Назви гіпеаструмів (амарилісів)

Зміст:

Милуючись красою гіпіків (ласкава назва рослин гіпеаструмів, торговельна назва Амариліс) квіткарі говорять «Заквітувала моя Мінервочка» або «Маделочка мій висунув носик». Думаю, що любителям гіпеаструмов буде цікава історії назв улюблених сортів. Знання історії імені сорту робить улюблену квітку неповторною, а можливо для когось це буде поштовх збирати колекцію за певними напрямами, описаними нижче.

Міфи Давньої Греції в назвах гіпеаструмів

Амариліс MInerva фото опис

Постійний двобій між дочками Зевса продовжився у змаганнях під час квітування сортів «Мінерва» (Minerva) та «Афродіта» (Aphrodite). Гіпеаструм «Мінерва», дуже святковий коралово-червоний із білими смугами. Квітконос виростає до 60 см заввишки та має помаранчеву засмагу. Квіти пласкі, широко розкриті з перистим венозним малюнком. Звичайно 4-5 квіток до 16 — 18 см, пелюстки яких мають біло-рожеву ніжну окантовку та невеличке гофре. Цей сорт було виведено в 1962 році. Названо сорт на честь дочки Зевса Афіни, що в давньо римському пантеоні мала ім’я Мінерва.

Її молодша сестра Афродіта дала своє ім’я ніжному махровому сорту, що було виведено в Японії в 1994 році. Квіти зелені в серединці, біло-рожеві по всій поверхні пелюсток і ніжно-рожеві по краю, великі, діаметром до 25 см, махрові, складаються з 25-30 пелюсток. На квітконосі 50-60 см 5-6 квіток.

Амариліс Daphne фото опис

Яскравий, ніби оксамитовий сорт з рюшами на пелюстках названо на честь нещасливого кохання Аполлона. Німфа Дафна за легендою обратилася у лавр, але на наших підвіконня вона відродилась гіпеаструмом… Але не тільки богині та німфи стали хрещеними неймовірних гіпеаструмів.

Величезні квіти сорту Геркулес отримали ім’я на честь героя античної давньогрецької міфології Геракла… Так вислів «боги античності світять зірками» набув нового значення – зірками (латинська назва Кавалерійська зірка), що квітують на підвіконнях.

Музичні назви на честь опер та балетів та композиторів

Амариліс Carmen

Любов селекціонерів до класичної музики можна вгадати по назвах «Тоска» (Tosca головна героїня опери Верді та Пуччіні Тоска) та «Кармен» (Carmen). Цікаво ж було дізнатись, чиє саме сопрано проспівуючи арію «Vissi d’arte» — «Я дарувала свій спів зорям й небу» надихав селекціонера. 

Амариліс Tosca фото опис

Можу тільки припустити, що це був голос Монсеррат Кабальє, через те, зареєстровано сорт у 2010 році, коли Монсеррат повернулася до виступів після хвороби. 

Амариліс Sleeping Beauty

Надихаючись музикою Чайковського було зареєстровано сорт «Спляча красуня» (Sleeping Beauty) у 2019 році. На честь композиторів Вівальді та Моцарта названо сорти «Вівальді» (Vivaldi) та махрова сортосерія «Амадеус» (Amadeus). Як було написано у прес-релізах сортосерії Амадеус «у малюнку руху пелюсток виражено дух музики епохи рококо»

Зачіска білявки та королева, що танцює

Амариліс Marylin

Розпатлана зачіска (але покладемо руку на серце, напевно то була спідниця) найвідомішої білявки дала назву іншому махрового сорту – «Мерілін» (Marilyn), реєстрація 2013. Іноді цей сорт змінюють в чоловічому роді, але готичний співак Менсон до цього сорту не має відношення.

Візитівка групи «АBBА» стала назвою махрового сорту в 1999 році… Слова пісні «Закохуйся в королеву танців» для гіпоманів стали пророчі, бо не закохатися в «Dancing Queen» не можна.

Принцеса та просто красуні

Амариліс Princesse Claire

Але не тільки пісенна королева були хрещеними для цих цибулинних квітів. Селекціонер Berbée назвав новий сорт у 2016 на честь невістки короля Бельгії принцеси Клер Бельгійської «Princesse Claire». Принцеса Клер деякий час була патроном квіткових виставок… Сам гіпеаструм досить ніжний вершкового тону та червоними смужками. Розмір квітки приблизно 17 см. Колір бутону насичено жовто-вершковий. Але на третій день квітка світлішає, до кольору слонової кістки. Горло зеленого кольору.

Взагалі жінки, кохані та дочки часто ставали хрещеними нових сортів гіпеаструмів… Estela, Lady Jane, Susan, Rosalia, Pamela, Vera, Rebecca…

Читайте  також Амариліси Німф.

Опубликовано: 18.12.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты