Вигонка гіацинтів до свят

Вигонка гіацинтів фото опис

Кожного року починаючи зі св Миколая починають продавати горщики зі квітучими гіацинтами, нарцисами, крокусами іноді ще мускарі. Весняні квіти на вікні, коли за склом лютує зима, сприймаються як справжнє диво. Спочатку я купувала, але кілька років вже сама висаджую в горщики, і в мене на підвіконні майже всю зиму квітують перші квіти весни, або просто у горщику, або з яких складаю, за настроєм, композиції.

Що таке вигонка цибулин?

Примусове квітування взимку називається вигонкою. Для вигонки в домашніх умовах підходять прості надранні або ботанічні тюльпани нарциси, рябчики, гіацинти, ранньовесняні цибулинні (крокуси, cцилли, мускарі, галантуси, хіонодокси, пушкінії). Для різних культур є деякі особливості вигонки. Але найпростіша вигонка у гіацинтів.

Вигонку гіацинтів можна проводити й в воді — весь процес можна буде спостерігати, всі етапи дуже цікаві і це особливо сподобається дітям. Але може загнити денце, тому я висаджую у ґрунт.

З квітів я роблю святкові композиції, що стоять тиждень – два. А після відквітання я поливаю доки не пожовкне листя, просушую та восени висаджую на дачі, у відкритий ґрунт.

Це набагато дешевше і зовсім не складно.

Вигонка квітів разом зі дітьми буде для них цікавим заняттям.

Воно розвиває, допоможе зробити подарунок для бабусі або для мами.

Вибір цибулин для вигонки

Я вибираю цибулини, що росли на дачі, коли викопую у травні. Зазвичай беру приблизно 20-27 шт найбільші за розміром, без пошкоджень. Але можна купити зараз, коли почався сезон продажу цибулинних та дуже великий вибір сортів.

Особливості процесу вигонки гіацинтів

Спочатку цибулини витримують приблизно місяць в овочевому відділі холодильника. Потім, приблизно в кінці листопада-початку грудня, цибулини гіацинтів висаджують, злегка вдавлюючи в горщики для розсади, наповнені пухкою землею так, щоб тільки денце цибулини перебувало в землі. Саму цибулину не засипають землею, вона повинна бути на поверхні.

Горщики з посадженими цибулинами гіацинтів накривають перевернутими горщиками, паперовими ковпаками.

Таким чином підготовлені рослини, переносять в темне прохолодне місце, де і тримають при температурі від 5 до 8 градусів за шкалою Цельсія.

Це «зима» для гіацинтів.

В цей час рослини іноді поливають холодною водою у піддон, де стоять горщики. Ґрунт має бути трохи вологим, але не мокрим.

За цей час у гіацинтів зазвичай з’являються паростки. Укриття знімають, горщики переносять у світле приміщення з температурою 20-23 градуси.

У теплому приміщенні гіацинти відразу починають рости.

Композиції із цибулинами

З горщиків для розсади я обережно перевалюю в улюблений святковий горщик та компоную з іграшками, ялинковою мішурою, шишками під настрій.

Ось декілька композицій минулих років із гіацинтами:

До початку весни

Буду рада, якщо мій допис надихне вас на вигонку гіацинтів та прикрашання вікна.

Купити якісні цибулини на вигонку в горщиках Ви можете замовити тут.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Рожевий сад для принцеси.

 

Опубликовано: 31.10.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты