Зміст:
Жимолость їстівна – це смачно і корисно. В перекладі з англійської назва «Honeyberries» звучить як «медова ягода». Вона цінується не тільки за свій смак і цілющі властивості. Рослина толерантна до холоду. Вона витримує температури до — 48 °C. Також жимолость їстівна може бути першою ягодою, зібраною навесні (ще до початку плодоношення полуниці).
Жимолость їстівна: опис
Що таке жимолость? Це відносно нова ягода на нашому столі. Однак вона активно вирощувалась в холодних регіонах нашими предками і вважалась «еліксиром життя». Протягом століть фермери в Азії та Східній Європі довгий час могли культивувати цю плодово-ягідну культуру. Хоча жимолость їстівна (Lonicera caerulea) ще не дуже популярна рослина в наших садах, але вона гідна вашої уваги. Кращі сорти: Дует, Чарівниця, Синєглазка, Вітамінна.
- Lonicera caerulea з тієї ж самої родини, що і декоративна жимолость, але формує їстівні плоди. Птахи та інші дикі тварини люблять ягоди і привабливі кущі, котрі ростуть без особливого догляду в помірних і холодних районах до висоти 3-5 метрів. В наших садах кущики досягають в висоту до 1,5 м.
- Рослина формує довгасту, 2,5 – сантиметрову синю ягоду з ароматом, який не класифікується більшістю споживачів. Кажуть, що смак і аромат нагадує малину, чорницю, ківі, вишню або виноград. Все залежить від дегустатора. В міру солодкі і соковиті ягоди стають з кожним роком все популярнішими серед європейських і північноамериканських садівників.
- Перші плоди з’являються в уже перший рік після посадки, але рясне плодоношення спостерігається через 2-3 роки.
- Плоди дозрівають раніше полуниці! Їх збирають пізньої весни і на початку літа. Стиглі плоди мають чудовий аромат. Крім того, вони синього кольору з білуватим нальотом, а їх м’якоть набуває пурпурно-червоного забарвлення. Дорослий кущ може давати близько 6 кг плодів.
- Жимолость їстівна — витривала рослина і, як правило, не страждає від хвороб і шкідників. Крім того, вона може жити до ста років!
- Кущики є привабливими навіть коли не цвітуть і не плодоносять. Вони з сіро-зеленим листям навесні-влітку і з листям жовтого кольору восени.
Корисні властивості
- Свіжі весняні ягоди — це те, що ми чекаємо всю зиму. Вони чудово смакують свіжими або використовуються в десертах, морозиві та консервах. Всього одна порція (чашка) ягід містить 4 грами клітковини, 24% вітаміну С, 25% марганцю і 36% відсотків вітаміну К . Крім того, там близько 84% води, а вся чашка має лише 85 калорій з 15 грамами вуглеводів.
- Як і ягоди чорниці, жимолость їстівна збагатить організм високою кількістю антиоксидантів і антоціанів, цукрів (глюкозою, фруктозою, сахарозою), а також великою кількістю Р-активних сполук.
- Зверніть увагу, що жимолость їстівна має в два-три рази більше антиоксидантів, ніж чорниця. Це, без сумніву, краща ягода!
- Вона може допомогти зберегти ваші очі здоровими. Доведено, що антоціан корисний для хорошого зору. Він допомагає збільшити циркуляцію в капілярах сітківки, підвищуючи нічний зір.
- Жимолость — джерело селену, який захищає імунну систему і перешкоджає розвитку пухлин! Також проведене дослідження показало, що ті, хто щоденно споживав жимолость, зменшили вміст вільних радикалів в організмі на 25 відсотків.
- Дивовижний факт: навіть при термічній переробці корисні властивості зберігаються!
Догляд за їстівною жимолостю
Підживлення
На початку вегетації важливо забезпечити інтенсивний ріст зеленої маси. Тому вже на початку весни в верхній шар ґрунту вносять карбамід, або нітроамофоску, або ж інші азотні добрива. В середині-кінці травня, вносити фосфорні добрива для підвищення якості цвітіння і плодоношення. Під зиму для зміцнення кущів вносять калійні добрива.
Обрізка жимолості
Для того, щоб кущ жимолості був здоровим і давав хороший урожай, його потрібно правильно обрізати.
Першу обрізку роблять через 2-3 тижні після посадки. При цьому потрібно залишити від 3 до 5 потужних гілок, кожну з яких підрізають на третину.
Ранньою весною видаляють всі мертві і хворі пагони.
По досягненню 7 років жимолость формує велику кількість пагонів молодого віку. Частину їх бажано видалити, для того щоб рослина не витрачала сили на їх живлення. Також на 7 рік потрібно видалити 5-6 річні гілки, так як це поліпшить плодоношення.
Пересадка
Їстівна жимолость досить легко пересідає. Кущ акуратно викопують, коріння опускають на годину в воду. Далі коріння акуратно розправляють і пересаджують рослину в підготовлену яму. Якщо потрібно, то кущ розділяють гострим інструментом або лопатою. Протягом тижня рослина приживеться на новому місці.
Полив
У більшості випадків кущі жимолості не вимагають поливу. Але під час засухи їхні поливають з розрахунку близько 10 л на рослину раз в 3-4 дня. Щоб кущ не пересихав, прикореневе коло куща засипають шаром мульчі, наприклад, сосновою корою, сухим торфом, або ж тирсою.
Читайте также Лохина: посадка та догляд.
Опубликовано: 08.07.2021