Цинії

Цинії фото опис

Особливості і походження цинії

Літо цього року спекотне, багато квітів під гарячими променями сонця згоріли. Але є квітка, що витримує таку спеку. Цинії (Zinnia) або майори, майорці, в деяких районах України мають назву паничі – багаторічні та однорічні (але в умовах України вирощуються тільки як однорічні) садові квіти з великими поодинокими кулястими,  яскравими квітками. Рослина походить з Центральної та з Південного заходу Північної Америки, декілька видів росте у Південній Америці. Почали вирощувати цю квітку ацтеки ще до 1500 г, а на території Європи ця рослина з’явилася лише в 18 столітті.

Суцвіття можуть бути будь-якого забарвлення, крім синьогоо: білі, кремові, жовті, зеленуваті, рожеві, лососеві, помаранчеві, цегляно-червоні, яскраво-червоні, малинові, бордові й бузково-рожеві. У деяких квітів «пелюстки» бувають кремово-жовтими знизу. Витривалість і невибагливість та цікаві форми суцвіття зробили цинію бажаною гостею в садах та клумбах.

Різноманітність циній

У садівництві використовують різни види та гібриди, що походять від двох видів: цинії витонченої (Zinnia elegans) та цинії вузьколистої (Zinnia angustifolia).
У садах найчастіше вирощують сорти цинії витонченої. Це найвідоміший вид, що добре виглядає і на клумбі й в букеті. Міцні порожнисті стебла, великі листи та напівмахрові суцвіття (у деяких сортів до 12 см в діаметрі) з щільними блискучими «пелюстками» — зовсім не схоже на ту дійсно витончену цинію з дрібними суцвіттями, яка з’явилася в Європі в кінці XVIII століття.

Класифікації цинії

Сорти гібридів цинії витонченої розділено на кілька груп за подібністю суцвіть:

  • жоржиноцвітні;
  • хризантемоцвітні;
  • скабіозоцвітні;
  • гайярдіоцвітні;
  • помпонні (ліліпутові);
  • кактусові;
  • фантазі.

Існує садова класифікація, згідно з якою, в залежності від висоти стебла, всі сорти діляться на:

  • високі (60-90 см);
  • середні (35-50 см);
  • карликові (15-30 см).

Високорослі використовуються в основному для зрізки — у квітнику вони виглядають громіздко. Низькорослі, з добре розгалуженим кущиками, особливо з групи «Ліліпут», універсальні й підходять і для квітників, і для контейнерів, і для вазонів, і для зрізання — з них виходять особливо яскраві й барвисті букети. Карликові підходять для саду та балконних ящиків.

Догляд за цинією

Доглядати за цинієй, вирощуваної на садовій ділянці, досить просто. Цинії рясно цвітуть на захищених від вітрів, сонячних, теплих ділянках з дренованим, нейтральним, багатим гумусом та мінеральними елементами ґрунтом. Посухостійкі, але у випадку тривалої посухи вимагають поливу, в іншому випадку суцвіття дрібніють та втрачають декоративність. Не морозостійкі, пошкоджуються навіть незначними заморозками. У місцевостях із прохолодним та дощовим літом вони ростуть та цвітуть гірше.

Розмножується насінням, яке сіють прямо у ґрунт у кінці квітня, або через розсаду, яку сіять у окремі палети або торф’яні горщечки, бо пікірування майорці переносять погано. Висаджують у відкритий ґрунт коли мине загроза приморозків, зазвичай у кінці травня. Між кущиками залишають відстань 30 см.

Цинія в саду

Майорці можуть бути рослиною і першого, другого планів та фону. Низькорослі можуть використовуватися як бордюр, поєднуватися з чорнобривцями, алісумом, сукулентами, ломикамінь, сальвією. Середньорослі можуть бути партнерами для лілій, лілійників, ірисів, півоній, рудбекієй, декоративних злаків тощо.

Головне, щоб були схожі потреби сусідів у догляді.Останнім часом клімат став більш посушливий і наші сади та дачі потребують квітів, що витримають спеку у відсутність господарів. Майорці саме така рослина, яка у спеку буде прикрашати сад.

Насіння цинії, а також насіння однорічних квітів ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Пеларгонії на літній терасі.

Опубликовано: 27.08.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты