Насіння чіа та насіння льону

Зміст:

Насіння чіа та насіння льону фото опис

Що таке насіння чіа?

Насіння чіа – це насіння однорічної рослини —  Шавлії іспанської або ж Чіа білої. Цей однорічник родом із Мексики та Гватемали. Там він росте в дикій природі на висоті більше 1700 м. Висота рослини –приблизно 1 м, квіти білі. Після цвітіння на місці квітів утворються коричнево-сірі насінини, які і вживаються в їжу. Також до насіння чіа відносять і насіння близькоспорідненого виду – Шавлії голубиної (Salvia columbariae).

Чіа рослина фото опис

Насіння чіа, як і кукурудза були основним раціоном харчування ацтеків. Тим не менш, із приходом іспанських конкістадорів про цю рослину забули майже на 5 століть. Її вважали вимерлою, і не культивували. Але у 80 роках 20 століття її знайшли в горах Парагваю. Від того часу цю лікарську рослину почали вирощувати повсюдно, навіть на території Європи та Австралії. За

Що містять в собі насінини чіа?

Чіа склад фото опис

  • Білки масою  20 г у 100 г насінин. Тому насіння чіа зміцнюють імунітет, а також збільшують загальну витривалість, надають енергії.
  • Ненасичені Омега-3 та Омега-6 кислоти. Ці речовини беруть участь у роботі серцево-судинної системи, сприяють зниженню ваги тіла.
  •  34 г клітковини на 100 г насінин. Клітковина може поглинути воду, яка переважає більше ніж у 15 разів переважає її по масі. Це допомагає швидко усунути відчуття голоду і не отримати зайвих калорій.
  • Вітамін А допомагає при оновленні клітин і приймає участь у формуванні зорового пігменту.
  • А Вітамін Е є антиоксидантом і запобігає старінню.
  • Вітамін С. Бере участь у процесах синтезу колагену, тому сприяє пружності шкіри.
  • Цинк, калій, фосфор, кальцій – мінеральні елементи, які забезпечують загальні процеси обміну.

Корисні властивості насіння чіа

Корисні властивості насіння чіа

  • Цей чудовий продукт зміцнює імунітет, що надзвичайно важливо для старших людей  та дітей.
  • Насінини чіа підвищують працездатність, тому вони є цінними для людей із професіями із підвищеним фізичним навантаженням.
  • Зернятка чіа нормалізують тиск. Також вони сприяють розрідженню крові, що зменшує імовірність утворення тромбів. Тому людям із гіпертонією і судинними захворюваннями також насіння чіа буде дуже корисним.
  • Завдяки великій кількості мікроелементів насіння чіа позитивно впливає на зовнішній вигляд та стан шкіри.
  • Але найбільше зернята чіа корисні при схудненні. Клітковина насіння забезпечує перистальтику кишечника. Також вбираючи воду вона збільшується в об’ємі і заповнює шлунок. Завдяки чому в людини виникає відчуття ситості.

Як вживають насіння чіа

Вживання насіння чіа фото опис

Перший спосіб полягає в подрібненні. В кавомолці або ручному млині насіння ретельно подрібнюють. Це робиться безпосередньо перед вживанням. Цей спосіб використовують для оз оздоровчих і косметичних цілей. При цьому способі із насіння витягується велика кількість поживних речовин.

При другому  способі насіння приправи заливають на 6-10 годин водою. Цей спосіб використовують при схудненні. При цьому зернята максимально набрякають і ефективно заповнюють шлунок.

Що являє собою насіння льону?

Льон посівний – однорічник, із тонким, вкритим восковим нальотом стеблом. Досягає висоти від 50 до 120 см. Густо вкритий листям. Влітку на стеблі формується велика кількість блакитних квіток. Після цвітіння на місці квітів формується плід із 10 насінинами яйцевидної форми, які саме і вживають в їжу.

Льон рослина фото опис

Льон вже сотні років використовують у текстильній промисловості. А останні десятиліття саме насіння активно почали використовувати в їжу, завдяки багатому хімічному складу.

Склад насіння льону

100 г насіння льону мають калорійність близько 534 ккал. З них білки складають близько 18 г, жири до 42 г,  омега-3 жирні кислоти – 18 г, вуглеводи 29 г, а також клітковина близько 25-27 г.

Склад нутрієнтів на 30г – тіамін 31%, магній – до 27%, фосфор – до 18%, мідь – до 17%.

Користь насіння льону

Користь вживання насіння льону фото опис

  • Насіння льону сприяє покращенню процесів травлення. Зокрема, воно покращує стан шлунку, під час гастритів.
  • Також насіння льону використовують у програмах схуднення, так як воно містить багато клітковини.

Як вживають насіння льону?

Вживання насіння льону фото опис

Основним і найбільш поширеним способом вживання є приготування лляного відвару.  Одну столову ложку насіння заливають склянкою води і далі кип’ятять. Після охолодження отримана суміш готова до вживання.

Другим способом вживання насіння льону є додавання насіння в молочні продукти. Наприклад, можна додати в сметану, йогурт, молоко, домашній сир.

Що краще насіння льону чи насіння чіа?

Що краще насіння чіа чи насіння льону фото опис

І насіння чіа і насіння знижують рівень холестеролу і глюкози в крові,  містять велику кількість мінералів і поживних речовин. Також обидва види насіння використовують як продукт здорового харчування для контролю зайвої ваги.

Але є і відмінності. Насіння льону містить більше жирів та омега -3 кислот, тіаміну.  В свою чергу насіння чіа містить більше кальцію, селену. Також насіння чіа менш калорійне.

Також у складі насіння льону є унікальні антиоксиданти — лігнани, які можуть запобігати процесам старіння та знижують ризик розвитку раку.

Насіння чіа більш багате клітковиною, а тому швидше втамовує голод.

Читайте також Як обрати сорти винограду для дачі.

Опубликовано: 13.02.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты