Десерти з груші

Груша та використання плодів у кулінарії


Напевно, в кожному саду хоча б 1 грушеве дерево. Хоча в садах вона з’явилась пізніше від яблунь, але теж дуже давно, бо плоди груші згадуються в китайських рукописах та гомерівської «Одіссеї», зображено на фресках Помпеї та Персії. Українська література завдяки Нечую-Левицькому має символ «Кайдашева груша».


У плодах груші присутні досить багато різноманітних вітамінів і мікроелементів, корисних речовин. У 100 грамах цього фрукта міститься середня добова норма кобальту (10-20 мкг), який стимулює роботу щитоподібної залози, бере участь в утворенні гемоглобіну, допомагає засвоювати залізо. Також відзначається високий вміст калію, фолієвої кислоти, що позитивно впливають на функціонування серцево-судинної системи та регенерацію клітин.

Грушу застосовують для підтримки мікрофлори кишківника. Її включають в раціон при печінкових і шлункових захворюваннях, серцево-судинних недугах. Груша має енергетичну цінність (в 100 грамах продукту міститься 47 кілокалорій), тому дуже рекомендована при дієтах.
Зараз завдяки успіхам селекціонерів відомо кілька тисяч сортів груш, що відрізняються один від одного смаком, кольором і формою.


Грушу можна їсти в будь-якому вигляді: сиром, вареному, тушкованому. Після термічної обробки вона зберігає більшість своїх корисних властивостей. Її використовують не тільки для приготування солодких десертів, випічки, йогуртів, прохолодних напоїв, соків, смузі, компотів, а й з м’ясом.

Десерт з грушею

Неймовірно смачний, красивий десерт, який обов’язково подобається рідним — груша в листковому тісті. Перед приготуванням фрукти проварюють в медовому сиропі з корицею, потім обгортають листковим тістом і запікають. Подають десерт з соусом. Приготування не вимагає особливих навичок. Такий десерт може стати альтернативою торту на святковому столі.

Інгредієнти

Груша 6 штук;

800 грамів води;

цукор  200 грамів;

мед  4 ст. л.;

тісто листкове дріжджове 300 грамів;

кориця 1 ч. л.;

яйце – 1 шт;

ванільний цукор 10 грамів.

Приготування

Зрізаємо шкірку з кожної груші, залишивши хвостик. Готуємо сироп — вливаємо воду в каструлю з товстим дном, кладемо цукор, ванільний цукор, корицю і мед.

Доводимо сироп до кипіння, помішувати, щоб розчинилися всі інгредієнти. Розкачуємо тісто, нарізаємо смужками близько 1 сантиметра шириною. Обгортаємо груші тестом, змащуємо збитим яйцем і виставляємо на деко застелений пергаментом або силіконовим килимком для випічки.

Випікаємо груші близько 40 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Подаємо охолодженими.

Пиріг з грушами та горіхами

Популярна і неймовірно красива страва доповнить Ваш збірник рецептів.

Інгредієнти

Інгредієнти:

Груша — 4 шт.;

борошно — 3 чаш. (250 мл);

цукор — 1 чаш. (250 мл);

сода — 1 ч.л. або розпушувач тесту — 0.3 ч.л.;

масло вершкове — 200 г;

яйця — 3 шт.;

сметана — 1 чаш. (300 мл);

горіхи волоські — 1 ст. (200 мл);

кориця — 0.5 ч.л.

Приготування

Якщо полюбляєте пряні аромати в випічці, додавайте мускатний горіх і мелену гвоздику, а кориці можна трохи збільшити. Якщо додати екстракт ванілі або ж цедру лимона, так кекс придбає зовсім інший смак.
Груші очистити від серцевини й нарізати невеликими пласкими дольками. Шкірку видаляти не потрібно. Вибирати слід стиглі плоди, але не м’які.

У велику миску просіяти борошно, додати харчову соду, розпушувач, цукор і спеції. Перемішати віночком. В другій мисці змішати всі рідкі інгредієнти: м’яке вершкове масло (20 г відкласти для змащування форми) кімнатної температури, сметану і яйця. Змішати вміст обох мисок. Волоські горіхи порубати злегка ножем, залишивши великі шматочки.

Змастити деко з високими бортиками вершковим маслом, перекласти  тісто і розподілити лопаткою. Потім зверху додати порізану грушу і шматочки горіхів.
Випікати кекс в духовці при 180 градусах близько години

Обов’язково спробуйте приготувати з груш цю смакоту. Смачного!

Саджанці груш, та інших плодових дерев ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений кулінар, Олеся.

Читайте також Крем-брюле. Десерт з червоної смородини.

Опубликовано: 26.11.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты