Добрива восени

Добрива восени фото опис

Мінеральні добрива для осені

Після збирання врожаю восени саме час підгодувати землю, що б на наступний рік рослини були сильні, отримали максимум корисних речовин. За весняно-літній сезон верхній родючий шар ґрунту збіднюється, через те, що рослини при наборі зеленої маси та при подальшому дозріванні плодів відтягують на себе необхідні речовини. Тому восени проводять оранку і перекопування ділянки, а потім вносять добрива, створюючи запас корисних речовин на майбутній рік. Також мета осіннього внесення добрив допомогти рослинам пережити зимову пору.
На базарах, господарчих магазинах велика кількість різних видів мінеральних добрив. Маю надію, що після цього допису, вам буде легше орієнтуватися на позначках мінеральних добрив та які саме мінеральні добрива треба обирати для осені.

Мінеральні добрива — джерело різних поживних елементів для рослин і властивостей ґрунту, в першу чергу азоту, фосфору і калію, а потім кальцію, магнію, сірки, заліза. На піщаних ґрунтах рослини нерідко відчувають нестачу магнію, на торф’яних ґрунтах — молібдену, на чорноземах — марганцю тощо. Ґрунтову кислотність усувають за допомогою вуглекислих солей кальцію і магнію.
Найнеобхідніші для життєдіяльності рослин елементи — це «трійця»: Азот (N) Фосфор (Р) і Калій (K). Значення цих елементів часто використовують спільно, об’єднуючи їх під загальним терміном «NPK» або «N-P-K». А на упаковці може бути написано: «N-P-K: 16-10-10. Це означає «Азоту — 16%, Фосфору — 10%, а Калію – 10.

Азот (N)

Перша літера позначає азот (N). Азот вносять в грунт ранньою весною і на початку літа.  Він відповідає за активний ріст та розвиток рослини. Крім того, допомагає рослинам після весняних заморозків і знижень температури. А вносити їх після середини літа не рекомендується. Це продовжить зростання, не даючи рослинам визріти, що знизить зимостійкість рослин. Також можливе накопичення нітратів в плодах. Тому перше значення добрив для осені має бути найменшим. В такому випадку на упаковці навіть є спеціальна позначка «осінь» або «для осіннього застосування». Таке добриво практично не містить азоту.

Фосфор (Р)

Брак фосфору в ґрунті призводить до уповільнення росту рослин, листя стає темно-зеленими з блакитним відтінком, а стебла — ліловими, фіолетовими. Коренева система погано розвивається, урожай пізніше дозріває, а стійкість до хвороб серйозно знижується. Фосфорні добрива (суперфосфат, подвійний суперфосфат, мінеральні комплекси) погано розчиняються у воді, тому потрібно практично півроку, щоб вони перейшли в грунт. Саме з цієї причини їх вносять восени, щоб до весни грунт виявився багатим необхідними речовинами.
Крім того, фосфор: сприяє гарному укоріненню, допомагає пережити рослинам заморозки й посуху, дозволяє отримувати більш ранній урожай, прискорює визрівання рослини.

Калій (K)

Калій підвищує зимостійкість багаторічних рослин, тому в саду і квітниках його вносять саме восени.
Часто попіл як добриво згадують, коли говорять про органіку. Насправді ж це мінеральне добриво — просто воно виходить при згорянні органічних компонентів.

Попіл містить багато калію, фосфору і практично всі потрібні рослинам мікроелементи.
З останнього тижня серпня починають підживлювання кущів ягідників, троянд або винограду, багаторічних квітів для підготовки рослин до зимних низьких температур, для забезпечення комфортної зимівки. Фосфорні та калійні добрива можна вносити з кінця серпня до листопада, в міру того як звільняються грядки або в міжряддя кущів ягідників тощо.

Вибирайте осіннє підживлення з характерною позначкою на упаковці, де буде написано щось на кшталт «Осінь».  У цих сумішах майже немає азоту, а присутні фосфор, калій, кальцій. Це мікроелементи, необхідні для визрівання пагонів, зміцнення імунітету рослин, підвищення стійкості до низьких температур. Інформацію про норму внесення добрив теж можна знайти на упаковці. Перевищувати її не варто: краще недогодувати, ніж перегодувати.

Добрива, а також садовий інвентар ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Вирощування cальвії вдома.

Опубликовано: 12.09.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты