Вирощування седуму в домашніх умовах

Не завжди у нас є можливість вибратися на садові ділянки в спекотну погоду серед тижня, щоб полити рослини. Останні кілька років погода влітку відрізняться відсутністю дощів. Не всі рослини здатні витримати таку спеку і нестачу вологи в ґрунті. У цій статті я розповім про чудову невибагливу родину рослин, дуже декоративних, здатних витримати нестерпну спеку останніх років.

Мова піде про седуми, або очитки, що також називають заячою капустою. Назва роду Очиток походить від українського слова очиток, оскільки рослина використовується як лікувальний, очищувальний засіб. Наукова назва роду Sedum походить від латинського лат. Sedare (полегшувати, заспокоювати).

Види та сорти седумів

Седум звичайний та седум пурпуровий досить таки розповсюджені у садах та парках нашої країни. Наприклад, седум звичайний є однією із прикмет осені, коли наступає час його шоу. Квітувати седум звичайний починає з серпня (ранні сорти) а в вересні та жовтні настає сезон цієї рослини. Цей вид широко розповсюджений в Євразії — майже на всій території Європи, на Кавказі, в Сибірі та Монголії, в Китаї, на Корейському напівострові та Японії.

Селекціонери вивели цікаві сорти цього виду: ‘Айсберг’ — 35 см заввишки, з білосніжними суцвіттями, рясно цвіте в серпні; ‘Діамант’ — сорт з рожевими квітками, прикрашеними яскравими пильовиками й рожевими плодами; ‘Неон’ — 35 см заввишки, з помітними рожевими суцвіттями; ‘Сноуквін’ і ‘Стардаст’ — з білими квітками.
Інший вид седуму, телефініум або седум пурпуровий, квітує трохи раніше, у липні теж має цікаві сорти Седум ‘Манстед Дарк Ред’ — червоні стебла, зелене листя і пурпурові квіти; Седум ‘Матрона’ — висока, потужна рослина з великими, сіро-зеленими, листям на пурпурових стеблах, з рожевими суцвіттями; Седум ‘ПінкДжевел’ — з зеленим листям і рожевими квітами; Седум ‘Розі Глоу’ — сорт із блакитним відтінком листя і рожевими квітками й тощо.

Перші два види та сорти, похідні від цих видів мають переважно рожево-пурпурові або білі суцвіття квітів.

В червні-липні квітує седум жовтий або живучий парасолькоподібними суцвіттями, сформованими з декількох завитків. Квітки дрібні, жовтувато-зеленого кольору. Рослина виростає до 30-40 см. Якщо обрізати одразу після квітування у серпні-вересні можлива друга хвиля.

Також серед видів седумів можна обрати надзвичайно красиві ґрунтопокривники. Низькі види цієї рослини утворюють розкішний килим, що декоративний не тільки через квіти, а й завдяки цікавій формі та забарвлення листя.

Серед сланких седумів величезний вибір і видів, і сортів, але для створення килимів найчастіше використовують види серумів: спирітум або кавказький, білий, рожево-білий, червонуватий, зибольда, блакитний або волошковій тощо. Це багаторічні рослини з повзучим кореневищем, щільними й м’ясистими на коротких пагонах листям…

Догляд за седумом

Усі види седумів особливого догляду не потребує. Високорослі потребують певного поливу та пухкого ґрунту, але ростуть і на бідному.

Килимкові або сланкы потребують доброго дренажу та поливу принаймні раз на місяць.

Седуми не потребують підживлення частіше раз на сезон. Одним словом – рослина вічно зайнятого мешканця міст. Але бур’яни мають прибрати садівники, бо вони пригнічують седуми. Тільки очиток їдкий може самостійно конкурувати зі бур’янами.

Використовування в седумів в садах

Високорослі седуми можуть використовуватися в будь-яких квітниках, міксбордерах, рабатках.

У поєднанні з осінніми квітами вони будуть красуватися до самого снігу. Висаджувати очитки слід невеликими групами. Седуми можуть бути чудовими партнерами для цибулинних, якщо не планується викопування. Добре поєднуються з декоративними травами. Килимкові сорти можливо поєднувати з молодилом. Особливо гармонійно килимкові седуми виглядають на тлі каменів у альпінаріях та рокаріях…

Саджанці седумів, та інші саджанці багаторічників ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Рудбекія — невибагливий багаторічник.

Опубликовано: 08.10.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты