Перший виїзд на дачу

Перший виїзд на дачу фото опис

Швидко лине час, пройшли зимові свята та вже починають сходити перші посіви на підвіконні. Весна також сприяє плануванню першого виїзду на дачу — подивитися, як вона перезимувала. Крім того, обов’язково провести весняне генеральне прибирання в дачному будинку. Будиночок треба підготувати заздалегідь, бо весною на ділянці дуже багато справ і сил на прибирання дачі вже не залишається. Також потрібно оглянути посаджені цибулинні і багаторічні рослини.

Прибирання в будиночку

Дачний будинок за зимовий період охолов, повітря в ньому застояле. На підвіконні утворилося своєрідне кладовище мух та інших комах, стеля заплетена павутинням, на всьому товстий шар пилу. Одяг у шафі холодний, неприємний до тіла. Добре якщо миші не залишили після себе слідів. Плануючи свій приїзд треба обов’язково враховувати це, та взяти засоби для прибирання, соду, ганчірки та губки. А такоє білизну для сну, декілька пар рукавичок. Якщо в вас на ділянці колодязь, треба мати на увазі, що вода в ньому за зиму застояла, й пити не бажано, тому краще взяти пляшку-дві столової води.

Ось ви відкрили садовий будиночок, радісно вигукуючи привітання домовичку. Відкрийте двері та вікна хоча б на півгодину-годину, щоб провітрити будинок, щоб свіже повітря замінило застояне за зиму, дозволивши свіжому повітрю вільно циркулювати.

Розпалювання печі

Через годину після провітрювання слід затопити камін або піч, щоб просушити та прогріти будиночок. Перед розпалюванням уважно огляньте піч. Почистьте від золи колосники, паливний зольник і всі ходи або колодязі печі. Ретельно обстежте піч з точки зору пожежної безпеки. Перевірта тільки цілісність її покриття зовні, але і відсутність тріщин всередині, і справність пічної труби. Якщо все в порядку, і розпалюванні ніщо не перешкоджає, повністю відкрийте засувку, візьміть трохи паперу і підпаліть його в топці.

Якщо папір погано розгорається, візьміть невеликий шматок картону і, не звертаючи уваги на те, що грубка димить, інтенсивно помахайте картонкою, заганяючи в топку повітря. Робиться це для того, щоб пробити кірку, що утворилася усередині печі через утворення конденсату, після чого піч повинна затопитися.

Злегка вологою ганчіркою протріть світильники, розетки, вимикачі, поверхню меблів і підвіконня від пилу. За допомогою довгої ручки швабри зніміть павутиння не тільки зі стелі, а й під меблями. Потім можна приступати до миття підлоги, бажано гарячою водою і миючим засобом . Щоб позбутися неприємного запаху всередині будиночка, слід вимити підлогу з оцтом (50 г на відро води) або з розчином соди чи господарського мила. Якщо неприємний запах залишається, ретельно перегляньте всі щілини, можливо ви пропустили десь трупик миші.

Огляд запасів

Перевірте запаси круп. Всі зіпсовані продукти необхідно відразу ж викинути. Навіть якщо крупа виглядає нормально і немає запаху, але пакування, в якому вона зберігалася, пошкоджена гризунами, краще її позбутися. Здоров’я важливіше. Посуд перед використанням треба скласти у тазик та помити у гарячій воді з розчином соди. Також можна обдати окропом. Не забувайте оглянути стан холодильника, видаливши пил і павутину зі змійовика на тильній стороні.

Всередині та зовні пластик можна протерти розчином води та оцту для усунення запахів. Тільки тепер приступайте до миття вікон: на них не буде осідати пил від прибирання. Якщо є ще сили, можна ще перевірити горище. Ревізія горища допоможе заодно виявити можливі протікання і пошкодження даху. Для цього зверніть увагу на вологі плями на стелі або підлозі. Також бажано спуститися у підпілля, подивитися чи нема води.
Привівши будиночок до ладу, обійдіть ділянку.

Догляд за рослинами і обрізка дерев

Дерева в саду необхідно оглянути, та обрізати старі, хворі та засохлі гілки.


Підгодувати багаторічні рослини на ділянці можна ще по снігу азотними добривами, які потім з талою та дощовою водою самі проникнуть вглиб ґрунту.


Відкривати багаторічні рослини поспішати не треба. Яскраве весняне сонце може нашкодити відвиклим від нього кущам і квітам, тому знімати захист потрібно поступово, шар за шаром, бажано в похмурий день.

Але й затягувати з відкриттям можна — інакше рослини можуть просто згнити.

Приберіть продукти життєдіяльності тварин.

У перший приїзд всіх справ не переробити! І про відпочинок теж не треба забувати.

Садовий інвентар для дачі і будиночка по найнижчій ціні можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Конвалії в горщику.

Опубликовано: 11.02.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты