Як боротися з кучерявістю листя

Зміст:

Кучерявість листків: причини та симптоми

Основною причиною кучерявості листя є зараження зараження грибком. Збудником хвороби є сумчастий гриб із порядку Тафрінових,Тафріна деформуюча (Taphrina deformans). Взимку спори гриба розміщені у верхньому шарі кори дерев. У весняний період із дощами спори потрапляють на бруньки і заражають рослину. Після зараження в листкових пластинках  формуються нові спори і згодом потрапляють знову у кору. Відповідно здійснюється повний цикл. Найбільш часто вражаються тафріною різноманітні фруктові дерева. Так нею часто хворіють персики і нектарини.

Збудник кучерявості листя фото опис

Основними симптомами хвороби є деформовані листки рослин, покручені пагони, вкорочені і потовщені міжвузля. Листки, вражені тафрінією товстішають, поступово змінюють забарвлення на жовто-червоне або злегка біле, також вони скручуються. На поверхні листків з’являється наліт із спорами гриба. На кінцевій стадії захворювання листки повністю відмирають та опадають. Якщо багаторічна рослина сильно пошкоджена хворобою, то нерозкриті бутони опадають, а рослина перестає плодоносити.

Появу захворювання можна помітити із відкриттям на рослині перших листків. Деформовані листки вкриваються нальотом із великою кількістю спор. Далі вони опадають. При важкій формі хвороби рослина втратить повністю всі листки, а тому може не  пережити зиму. Плоди дерева також деформуються.

Як можна боротися з кучерявістю листків простими засобами?

Як можна боротися з кучерявістю листків простими засобами фото опис

При боротьбі із кучерявістю листя потрібна швидкість. Якщо захворювання виявили швидко, то вручну видаліть листя з дерева, обріжте гілки, де вони були закріплені. Всі залишки пошкоджені хворобою знищують

Обробіть дерево сумішшю гранульованої сірки і бордосьскої суміші. Далі обприскайте рослиною 1% колоїдною сіркою. Тільки це потрібно робити виключно в теплий день.

Після обробки колоїдною сіркою бажано використовувати системні фунгіциди  Хорус, Старк, Спліт.

Профілактику кучерявості листя починають із осені. Саме в цю пору потрібно очистити сад від грибків. При пониженні температури до 5 градусів по шкалі Цельсія, настає час профілактики: проводимо огляд та санітарну обробку стовбура, поламаних гілочок.

Пристовбурне коло звільняємо від всіх залишків, спалюють опалі листки та гілочки. Граблями або ручним культиватором розпушують землю і розкладають свіжий гній по площі ділянки. Бажано,  щоб утворилась суцільна кірка. Це підживлення на 3 роки. Навесні зробити обробку бутонів препаратів із високим вмістом міді, а зразу за нею проводять обрізку.

Після цього потрібно обробити рослину біофунгіцидом топсин М, але потрібно це зробити до того як розкриються листики. Коли листки розкрилися,  потрібно обробити рослини препаратом Скор. При появі нових потовщень на листках обробляють фунгіцидом Фундазимом.

Методи попередження хвороби

Методи попередження хвороби фото опис

Активному розвитку хвороби сприяє висока вологість і низька температура. Саме тому в якості профілактики потрібно правильно висаджувати плодові дерева. Висаджуйте дерева на сонячних, захищених від вітру ділянках, витримуйте рекомендовану відстань при посадці між ними.

Для профілактики відносять і обробку препаратами, які містять мідь або системними фунгіцидами. Обприскуйте дерева в кінці осені коли закінчився листопад. Також потрібно обробити в березні до початку цвітіння. Для ефективної обробки обприскуйте рослини в суху і безвітряну погоду.

Лікування кучерявості листків

Лікування кучерявості листків фото опис

При лікуванні проводять наступні дії:

  • Одягніть латексні щільні рукавички;
  • Розведіть згідно інструкції системний фунгіцид ;
  • Одягніть спец одяг і захисні окуляри;
  • Уважно і акуратно обробіть дерево (стовбур і гілки);
  • Продивитись, чи всі органи рослини опрацьовані препаратом;
  • Після роботи вичистити інструмент.

Слід знати, що стійких до ураження цим грибковим захворюванням рослин не існує, але кучерявістю листя рідко хворіють персики з жовтою м’якоттю.

Читайте також Посадка сливи навесні.

Опубликовано: 18.06.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты