Амариліси Спайдер — витончені та екзотичні!

Амариліси Сібістер - витончені та екзотичні фото опис

Особливості групи Спайдер (Сібістер)

Одним з напрямків сучасної селекції амарилісів є пошук нових форм квітки, використовуючи видові амариліси. Видові амариліси надали своїм нащадкам незвичні форми та забарвлення. В класифікації, що розроблена голландськими виробниками 7 група має назву сібістер -«спайдери», від англійського «spider» – павук, також їх ще називають павукоподібні. Рослини, що належать до цієї групи,  дуже цікаві за формою квіток, з вузькими пелюстками. Навіть бутони у них розпускаються по-особливому. Спочатку відкривається нижня пелюстка, і як з дзьобика, показується пучок тичиночних ниток з ще не забарвленими пиляками. Потім відкриваються верхні пелюстки, і квітка стає схожа на кольорову мордочку дракона або змії.

Особливістю амарилисів Cybister є те, що це переважно вічнозелені рослини. Листки у Cybister, на відміну від гібридного амарилісу, більш вузькі, темно-зелені й дуже довгі, починають відростати після цвітіння, і можуть зберігатися протягом року. Цибулина відрізняється довгою шийкою, і часто виростає до дуже великих розмірів.

Сорти цієї групи були отримані в результаті селекції за допомогою природного виду Hippeastrum cybister, що був відкритий у 1888 році в Болівії й Аргентині. Зростає вид в гірських районах, в досить суворих умовах на кам’янистих схилах, де ґрунт майже відсутній, або на піщаних ґрунтах з низьким вмістом органічних речовин.

Цибулини гібридів Cybister виростають до 24 см в діаметрі. Квіти, в залежності від сорту, бувають великими, середніми й дрібними з пелюстками різної ширини. На одному квітконосі формується від чотирьох до шести, розташованих по колу квітів, що квітують майже одночасно. На основі цього виду було виведено цікаві сорти.

Група гібридів сібістерів ще молода, тому кількість сортів, у порівнянні з групою Galaxy Group, ще невелика. Гібриди на основі видового Hippeastrum cybister — ‘Chico’ ‘Sumatra’, ‘Tango’, ‘Bogota’,  ‘Evergreen’, ‘Grandeur’, ‘Lima’, ‘Melfi’, ‘La Paz’, ‘Emerald’, ‘Jungle Star’.

Сорти гібридів Спайдер

Богота

Сорт зареєстровано не так давно, у 2003 році. Діаметр квітки 13-17 см. Цікаве забарвлення: верхні пелюстки бордового кольору, нижня половина квітки жовто-помаранчевого кольору з трохи лососевим відтінком. На двох пелюстках, прилеглих до нижніх, проходить світла смуга від основи до кінчиків. Різко загострені пелюстки роблять форму Боготи подібну до зірочки. У повному розкритті, кінчики пелюсток загнуті. Горло вишневе, пелюстки 2,5-3 см. При відцвітанні забарвлення темнішає до темно бордового.

Emerald (Смарагдовий)

Сорт виведений в США зареєстрований: в 1999 р..На квітконосі завдовжки 45-50 см зазвичай розквітає 4-6 витончених, світло-жовтувато-зеленуваті, з червоною окантовкою по краю і червоними цятками, з хвилястим краєм. Посередині зі зворотного боку пелюсток добре видно зеленувато-жовта смуга. Горло квітки зеленувато-жовте. Тонкі, блідо-зелені квітконоси й довговічні квітки, які з’являються з довгастих, вузьких, яскраво-зелених приквіткового листя довжиною 6-6,5 см, роблять Емеральд є чудовим сортом для зрізки. Утворює величезну кількість нектару. Листи розвиваються після квітування. Цибулини діаметром 7.5 см, цвітуть зазвичай одним квітконосом, діаметром від 9 см — двома квітконосам.

Chico (Чіко або Малюк)

Сорт зареєстровано: у 2002 р..Зазвичай 4-5 квіток з тонкими розпатланим пелюстками шоколадно-коричневого і блідо-зеленого кольору на квітконосі 40-45 см. Ширина окремих пелюсток коливається від 1 до 0,2 см, ширина верхньої пари пелюсток 12 см, нижній — 9 см. Цибулина діаметром 8 см, зазвичай дає 2 квітконоси Листя вузьке, розвивається після квітування. Екзотичні квіти й відносно короткі квітконоси роблять «Чіко» ідеальною рослиною для кімнатної культури.

Evergreen (Вічнозелений)

В реєстрі KAVB реєстраційне ім’я «Fgreen».Сорт зареєстрований: 2009. На квітковій стрілці утворюється від 4 до 8 квіток лимонного кольору, діаметром 10-12 см. Пелюстки загострені до кінчиків, в повному розпуску трохи загинаються.

Догляд за амарилісами групи сібістер подібний до догляду за звичайного гібридного амарилісу Ці рослини ще не так поширені у нас, як інші види амарилісу, але з кожним роком стають все популярнішими у любителів квітів.

Амариліси групи Спайдер, та цибулини амарилісів інших груп ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Як вибрати хосту?

Опубликовано: 21.07.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты