Особливості і різноманітність сімейних тюльпанів

Особливості і різноманітність сімейних тюльпанів фото опис

За сотні років селекції, здається, були отримані всі можливі варіанти — у якої ще рослини можна нарахувати в культурі таку кількість сортів? Але щороку з’являються все більш оригінальні новинки, і відмовитися від них неможливо. Серед таких цікавих новинок багатоквіткові тюльпани, що називають ще мульті тюльпани, або сімейні тюльпани, букетні, багатостебельні, кущові…

Усі ці назви зображають цікаву рису цієї рослини. З однієї цибулини відразу виростає цілий букет квітів! В середньому такі тюльпани мають від 3 до 6 і більше квіток на одному квітконосі. Сорти переважно середньорослі, найбільше підходять для групової посадки! Багатоквіткові тюльпани формують щільне колірну пляму й оригінально виглядають в міксах з традиційними (одноквіткові) сортами тюльпанів і іншими дрібноцибулинними рослинами.

Історія виникнення

Предки мульти тюльпанів: ботанічні тюльпани тюльпан туркестанський та тюльпан багатоквітковий. Перші багатоквіткові сортові тюльпани належали класу Прості пізні. Одним з перших багатоквіткових сортів тюльпана був виведений майже 100 років тому.

Сучасні стабільно багатоквіткові сорти з’явилися лише в останній чверті XX століття. Квітникарі неодноразово намагалися переконати Королівську асоціацію з цибулинних культур ввести для багатоквіткових тюльпанів окремий клас, але цей клас так і не з’явився. Сорти, що продаються як багатоквіткові, як і раніше відносяться до одного з п’ятнадцяти визнаних класів (зазвичай Тріумф або Прості пізні). Звичайно, логічно було б поєднати усі сорти багатоквіткових тюльпанів в один клас, тим більше, що агротехніка в них однакова.

Агротехніка сімейних тюльпанів

Для того, щоб побачити красу сімейних тюльпанів треба правильно обрати садивний матеріал – цибулини мають бути тільки екстракласу. Багатоквіткові тюльпани люблять живильний і добре дренований ґрунт. Також ґрунт має бути вологомістким і пухким, адже якщо квіти не зможуть наростити достатню масу коренів через важкий ґрунту або нестачу вологи, не допоможуть навіть підгодівлі. Під час активного росту багатоквіткові тюльпани потребують рясного поливу та підживлення.

Щоб на наступний рік побачити красу мульті тюльпанів, треба на 3 тиждень цвітіння зірвати голівки, щоб цибулини не виснажувалися. Коли надземна частина рослин пожовтіє, багатоквіткові тюльпани слід викопати. На відміну від всіх інших тюльпанів цим сортам потрібен більш тривалий період спокою. Причому перший місяць зберігати їх потрібно в теплі (при температурі близько 30 °С). З приходом серпня цибулини багатоквіткових тюльпанів можна перенести в більш прохолодне місце. Але температура там має бути вище, ніж на вулиці. Посадковий матеріал має охолоджуватися поступово. До кінця вересня, коли прийде час висаджувати цибулини, вони мають зберігатися при температурі 10-15 °С.

Використання багатоквіткових тюльпанів на клумбі

Висаджуючи букетні тюльпани треба мати на увазі, що вони потребують більшої відстані між цибулинами.  Або ж тлом слугували інші дрібноцибулинні – мускарі, пушкінія, крокуси тощо.

Через певну вибагливість – потреба в додержанні агротехніки вирощування, обов’язкове викопування влітку найкраще висаджувати рослини у пластикові кошики для цибулинних. Сортові багатоквіткові сорти втратили витончений малюнок простого тюльпана. Через те, що квітки розкриваються неодночасно, поодиноко посаджені букетні тюльпани можуть виробляти неохайне враження. Найкраще виглядають в масі, привносячи у квітники яскраві колористичні мазки. Пізні сорти потрібно розміщувати в міксбордерах так, щоб їх не «задавили» сусіди-багаторічники. Добре будуть виглядати букетний тюльпани й групами в «мобільних» контейнерних посадках.

Багатоквіткові тюльпани – це новинка на ринку квітникарства, тому в садах зустрічається ще рідко.

Цибулини сімейних тюльпанів, а також інші цибулини тюльпанів ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник Олеся.

Читайте також Амариліси Спайдер — витончені та екзотичні!

Опубликовано: 05.11.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты