Шлях до кольорової гармонії в саду

В даній статті я розповім, як знайти шлях до кольорової гармонії в саду.

Перші кроки на шляху до кольорової гармонії в саду

Коли все тільки починалося (моє садівництво), мені здавалося, що посаджу-посію багато-багато квіточок і буде чудовий сад. Тому купувалося, вірніше, згрібалося все підряд.

Накуповувалося багато красивих пакетиків з насінням і корінцями, сіялася розсада. Кожна крихітка здавалася чарівною, і вона неодмінно перетворить мою дачу в красивий сад. Пройти повз ринок без купівлі рослинки було неможливим.

Перші приблизно п’ять років я вирощувала розсаду квітів, скуповувала розсаду та поділки на ринках. В той період було посіяно та насаджено багато квітів. Але коли все це розрослося та квітувало, мене постійно охоплював розпач. Все було перемішано. Кольори дисгармоніювали один з одним. Клумби нагадували хащі, повні хаосу з плутаниною за висотою та формою. Але сильніше всіх випинався помаранчевий — чорнобривці, нагідки, рудий лілійник. Цинія і чорнобривці, космос та гладіолуси сперечалися, загальної композиції не було. Я говорила собі: «Наступного року в мене буде краще». Однак рослини не перезимовували й гинули. Я купувала повторно величезну кількість посадкового матеріалу. Знову був «кольоровий» хаос. Оті красуні з упаковок не поєднувалися на клумбі одна з одною.

Ландшафтний дизайн в моєму саду

Тоді й зрозуміла, що треба читати літературу по ландшафтному дизайну, самонавчатися. Мій сад має бути більш спокійним, романтичним, гармонійним. Треба було знайти гармонійні для мене поєднання рослин, що також не потребують постійних «танців з бубном» у зоні Полісся і де можливі весняні приморозки. Почалися пошуки інформації. Сусіди не розуміли мого розпачу та самокритики, говорячи: «Які в тебе гарні та яскраві клумби, так багато квітів…»

Теорія кольору

Завдяки інтернету з перекладачами (дає можливість читати онлайн та швидко переводити з англійської та німецької) я опанувала теорію кольору. Мені припали до душі такі зарубіжні книги: «Колористичні схеми квіткового саду» Йоганнеса Іттена (вона також є в російському перекладі), «Традиції британського саду» Гертруди Джеккілл, «Хуммело» Піта Удольф і Ноеля Кінгсбері тощо. Також Інтернет надав можливість роздивитися найкращі взірці садового дизайну зі схемами насаджень, що також дуже важливо в садівниці для початківця.

Гармонійне поєднання кольорів


В основу колористики покладено хроматичне коло. Перша група кольорів в колі — три базових кольори: жовтий, синій і червоний. Це чисті первинні кольори. Похідні від них — помаранчевий, фіолетовий і зелений — утворюються змішуванням базових квітів. Помаранчевий — це суміш червоного і жовтого, зелений — це жовтий і синій, фіолетовий — червоний і синій. Справжній тон цієї групи залежить від процентного співвідношення вихідних кольорів. За допомогою хроматичного кола можна визначити, які кольори контрастують один з одним, а які — гармоніюють. Різкі колірні поєднання виходять в результаті з’єднання базового кольору з кольором, який в хроматичному колі розташований навпроти. Наприклад, цікавим є поєднання жовтого з фіолетовим або оранжевого з синім. Це має назву контрастні пари.

У своїй книзі автор Іттен наполегливо рекомендує спочатку самостійно проекспериментувати з різними відтінками та зрозуміти, які поєднання здаються гармонійними саме вам. Тому що те, що ми називаємо гармонією, на його погляд, дуже суб’єктивно і цікаве швидше за все з точки зору психології, ніж з точки зору правильності художніх теорій.

Квіти в саду


Я для початку обрала квіти, що спокійно виживали в моїй зоні (росли вже на дачі, перезимували та витримали спеку влітку кілька сезонів). Ті, які подобалися. І після цього почала будувати хроматичні кола, змішувати кольори, шукати рослини, що мали доповнювати та збагатити мій квітник.

Рослини контрастних кольорів

Лілія пенсільванська, помаранчевий лілійник та тигрова лілея потребували блакитних та синіх кольорів (за колами Іттена). Лілія пенсільванська квітує в травні, рудий лілійник у червні, тигрова лілія у серпні. Блакитні та сині кольори мають кульки декоративної блакитної цибулі або, ірис, льон декоративний (може бути одно та багаторічним) свічки шавлії багаторічної, дельфінієм (з яким в нас відносини, на жаль, не склалися), платикодон та дзвоники різних видів, вероніка колосиста (що також має сріблясте листя)…

Помаранчевий колір

Він утворений поєднанням червоного і жовтого, значною мірою успадкував властивості обох первинних квітів. Помаранчевий квітник — найяскравіший. Цей колір привертає до себе увагу і викликає радісні емоції. Він покращує апетит і сприяє спілкуванню. Добре посадити рослини з помаранчевими квітами біля зони відпочинку, де ви влаштовуєте дружні посиденьки.

Краще не робити велику композицію тільки з помаранчевих квітів, особливо в маленькому саду.


Контрастна помаранчево-синя клумба заграла відтінками, коли я додала темну, майже чорну лілію «Мапіра», помаранчеву лілею з групи «Танго» з темними крапками та лілею «Оранже Арт». Також добре туди вписався мініатюрний лілійник «Балі Хаі».


Зараз на клумбі – лілія пенсільванська або даурська та ірис (звичайний та мініатюрний), цибуля блакитна, помаранчеві азіатки, «Оранж Арт», чорна «Мапира», мініатюрні лілійники «Балі Хаі» та високі рудики, синій платикодон та дзвоник персиколистний… Можливо, якщо сибірські або германські іриси з іржаво-коричневим та темно синіми кольорами зустрінуться, то в цю клумбу вони впишуться добре…

Фіолетовий колір

Він вважається важким, але гармонійно поєднується з кремовими та абрикосовими кольорами. Також вдалим вважають поєднання фіолетового і білого.

Контрастний квітник на фіолетово-кремово-жовтих кольорах із гортензією «Анабель», лілією «Телесто», лілійниками «Пандора Бох», «Девід Кірхофф», «Лонгфилдс Перл», хоста з білими смугами та біла махрова ромашка.

Цей квітник тримається до кінця серпня завдяки білим шапкам гортензії та хості. Лілійники «Пандора Бох» та «Лонгфилдс Перл» вважаються ремонтантними, але не кожне літо вони  утворюють другу хвилю квітування. Лілія та лілійник  «Девід Кірхофф» квітують у липні.

Червоний колір

Поєднання червоно-синього виглядає дуже активно – багаторічний мак, іриси, блакитний льон багаторічний, лілія азіатська червона «Рябінка», традесканція (але кущ постійно розвалюється, треба зразу його підв’язувати).

Цей квітник, на жаль декоративний тільки до липня, потім він має трохи сумний вигляд, тому розмірковую чим його доповнити.

Монохромний квітник

Беремо будь-який колір і «поділяємо» його на відтінки: від темного до білого. У застосуванні до клумби — можна скласти композицію з синіх, блакитних та білих квітів або бузкових та білих. Ця композиція із флоксів та вітексу коноплевидного побачена мною у ботанічному саду ім. Гришка.

Монохромний куточок вийшов із поєднання декоративного листя колеусу зі пурпуровими плямами, бузкової петунії, рожево-лавандного лілійника та бузкової лавантери.


Також монохромний в жовтих відтінках квітник із лілійником «Лонгфилдс Перл», «Вининг Вейс», рудбекією, хостою «Золотий стандарт», що має яскраво салатний відтінок листя, чорнобривці…


Ще Гете писав: «Кольори діють на душу. Вони можуть викликати почуття і порушувати думки, які нас заспокоюють або хвилюють, засмучують або радують».

Жовтий колір

Так жовтий — один з найвеселіших квітів, най сонячний. Відтінки жовтого вельми різноманітні. Він може бути дуже яскравим і тендітним.

Такий жовтий сприймається краще навесні та восени. У цей час можна використовувати яскравий чистий колір. А ось влітку опівдні такий квітник буде «кричущим». Краще вибрати лимонно-жовті, кремово-жовті, бурштинові відтінки. Дивовижна за красою колірна гамма: помаранчевий  — сонячно-жовтий — світло-жовтий — лимонно-жовтий — зелений. При класичному зіставленні синього і жовтого поруч з жовтим добре посадити квіти кремових, золотистих, Для кожного відтінку жовтого знайдеться прекрасне поєднання з будь-яким відтінком синьо-блакитних кольорів.

Наприклад, неперевершеним є поєднання лілії «Сітронела» та «Золотий птах», рудбекії, блакитної цибулі, лілійників «Лонгфилдс Перл», «Вининг Вейс» .Потім естафету приймає лілія «Генрі» з помаранчевими квітками. Ця клумба декоративна також до кінця липня, а потім, до осені, догоряє рудбекією.

Пропорція кольорів

Є ще одне правило композиції — правильна пропорція кольорів: один колір приблизно 70%, другий — 25%, третій 5%.

Англійська художниця-садівник Гертруда Джекілл в книзі «Колористичні схеми квіткового саду» писала: «Крім різноманітності форм кущів, обриси листя, відтінків зелені, форм і розмірів суцвіть, що само по собі вже надає виразність композиції, синій колір в синьому квітнику виграє від контрастного сусідства з жовтим, білим, абрикосовим, помаранчевим і сріблястим, доданим рівно тою мірою, скільки потрібно для найкращого втілення початкового задуму — продемонструвати пишність синього у всьому розмаїтті…». Вперше ця книга була видана в 1914 році та до сьогодні вважається «Біблією квітникарів».

«Я абсолютно впевнена, що володіння великою кількістю рослин, які би вони хороші не були, і як би не було велике їх число, не створює саду, вони складають колекцію» — Гертруда Джекілл. Ці слова я постійно згадую, коли проходжу повз квіткових базарів. Зараз я обираю рослини розмірковуючи, де вони будуть рости, які сусіди в них за кольором, терміном квітування.

Покупка необхідних рослин

На закінчення хочу нагадати про найважливіше: кольорова пляма має бути по можливості великою. У чому, на мій погляд, полягає різниця між любителем і професіоналом? Любитель купує: «Одну ось таку лілію і ще одну оту, і ось ще цей сорт. Я ще не знаю, де вони будуть рости, але десь приткну». А професійний дизайнер купить один сорт, але 10 штук саджанців відразу, маючи план. Те ж саме правило повинно працювати й стосовно квітника в цілому.

Помилкою буде садити квіти одного сезону в різні місця квітника, це не дасть потрібного результату, а призведе лише до роздрібненості квітника. Треба створювати сезонні композиції, групуючи квітучі одночасно рослини в великі плями. Звичайно, при цьому слід враховувати спів масштабним рослин і квітника, дотримуватися балансу.


Сподіваюсь, що мій досвід буде цікавий та спонукає до пошуку гармонії у вашому саду.

З пов. досвідчений садівник Олеся

Читайте також: Гортензія: східна красуня, що любить воду

Опубликовано: 27.08.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты