненажерливих жуків та личинок з дротяниками на зелених улюбленців ще полюють хвороби, вірусні та грибкові.

Як боротися зі шкідниками в саду

Дійсно, глибоке перекопування ґрунту, розпушування, знищування бур’янів, особливо колосника (пирію), в коренях якого і полюбляють селитися дротяники, та ще стрілки коренів завдають шкоди бульбам та цибулям рослин, прошиваючи її наскрізь, зниження кислотності ґрунту допомагає дещо зменшити оті напасті, але сил на милування садом вже не буде, тому найкращий захист улюблених рослин від ненажер та бур’янів – використання хімічних засобів захисту рослин.

Раніше використовувала тільки природні та механічні засоби – перековування, садіння рослин, що мають бактерицидні властивості, наприклад пеларгонію, нагідки та чорнобривці поряд з кущами смородини, обливання окропом у лютому та постійне обприскування содою, перекопування ґрунту, встановлювала ловчі пояси тощо. Сил це забирало багато. А листя квітів все одно було пошкоджене мухою-міневрою або листоїдами, цибулини квітів заражені повисюхою (рос. журчалка), проїдені дротяниками, проткнуті коренями колосника. І я почала застосовувати хімію.

Протруйники прийдуть на допомогу

Наука не стоїть на місці, і сучасні хімічні засоби в сотні та навіть в тисячі разів менш шкідливі для екології, ніж ті, що застосовувалися 20-30 років тому, але їх треба використовувати тільки за інструкцією.

Засоби захисту рослин відносяться до різних груп: протруйники, гербіциди, фунгіциди. Розумне використання хімічних засобів захисту рослин допоможе зберегти сили, спокій садівника та улюблені рослини. Розповім про власний досвід використання.

Протруйники — хімічні препарати для знезараження (протруєння) насіння та іншого посадкового матеріалу (розсади, сіянців, бульб тощо.) що використовується з метою захисту рослин від хвороб в початковому періоді росту і розвитку, покращують розвиток рослин і підвищують їх стійкість до несприятливих умов погоди.

Розчин «Максиму»

Типовий препарат на основі Тритіконазолу «Максим» що запобігає гнилі, фуриціозу, пліснявіння. Дійсно, можна використати розчин марганцю, але він має набагато слабшу дію. Прихильники екологічних засобів, крім «марганцівки», запропонують розчини полину та часнику, але зі свого досвіду, не всі вони працюють. Наприклад, гіппеаструм, що помирав, я повернула до життя тільки протримавши його у «Максимі». І вже всі цибулини проходять обробку в ньому.

Викопуючи влітку тюльпани та гіацинти, рябчики також промиваю у розчині «Максиму», просушую й спокійно закладаю на літній період спокою. Цю ж операцію повторюю восени, висаджуючи рослини. Бульби та цибулі, що викопуються на зиму (гладіолуси, еукоміси, туберози тощо) теж обробляю 2 рази – перед посадкою та перед закладанням на зимовий період.

Гербіциди

Внесення компосту у ґрунт, купівля землі приводить до появи величезної кількості бур’янів на ділянці. Використання гербіцидів допомагає подолати бур’яни, тому і називають «хімічна прополювання». Гербіциди — (від лат. Herba-трава і caedo-вбиваю), речовини, що знищують небажані рослини. Саме використання «Урагану форте» зупинило розростання з кореневою поростю вишні та хмелю на моїй ділянці. Дійсно, закладаючи у компостер бур’яни обов’язково засипаю содою. Це прискорює розкладання зеленої маси, але насіння та корені деяких бур’янів інколи розкладаються тільки після обробки гербіцидом, як наприклад пирій або колосник. Саме на його коренях розмножуються личинки хрущів та дротяники.

Інсектициди

Інсектициди (від лат. Insectum — комаха і caedo — вбиваю) — хімічні засоби захисту рослин засоби, що вбивають комах, їх яйця (такі інсектициди називаються овіциди) і личинки (такі інсектициди — ларвіциди). Деякі препарати активні також проти кліщів (інсектоакарициди) і нематод.

Залежно від способу проникнення в організм комахи інсектициди ділять на контактні (всмоктуються через зовнішні покриви при зіткненні), кишкові (потрапляють при ковтанні), фуміганти (що проникають через органи дихання).

Деякі інсектициди (системні) здатні пересуватися по судинній системі рослин, роблячи їх токсичними для комах. Прихильники екологічних засобів пропонують розчини цибулі, механічно збирати личинки хрущів, але дротяників можна подолати тільки використовуючи хімічні засоби.

Шкідник лілій — червоний жук або жук-пожежник. За зовнішнім виглядом схожий з пожежником, а по плодючості й ненажерливості — з колорадським жуком. Доросла комаха і його личинки поїдають листя, квіти та цибулини рослини. Дорослі особини з’являються на квітах вже у квітні, і якщо не вжити захисних заходів, то впоратися майже неможливо.

Тому, як тільки на рослинах з’явилися червоні жуки, потрібно відразу приступати до боротьби з ними. Треба обробити рослини інсектицидом, який застосовується для боротьби з колорадським жуком.

Фунгіциди

Слово «фунгіцид» утворено від латинських слів «fungus» (перекладається як гриб) і «caedo» (вбиваю). Фунгіциди використовують для боротьби з грибковими інфекціями.Препарати застосовують кількома способами. Найпопулярніші способи — протруювання перед посівом або посадкою та обприскування надземні частини рослин за допомогою обприскувачів. Найчастіше обприскування проводять ранньою весною і пізньою осінню. Також цим способом нерідко обробляють теплиці й сховища.

Також фунгіциди вносять в ґрунт при перекопуванні або проливають. Це знищує в землі патогенні грибки. Найвідоміші препарати «Бордоська суміш» та «Мідний купорос».

Використання хімічних засобів захисту дозволить зберегти багато сил садівника та садові рослини. Вони знищують бур’яни, шкідників та хвороби. Але головне при використанні таких засобів — точне дотримання інструкції препарату.

Опубликовано: 11.05.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты