Жимолость їстівна на нашому столі

Зміст:

Жимолость їстівна – це смачно і корисно. В перекладі з англійської назва «Honeyberries» звучить як «медова ягода». Вона цінується не тільки за свій смак і цілющі властивості. Рослина толерантна до холоду. Вона витримує температури до — 48 °C. Також жимолость їстівна може бути першою ягодою, зібраною навесні (ще до початку плодоношення полуниці).

Жимолость їстівна: опис

Загальний опис жимолості фото

Що таке жимолость? Це відносно нова ягода на нашому столі. Однак вона активно вирощувалась в холодних регіонах нашими предками і вважалась «еліксиром життя». Протягом століть фермери в Азії та Східній Європі довгий час могли культивувати цю плодово-ягідну культуру. Хоча жимолость їстівна (Lonicera caerulea) ще не дуже популярна рослина в наших садах, але вона гідна вашої уваги. Кращі сорти: Дует, Чарівниця, Синєглазка, Вітамінна.

  1. Lonicera caerulea з тієї ж самої родини, що і декоративна жимолость, але формує їстівні плоди. Птахи та інші дикі тварини люблять ягоди і привабливі кущі, котрі ростуть без особливого догляду в помірних і холодних районах до висоти 3-5 метрів. В наших садах кущики досягають в висоту до 1,5 м.
  2. Рослина формує довгасту, 2,5 – сантиметрову синю ягоду з ароматом, який не класифікується більшістю споживачів. Кажуть, що смак і аромат нагадує малину, чорницю, ківі, вишню або виноград. Все залежить від дегустатора. В міру солодкі і соковиті ягоди стають з кожним роком все популярнішими серед європейських і північноамериканських садівників.
  3. Перші плоди з’являються в уже перший рік після посадки, але рясне плодоношення спостерігається через 2-3 роки.
  4. Плоди дозрівають раніше полуниці! Їх збирають пізньої весни і на початку літа. Стиглі плоди мають чудовий аромат. Крім того, вони синього кольору з білуватим нальотом, а їх м’якоть набуває пурпурно-червоного забарвлення. Дорослий кущ може давати близько 6 кг плодів.
  5. Жимолость їстівна — витривала рослина і, як правило, не страждає від хвороб і шкідників. Крім того, вона може жити до ста років!
  6. Кущики є привабливими навіть коли не цвітуть і не плодоносять. Вони з сіро-зеленим листям навесні-влітку і з листям жовтого кольору восени.

Корисні властивості

Корисні властивості жимолості фото опис

  • Свіжі весняні ягоди — це те, що ми чекаємо всю зиму. Вони чудово смакують свіжими або використовуються в десертах, морозиві та консервах. Всього одна порція (чашка) ягід містить 4 грами клітковини, 24% вітаміну С, 25% марганцю і 36% відсотків вітаміну К . Крім того, там близько 84% води, а вся чашка має лише 85 калорій з 15 грамами вуглеводів.
  • Як і ягоди чорниці, жимолость їстівна збагатить організм високою кількістю антиоксидантів і антоціанів, цукрів (глюкозою, фруктозою, сахарозою), а також великою кількістю Р-активних сполук.
  • Зверніть увагу, що жимолость їстівна має в два-три рази більше антиоксидантів, ніж чорниця. Це, без сумніву, краща ягода!
  • Вона може допомогти зберегти ваші очі здоровими. Доведено, що антоціан корисний для хорошого зору. Він допомагає збільшити циркуляцію в капілярах сітківки, підвищуючи нічний зір.
  • Жимолость — джерело селену, який захищає імунну систему і перешкоджає розвитку пухлин! Також проведене дослідження показало, що ті, хто щоденно споживав жимолость, зменшили вміст вільних радикалів в організмі на 25 відсотків.
  • Дивовижний факт: навіть при термічній переробці корисні властивості зберігаються!

Догляд за їстівною жимолостю

Підживлення

На початку вегетації важливо забезпечити інтенсивний ріст зеленої маси. Тому вже на початку весни в верхній шар ґрунту вносять карбамід, або нітроамофоску, або ж інші азотні добрива. В середині-кінці травня, вносити фосфорні добрива для підвищення якості цвітіння і плодоношення. Під зиму для зміцнення кущів вносять калійні добрива.

Обрізка жимолості

Обрізка жимолості фото опис

Для того, щоб кущ жимолості був здоровим і давав хороший урожай, його потрібно правильно обрізати.

Першу обрізку роблять через 2-3 тижні після посадки. При цьому потрібно залишити від 3 до 5 потужних гілок, кожну з яких підрізають на третину.

Ранньою весною видаляють всі мертві і хворі пагони.

По досягненню 7 років жимолость формує велику кількість пагонів молодого віку. Частину їх бажано видалити, для того щоб рослина не витрачала сили на їх живлення. Також на 7 рік потрібно видалити 5-6 річні гілки, так як це поліпшить плодоношення.

Пересадка

Їстівна жимолость досить легко пересідає. Кущ акуратно викопують, коріння опускають на годину в воду. Далі коріння акуратно розправляють і пересаджують рослину в підготовлену яму. Якщо потрібно, то кущ розділяють гострим інструментом або лопатою. Протягом тижня рослина приживеться на новому місці.

Полив

У більшості випадків кущі жимолості не вимагають поливу. Але під час засухи їхні поливають з розрахунку близько 10 л на рослину раз в 3-4 дня. Щоб кущ не пересихав, прикореневе коло куща засипають шаром мульчі, наприклад, сосновою корою, сухим торфом, або ж тирсою.

Читайте также Лохина: посадка та догляд.

Опубликовано: 08.07.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты