Осінні добрива: які вибрати і як правильно вносити

Осіннє підживлення рослин та грунту — одна за найважливіших задач по осені. Давайте розберемося, як правильно вносити добрива, які краще вибрати і яких мінералів потребують рослини перед зимуванням. Адже багаторічникам дуже допомогають добрива перед заморозками, інколи добрива допомагають пережити зиму краще поліетиленової плівки чи агроволокна.

Які бувають види добрив

Кожен садівник чекає від своїх насаджень максимально рясного врожаю і чарівних квітів. Як новачки, так і досвідченні дачники часто роблять схожі помилки — несвоєчасне внесення добрив чи неправильна їх концентрація.  

Осінні добрива: які вибрати і як правильно вносити фото опис

Добрива завжди треба використовувати дотримуючись зазначеного дозування для кожної окремої культури. Досить важливо враховувати склад вашого грунту. 

Всі добрива можна поділити на декілька масштабних класи:

  • мінеральні добрива;
  • органічні;
  • органо-мінеральні;
  • бактеріальні які відновлюють мікрофлору грунта.

Всі вони можуть відрізнятися як за способом внесення, так і за фізичним станом (рідкі, тверді, гранульовані, кристалічні, порошкоподібні). 

Мінеральні добрива  

Мінеральне живлення синтезують штучно, щоб поповнити неорганічними сполуками  ґрунт. Основні складові елементи мінерального добрива:

  • азот;
  • калій;
  • фосфор;
  • та їх комбінації з другорядними елементами.

Мінеральні добрива   фото опис

Азотний вид підживлення самий популярний, оскільки це основний елемент для побудови клітин рослин. 

До азотних препаратів відносять:

  • карбамід;
  • аміачну селітру;
  • сульфати амонію і магнію;
  • сечовину. 

Калійні добрива, наприклад хлористий і сірчанокислий калій покращують загальний стан рослин, підвищують імунітет, захищають рослини від грибкових хвороб. Це важливі сполуки, а у природних умовах калій пребуває у важко засвоюваній формі, тому його синтезують і зазвичай імпортні компанії.

Фосфор містять такі препарати як подвійний суперфосфат, амофос і сульфоамофос. Він відповідає за повноцінне дозрівання плодів і на їх якість.

Комплексні мінеральні добрива:

  • діаммофоска;
  • нітроамофоска та інші. 

Комплексне підживлення знижує витрати на добрива, при цьому, за один раз, ви піднімаєте рівень азоту, фосфору і калію у ґрунті. При самостійному змішуванні елементів важливо розуміти які з якими поєднуються, часто їх треба вірно розподіляти у часі внесення.

Органічні добрива 

Препарати природного походження, такі як компост, перегній, торф, дуже поширені. Їх важче передозувати, аніж мінеральні, але і це трапляється, нерідко їх надлишок може стати причиною виникнення захворювань у рослин. Щоб цьому запобігти, фермери використовують органічні добрива з засобами захисту рослин, наприклад з фунгіцидами. Складність органіки у тому, що її важко порахувати на хімічний склад, на відміну від мінеральних добрив.  

Органічні добрива фото опис

Низинний торф, як і компост, складається з перегнивших частин рослин. Він ідеально підходить для відновлення верхнього шару ґрунту, але максимальний ефект буде помітний після постійного підживлення лише через пару років.  

Органо-мінеральні  

Назва говорить сама за себе. Такі комплекси поєднують у собі дві властивості — органічні й мінеральні. Це комплексні добрива, які часто можна зустріти у вигляді рідини чи гранул. Зазвичай до складу входить торф, гній, компост і все це піддається хімічній обробці. Органіка в препаратах буде служити гумусною основою, яка спрощує внесення і підвищує в ґрунті вуглець. 

Які рослини потребують підживлення

Внесення добрива має бути регулярною процедурою, так як виснаження ґрунту – це природне і постійне явище при вирощуванні будь-яких культур. Рослини, особливо високоврожайні, розвиваючись витягують поживні речовини з родючого шару.  

Які рослини потребують підживлення фото опис

Родючість грунту повільно може відновлюватися самостійно, та при вирощуванні урожайних культур цього недостатньо. Тому головним помічником дачника будуть органічні та мінеральні добрива. Пам’ятайте, що брак корисних речовин так само шкодить, як і їх надлишок, тому важливо використовувати всі препарати строго по інструкції.  

В яких випадках краще відкласти живлення до весни

Азотне добриво сульфат амонію через азот вважається найрухливішим елементом з усіх макроелементів, тому восени його вносити немає сенсу — до весни у ґрунті нічого не залишиться, азот піде вниз і вимиється. Використовуйте карбамід чи сечовину, так як сульфат амонію має 21% азоту, а карбамід – 46%. Важливо також пам’ятати, що сульфат амонію підкислює ґрунт і це не завжди добре.

Читайте також: Які цибулинні квіти посадити восени.

Опубликовано: 19.09.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты