Сніжна краплинка або найперша квітка весни — підсніжник

Зміст:

Весняний першоцвіт

Весна починається з появою бабусь, що продають маленькі букетики з білими квіточками. Ці тендітні квіточки не бояться морозу та снігу й символізують про початок весни. Підсніжники майже зникли в наших лісах та занесені в Червону книгу, тому збирати їх у лісі суворо заборонено, але виростити таке диво весняне у своєму саду або на подвір’ї міського будинку зовсім не важко. Захопленні вродою маленької квіточки садівники вже давно запросили цього малюка у свої сади.

Підсніжники вдома фото опис

Спочатку підсніжники оселилися в монастирських садах Європи завдяки символічному значені надії на спасіння душі та сліз Діви Марії або в аптекарських садах, де підсніжник вирощували як лікарську рослину. Вважаться що нова хвиля моди на галантуси в Європі та Великобританії зародилася після Кримської війни в 1853-1856 роках, коли солдати привезли з Криму рослини, щоб посадити у своїх садах

Народні назви підсніжника та традиції пов’язані з рослиною

Народні назви підсніжника фото опис

Всі традиційні європейські народні назви підсніжника пов’язані зі снігом: сніжинка у Чехії, Німеччині – сніговим дзвіночком, Англії – сніговою сережкою. Латинська ж назва пов’язана з молочно-білим кольором – Galantus.

На честь рослини присвячено міжнародний день Підсніжника (The Day of Snowdrop), що святкується з 1984 у квітні, на півострові Крим святкуючи Навруз, діти дарують букетики підсніжників, квітуючі підсніжники прикрашають дівчаток на святі Лючії в Німеччині.

Свято підсніжників Навруз фото опис

Види та садові сорти підсніжників

В природі налічується приблизно 20 видів та різновидів галантусів, три яких росте на території України. Біологи розрізняють види за висотою рослини, формою пелюстків та листя, терміном квітування, але не фахівцю важко помітити відмінності. Садові сорти виведено на основі видів Galanthus nivalis, Galanthus plicatus, Galanthus elwesii та Galanthus caucasicus. Сортові підсніжники можуть мати не тільки зелені риски на пелюстках, а й жовті.

Види та садові сорти підсніжників фото опис

Підсніжник звичайний, підсніжник білосніжний (Galanthus nivalis) — Виростає до 20-25 см. Листя з’являються одночасно з бутонами та під час цвітіння, однакові або коротші за квітконос. Листя темно-зелене або сиве, пласке, з восковим нальотом. Сорти, що виведені на основі Galanthus nivalis: nivalis “Alan’s Treat”, nivalis “Angelique”, nivalis “Anglesey Abbey”, nivalis “Doncaster Double Charmer”, nivalis “Grake’s Yellow ”, nivalis “Wolfgang”.

Підсніжник складчастий (Galanthus plicatus) – виростає до 30 см, зовнішні пелюстки за трохи ширше аніж попередній вид. Сорти, що виведені на основі Galanthus plicatus: plicatus “Glenorma”, plicatus “Gold Edge”, plicatus “Golden Fleece”, plicatus “Green Gage”, plicatus “Sarah Dumont”, plicatus “Trymlet”, plicatus “Wendy’s Gold”, plicatus “Yaffle”

Підсніжник південний, або підсніжник Ельвеза (Galanthus elwesii) – може виростати до 15-25 см у висоту, Листки у цього виду широкі, блакитно-зеленого кольору. Квітки білі, великі, кулясті. Цвіте раніше від підсніжника звичайного. Сорти, що виведені на основі підсніжника Ельвеза: elwesii “Big Boy”, elwesii “Brian Mathew”, elwesii “Byrkley”, elwesii “Carolyn Elwes”, elwesii “Fieldgate Tiffany”, elwesii “Frank Lebsa”, elwesii “Fred’s Giant”, elwesii from Elmley

підсніжник Ельвеза фото опис
Також в садах вирощують підсніжник Воронова (Galanthus woronowii або Galanthus caucasicus) який є ендеміком Кавказу, цей вид називають ще зеленим підсніжником та підсніжник Ікарії (Galanthus ikariae) що походить із грецьких островів (Ікарі, Андрос, Наксос і Скірос), розташованих в Егейському морі між Грецією та Туреччиною.

Крім простих сортів також виведено махрові сорти, як Flore Pleno, що вирощують у садах з 1731 р. Але це не єдиний махровий сорт.

Махрові сорти підсніжника фото опис

Садові сорти підсніжника:

  • «Ailwyn» — до 20 см у висоту, з вузькими сіро-зеленими листками та поодинокими махровими білими квітками, внутрішні пелюстки дуже акуратні та симетричні, позначені перевернутим V іноді з однією або двома плямами зверху.
  • «Cordelia» — 20-30 см у висоту.
  • «Desdemona» — 10-15 см у висоту, звичайно має – 2-3 квітки. Цей сорт має до 18 внутрішніх пелюсток, часто внутрішні пелюстки деформовані. Зовнішні пелюстки мають зеленуваті плями
  • «Dionysus» — 15 см у висоту, дуже ранній сорт.
  • «Quad» — 15-20 см у висоту. Цей сорт цікавий що завжди має 4 зовнішні пелюстки.
  • «Richard Ayres» — 10-25 см у висоту. Вважається раннім сортом. Як і попередній сорт, має збільшену кількість зовнішніх пелюсток.

В Німеччині, Великобританії та Нідерландах є багато клубів любителів підсніжників. Офіційно зареєстровано приблизно 500 сортів підсніжника. Сади Великобританії, Ірландії та Шотландії в рамках садового туризму пропонують адреси де можна помилуватися підсніжниками та придбати цибулини садових сортів.

Галантус в ландшафтному дизайні садів

Галантус в ландшафтному дизайні садів фото опис

У саду підсніжники можуть рости на альпійській горці, під деревами та кущами, на газоні, вдовж стежці. Дуже добре виглядають підсніжники великими групами серед інших первоцвітів що квітнуть в цей час – примули, крокуси, ерантіси, цикламени або рівномірна посадка у вигляді «килима». Підсніжники також можна висаджувати разом з іншими цибулинними, період вегетації яких починається пізніше: вони прикриють жовті та відмираючі листки підсніжників. Хорошими партнерами для підсніжників є морозники, нарциси, а також хости, примули, проліски, медуниці та інші весінні багаторічники.

Цибулини піднсіжників фото опис

Щоб не загубити рідкі сорти, краще цибулинки висаджувати у пластикові кошики для цибулинних та надписати назву сорту або виду маркером.

Читайте також Цибулинні в саду.

 

Опубликовано: 13.12.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты