Не пали – компостуй!

Зміст:

Сірий дим над Україною

Спалювання рослинних залишків фото опис

Навесні та восени з космосу видно, що територія України закрита суцільною сірою пеленою. Ця пелена — дим від паління опалого листя восени, гілля та залишків сухої трави навесні. На жаль, більшість наших громадян не замислюється щодо шкоди від спалювання рослинних залишків для свого здоров’я та своїх близьких або сусідів. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря виділяється близько 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

У листі, яке тліє без доступу кисню, виділяється бензопірен (хімічна формула C20H12), який здатний викликати у людини онкологічні захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Сірі хмаои після спалювання фото опис
17 березня 2021 року набрав чинності новий Закон України про посилення відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами, а саме були внесені зміни в ст. 77 та 77/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Замість ватри – компостер

Садовий компостер фото опис
Відходів органічного походження в кожному присадибному господарстві завжди багато, традиційно це йшло в кострище в кінці садового сезону. Протиставити багаттю з опалого листя, рослинних залишків, будяків можна компостер, або компостну купу.

Приготування компосту фото опис

Наявність компостної купи на ділянці це ознака дбайливого господаря і показник агрономічної культури. Компостування рослинних залишків можливо як у компостній ямі, компостній купі так у компостері.

Загальні правила використання компостної ями, купи, компостера

Щоб компост вийшов хорошим, швидко дозрів  компостна купа потребує певного догляду.

Регулярно протикати та розпушувати компост лопатою або вилами. Періодично зволожувати компост, а в посуху — як можна частіше.Накривати яму краще чорною плівкою, для створення парникового ефекту.

Бажано додавати в яму спеціальні біопрепарати для прискорення дозрівання.

Препарати-прискорювачі компостування

Прискорювачі компостування — це біологічні препарати, дія яких заснована на збільшенні числа корисних мікроорганізмів в компості, що прискорює його дозрівання.

Використання прискорювачів дозрівання компосту дозволяє:

  • придушення хвороботворних мікроорганізмів;
  • зниження концентрації важких металів;
  • насичення компосту корисними елементами: калієм, фосфором, азотом;
  • підвищення здатності поглинання рослинами поживних речовин.

Інтернет-магазин «Флоріум» пропонує «Унікал – с» для компосту та туалетів», «Біозасіб для компосту», «Компост Деструктор Органіки»

Читайте також Київське сухе варення.

Опубликовано: 28.09.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты