Жимолость їстівна на нашому столі

жимолость їстівна опис фото переглянутиЗміст:

  • Жимолость їстівна: опис
  • Корисні властивості

Жимолость їстівна – це смачно і корисно. В перекладі з англійської назва «Honeyberries» звучить як «медова ягода». Вона цінується не тільки за свій смак і цілющі властивості. Рослина толерантна до холоду. Вона витримує температури до — 48 °C. Також жимолость їстівна може бути першою ягодою, зібраною навесні (ще до початку плодоношення полуниці).

Жимолость їстівна: опис

Що таке жимолость? Це відносно нова ягода на нашому столі. Однак вона активно вирощувалась в холодних регіонах нашими предками і вважалась «еліксиром життя». Протягом століть фермери в Азії та Східній Європі довгий час могли культивувати цю плодово-ягідну культуру. Хоча жимолость їстівна (Lonicera caerulea) ще не дуже популярна рослина в наших садах, але вона гідна вашої уваги. Кращі сорти: Дует, Чарівниця, Синєглазка, Вітамінна.

  1. Lonicera caerulea з того ж сімейства, що і декоративна жимолость, але формує їстівні плоди. Птахи та інші дикі тварини люблять ягоди і привабливі кущі, котрі ростуть без особливого догляду в помірних і холодних районах до висоти 3-5 метрів. В наших садах кущики досягають в висоту до 1,5 м.
  2. Рослина формує довгасту, 2,5 – сантиметрову синю ягоду з ароматом, який не класифікується більшістю споживачів. Кажуть, що смак і аромат нагадує малину, чорницю, ківі, вишню або виноград. Все залежить від дегустатора. В міру солодкі і соковиті ягоди стають з кожним роком все популярнішими серед європейських і північноамериканських садівників.
  3. Перші плоди з’являються в уже перший рік після посадки, але рясне плодоношення спостерігається через 2-3 роки.
  4. Плоди дозрівають раніше полуниці! Їх збирають пізньої весни і на початку літа. Стиглі плоди мають чудовий аромат. Крім того, вони синього кольору з білуватим нальотом, а їх м’якоть набуває пурпурно-червоного забарвлення. Дорослий кущ може давати близько 6 кг плодів.
  5. Жимолость їстівна — витривала рослина і, як правило, не страждає від хвороб і шкідників. Крім того, вона може жити до ста років!
  6. Кущики є привабливими навіть коли не цвітуть і не плодоносять. Вони з сіро-зеленим листям навесні-влітку і з листям жовтого кольору восени.

Корисні властивості

  • Свіжі весняні ягоди — це те, що ми чекаємо всю зиму. Вони чудово смакують свіжими або використовуються в десертах, морозиві та консервах. Всього одна порція (чашка) ягід містить 4 грами клітковини, 24% вітаміну С, 25% марганцю і 36% відсотків вітаміну К . Крім того, там близько 84% води, а вся чашка має лише 85 калорій з 15 грамами вуглеводів.
  • Як і ягоди чорниці, жимолость їстівна збагатить організм високою кількістю антиоксидантів і антоціанів, цукрів (глюкозою, фруктозою, сахарозою), а також великою кількістю Р-активних сполук.
  • Зверніть увагу, що жимолость їстівна має в два-три рази більше антиоксидантів, ніж чорниця. Це, без сумніву, краща ягода!
  • Вона може допомогти зберегти ваші очі здоровими. Доведено, що антоціан корисний для хорошого зору. Він допомагає збільшити циркуляцію в капілярах сітківки, підвищуючи нічний зір.
  • Жимолость — джерело селену, який захищає імунну систему і перешкоджає розвитку пухлин! Також проведене дослідження показало, що ті, хто щоденно споживав жимолость, зменшили вміст вільних радикалів в організмі на 25 відсотків.
  • Дивовижний факт: навіть при термічній переробці корисні властивості зберігаються!

А ви пробували жимолость їстівну на смак?

Опубликовано: 21.05.2019

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

Контакты