Різдвяні страви України

Різдвяні страви України фото опис

Кутя

Вже більш тисячі років на території сучасної України святкують Різдво Христове. В Україні вечір на передодні Різдва має назву Святвечір або Багата кутя. Свята вечеря напередодні Різдва – урочисте застілля з обов’язковими 12 пісними стравами на столі, головна з яких – ритуальна кутя.

Кутя фото опис

В цей час з появою на небі зірки, що сповістила колись волхвам про народження Божого Сина завершується 40-денний піст, а потім – молитва, вечеря, привітання з Різдвом Христовим і святкування.. На Різдво заведено збиратися всією сім’єю, готувати традиційні страви та накривати щедрий і смачний стіл. Традиційно в Україні на Різдвяний стіл ставили кутю – ритуальну страву із відварених зерен пшениці.

Для приготування куті використовували спеціально оброблене в ступі пшеничне або ячмінне зерно. Страва мала бути пісною. Однак до зерна додавали товчений мак, волоські горіхи та розпарені родзинки.

Узвар


Дочекавшись першої надвечірньої зорі, всі сідали до столу, на якому, разом із кутею, мало бути дванадцять пісних страв, що символізують дванадцять апостолів.
Серед цих страв обов’язково мав бути узвар. Його готують із сушених фруктів — яблук, груш, вишень, родзинок, а також зі свіжих фруктів і ягід.

Горіхи фото опис

Назва походить від дієслова «заварити», тому що фрукти тільки доводяться до кипіння. Також до узвару додавали мед. Як варіант, крім узвару міг бути кисіль.

Кисіль фото опис

Інші різдвяні страви

Серед страв також був салат із буряка з цибулею, оселедцем або грибами, чорносливом, також пшона каша з грибною приправою на олії, тушкована капуста з грибами, риба смажена або заливна, пампухи, гарбузова каша з грибами, вареники, печені яблука тощо.

яблука з медом фото опис
Святкова вечеря українців з Західної частини України мала певні відмінності від Святвечора Східної України. На Вігілійну вечерю на столі мали бути додаткова тарілка та вільне місце для несподіваного гостя який не повинен залишатися на самоті в такий особливий день. Порожня тарілка на столі також символізує пам’ять про померлих родичів.. Страв на столі також дванадцять пісних, головною є короп.
Для дітей обов’язковими були солодкі смаколики із горіхів та родзинок або імбирне печиво.

Імбирне печиво фото опис

Закінчить цей допис хочу традиційною колядкою «Добрий вечір тобі, пане господарю»
Вся наша родина, славна Україна, радуйся!
Ой радуйся, земле, Син Божий народився!

Та побажанням здоров’я, щастя та добробуту.

З повагою, доствідчений кулінар Олеся.

Читайте также Десерты из груш.

Опубликовано: 26.12.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты