Амариліси Німф

Амариліси Німф фото опис

Особливості групи амарилісів Nymph

Амариліси (комерційна назва гіпеаструмів) мають багато сортів, які розрізняються розміром і формою пелюсток, їх забарвленням, висотою квітконоса та іншими характеристиками. Існує декілька класифікацій сортів амарилісів і гіпеаструмів, але на сьогодні, найпопулярнішою є Голландська класифікація за розміром і формою квітки. У цій класифікації виділяють 9 груп: Galaxy Group, Diamond Group, Colibri Group, Double Galaxy Group, Double Diamond Group, Double Colibri Group, та Spider Group, Butterfly Group, Trumpet Group. Кожна група має своїх поцінувачів, що шукають сорти певних груп

Найбільш пишні та величні представники групи Double Galaxy Group, махрові великоквіткові, що мають суцвіття махрових квітів, від 18 см. До цієї групи відноситься дуже цікава сортосерія Nymph, або як ласкаво називають її колекціонери та поцінувачі «німфочки».

Це дуже велика сортосерія, перший представник якої з’явився ще у 1996 році. Виводилась ця сортосерія для зрізу. Але з часом стали вирощувати у горщиках. Квітами цих сортів оформлювалися зали для урочистостей, як, наприклад весілля.

Для сортосерії Nymph характерні:

  • Форма квітки подібна до півонії;
  • Компактні квітки червоного, малинового або кремового відтінку з червоно-коричневими, помаранчевими, рожевими смужками;
  • Кількість квітів діаметром до 25 см на квітконосі заввишки приблизно 40-50 см — 4 штуки;
  • Число пелюсток в квітіці – 14 -16 штук.

Присутні внутрішні пелюстки й в рідкісних випадках – тичинкові нитки з пилком. Ось перелік сортів серії Nymph: Nymph, Bright Nymph, White Nymph, Red Nymph, Sweet Nymph, Pink Nymph, Scarlett Nymph, Velvet Nymph, Arctic Nymph, Cherry Nymph, Fancy Nymph, Candy Nymph, Exotic Nymph, Pretty Nymph, Sunshine Nymph, Happy Nymph, Lovely Nymph…

Сорти сортосерії Nymph

Нижче я розкажу більш детально про найцікавіші сорти з даної групи.

Nymph (Німфа)

Найстарша німфа, цей сорт зареєстровано у 1996 році (Інформація з каталогу KAVB). Форма квітки подібна до півонії 22-25 см в діаметрі, вершково-білого кольору зі червоними смужками Квітконос завдовжки від 35 до 45 см. Кожна квітка приблизно має до 14-16 пелюсток.

Pink Nymph (Рожева Німфа)

Зазвичай 4 насичено-рожевих квітки діаметром 22-25 см. На квітконосі завдовжки 40-45 см. На деяких внутрішніх пелюстках видно розкидані, ближче до центру квітки, невеликі світлі смужки з білою смугою посередині. Злегка білі кінчики зі зворотного боку пелюсток.

Sweet Nymph (Солодка Німфа)

Гарний сорт з насичено-рожевими квітками та витонченим жилкуванням, яке найбільш інтенсивно по краях пелюсток. Горло світло-зелене. Квіти можуть бути махровими або напівмахрової форми. Форма квітки відкрита, пропорційна. Квіти горизонтальні, злегка підняті. На квітці розвивається до 16 широких з загостреними кінчиками пелюсток. Діаметр квітки 18-22 см. На квітконосі утворюється від 3 до 5 квіток.

Cherry Nymph (Вишнева Німфа)

Сорт зареєстрований у 2007 г. Форма дуже витончена, колір шляхетно червоний із вишневим відтінком. Діаметр квітки до 25 см, на квітконосі утворюється до 4 квіток. висота квіткової стрілки 40 см, форма квітки відкрита. Пелюстки овальної форми, загострені на кінчиках. На кінчику кожної пелюстки є по білій крапці, посередині пелюсток можуть проходити білі смуги. Трохи раніше (2001 році) була виведена Red Nymph, що мала більш насичений червоний відтінок.

Але цей сорт було відбраковано через схильність до гниття цибулини.

Sunny Nymph (Сонячна німфа)

Забарвлення пелюсток: яскраво-коралове з рожевим відтінком і білими смугами. Квітка діаметром 20-22 см. Висота квітконоса приблизно 50 — 60 см.

Sunshine Nymph (Німфа Сонячного Сяйва)

Подібна до Sunny Nymph, але смуги яскраво помаранчевого відтінку.

Pretty Nymph (Гарненька Німфа)

Пелюстки довгасто-овальної форми з гострими кінчиками. Колір рожевий з білою смугою посередині пелюстки, що ефектно підкручені та з хвилястими краями. Кількість квіток на квітконосі — зазвичай 2-3, великого розміру — до 25 см в діаметрі! Квітконос — близько 40-50 см.

Bright Nymph (Яскрава Німфа)

Білі пелюстки цього сорту густо вкриті яскраво-червоними рисками. Розмір квітки – до 20 см, висота квітконосів до 50 см.

Exotic Nymph (Екзотична Німфа)


Великі махрові квітки до 20 см, з пелюстками ніжного рожево-цегляного кольору з білими рисками.

Candy Nymph (Цукерка Німфа)

Це новий сорт, що тільки пройшов реєстрацію. Темно-рожевого кольору, витонченою формою. Розмір квітки – до 23 см, висота квітконосів до 50 см.

Батько усіх цих німф Tom Peter van Nieuwkerk. Цей селекціонер подарував нам сорти Popov, Exotica, Exposure, Hermitage, Limona, Queen of Hearts, Vivaldi…

Зараз він відійшов від селекційної роботи, займається фотографією, подорожує… Серед сюжетів світлин – його улюблені амариліси, краєвиди Нідерландів. На особистому сайті можна побачити відео, що знімає Tom Peter van Nieuwkerk – як ростуть та розквітають квіти у прискореному темпі.

Цибулини амарилісів групи Nymph, а також інші цибулини амарилісів ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник Олеся.

Читайте також Як виростити ідеальний амариліс?

Опубликовано: 03.12.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты