Користь від цибулі. Ваша домашня аптека

Зміст:

  • Походження цибулі
  • Лікування цибулею
  • Корисні властивості
  • Опис
  • Класифікація
  • Як садити цибулю
  • Мій досвід вирощування цибулі
  • Рецепти

Іде пані в золотім жупані,

Хоч жупан той латка на латці,

Та приймають у кожній хатці.

Якщо за твердженням Миколи Гоголя росіяни люблять швидкість, то щирий українець полюбляє цибульку з яєчнею, кров’янку та горілочку (ну, звісно, не в таку спеку). Цибуля завжди росла на городах в Україні й присутня в стравах майже у всіх стравах.

Походження цибулі

Родом цей овоч із гірських районів середньої Азії, звідки поширився по всьому світу. Перші відомості про цибулю доходять до нас з часів четвертого тисячоліття до н.е. Цибуля і часник були добре відомі стародавнім єгиптянам. Оскільки, археологи знаходили цибулини в саркофагах із муміями в єгипетських пірамідах, побудованих шість тисяч років тому. Цибуля була присвячена єгипетській богині Ізіді. Стародавні римляни додавали цей овоч у пайок своїх легіонерів, уважаючи, що харчування ними збільшує снагу та мужність солдатів. У Середньовіччі вояки цибулини носили на грудях, як обереги, що мали чарівну силу та охороняли на війні від ураження зброєю. Зазвичай як амулет використовували голівку дикої цибулі або часнику. Збереглася приказка того часу: «Часник запалює серце героя, коли холод його зледеніє».

Лікування цибулею

Цибуля здавна цінувалася за свої цілющі й живильні властивості у всіх народів і була першим засобом при хворобах, епідеміях. Європейські країни також цінували і додавали її у свій щоденний раціон харчування.

Цибулю з салом неодмінно брали у дорогу козаки. Також одна з головних страв у раціоні запорізького козака – куліш, що не готується без цього овочу. Цибуля й часник сприяють кращому перетравленню жирної й м’ясної їжі. Вони є незамінною присмачкою до багатьох страв. Підсмажена на олії цибуля надає супу та каші приємний смак і аромат. А її соком лікували рани.

Корисні властивості

За поживністю ріпчаста цибуля серед усіх овочів займає третє місце, після буряку і кореня петрушки. Вона містить цукор, білки, жири, органічні кислоти, мінеральні солі — кальцій, залізо, калій, фосфор, натрій і магній. Багата на вітаміни С (80-100 г сирої цибулі цілком задовольняють добову потребу людини в цьому вітаміні), В1, В2, В6, Е, РР. Характерний запах зумовлюють ефірні олії, що містять сірку. Ці олії містять фітонциди (леткі речовини), що мають лікувальну й антимікробну дію.

Опис

Рід Allium L. належить до родини Alliaceae L. і, за різними літературними джерелами, налічує від 300 до 500 видів, з яких на території України розповсюджено понад 100. Черемша, яку купуємо весною, —  це також різновид цибулі. На сьогодні існує близько 1000 сортів ріпчастої цибулі, зокрема в Україні.

Класифікація

Цибуля ріпчаста поділяється за смаком (гострі, напів гострі, солодкі сорти), за скоростиглості сорту цибулі діляться ранньостиглі, середньостиглі, і пізньостиглі. Також сорти різняться за формою (округла, плоска, подовжена), кольором І величиною цибулин.

Класифікують сорти за способом вирощування. Серед городників-любителів найпопулярнішим способом вирощування цибулі (ріпчастої) є її вирощування з купленої в магазині або на базарі сіянки. Її садять навесні та під зиму. Вирощування озимої цибулі дає масу переваг садівникам: дозволяє вберегти  сіянку від загнивання і стрілкування; дозволяє отримати більші головки; не вимагає поливу до середини травня (в ґрунті до кінця весни достатньо вологи); ранні терміни визрівання.

Як садити цибулю

Найкращим часом для осінньої висадки цибулі — є тритижневий період до стійких нічних заморозків. Важливо щоб сіянка вкоренилася, але не проросла. Висаджують озиму цибулю-сіянку на глибину 6-10 см, щоб запобігти підмерзання. Насадження можна прикрити невеликим шаром торф’яної мульчі або рослинними залишками, наприклад ми використовуємо листя горіха, а в зимовий час, по можливості, накидаємо на грядки (трохи) більше снігу.

Садимо сіянку в борозни, донцем з корінцями вниз, а верхівкою, звідки будуть рости зелені пір’я, вгору. У рядку між цибулинами залишаємо не менше 10 см, відстань в міжряддях не менше 20 см, вглиб на 3-5 см. Дно канавки необхідно розпушити, тому що щільний грунт гальмує ріст коренів. Така простора посадка цибулі-сіянки дозволить  активно розвиватися, і ви гарантовано зберете хороший урожай.

Мій досвід вирощування цибулі

Наша родина висаджує озимі червоні та білий салатні сорти та жовту гостру цибулю. Вирощуємо її на перо та саме на ріпку.

З багатьох салатних сортів після років випробувань обрали червоний Ред барон та білий Сноуболл: ранньостиглі соковиті сорти ріпчастої цибулі, що мають дуже ніжний смак. Також вирощуємо сорт жовтої цибулі Голіат з гострим смаком та Дельфін.

Рецепти

Рецепт 1. Цибулевий суп

З цибулі готуємо дуже багато страв. Серед улюблених є цибулевий суп або французький суп. Найсмачніший суп з білих та жовтих сортів, котрі трохи обмажемо-тушуємо на великому куску вершкового масла у каструльці на маленькому вогні, підсолюємо, додаємо воду або бульон і тушкуємо приблизно 40 хв.

Додаємо натертий твердий сир та грінки з чорного хліба. Сир трохи розплавлюється та надає особливого смаку супу.

Яєчня з цибулею та салом (чи без сала) й томатами — класика української кухні, тому писати рецепт зайве

Вареники з картоплею та обсмаженою цибулею і подібні до них топтанці (шматочки варено тіста без начинки)

Рецепт 2. Картопляні галушки з обсмаженою цибулею

  • картопля — 3 шт (або картопляне пюре)
  • вершкове масло
  • яйце
  • борошно — 1-2 ст.л.
  • сіль

Картоплю відварити, розім’яти, додати масло, яйце, борошно, сіль за смаком.

З отриманого тіста скачати ковбаску і нарізати її на невеликі шматочки.

Відварити 1-2 хвилини в підсоленій воді і подавати зі смаженою цибулею

Рецепт 2. Пиріг з цибулею та сиром

  • Сир твердий — 350 г
  • Кефір — 200 мл
  • Борошно пшеничне — 1 склянка + 2 ст. л.
  • Масло вершкове — 120 г
  • Сметана — 3 ст. л.
  • Яйця — 2 шт.
  • Кріп свіжий — 1 пучок (за смаком)
  • Сіль — чайна ложка
  • Цукор — столова ложка
  • Розпушувач.

Змішати всі інгредієнти і випікати в духовці. В якості начинки використовуйте суміш із цибулі, яєць, зелені і солі.

Сподіваюсь, що ви неодмінно посадите цибулю цієї осені

Також читайте: Білий сад своїми руками

З пов. досвідчений садівник Олеся.

Опубликовано: 20.07.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты