Укриття та догляд за колоновидними деревами

Укриття та догляд за колоновидними деревами

Колоновидні дерева опис

Останнім часом в садівництві дуже популярні колоновидні дерева. Вони мають багато переваг перед деревами звичайних розмірів: на невеликій площі можна посадити багато дерев різних сортів, розташовані близько до поверхні ґрунтові води не страшні «колоновидкам», у «колоновидок» раннє плодоношення, врожаї достатні для невеликої родини та не потребують промислової перероблення та приміщень для зберігання, вони легко ростуть на бідних ґрунтах — їх цілком влаштовує невеликий родючий шар землі.

Нічого не треба обрізати, а збирати урожай і обприскувати можна без драбини. Але колоновидні дерева більш залежні від дотримання агротехніки – регулярних поливів та захисту взимку.

Хочу поділитися власним досвідом укриття колоновидних дерев взимку.

У нашій країні для зимового періоду характерна нерівна температура, відлига зі морозами, відсутність снігу при дуже низькій температурі, сильний вітер, яскраве сонце.

Все це приводить до підмерзання та гибелі бруньок та кореневої системи, пошкодження кори та гілок. До того ще додається суха осінь без дощів. Відсутність дощів не дає колоновидному дереву з компактною кореневою системою підготуватися до зими. Тому кожен приїзд на дачу починався зі поливів, щоб наситити водою.

Підживлення колоновидних дерев

Підживлення перед холодним сезоном – також важлива частина підготовки саду до зимівлі.

Фосфорно-калійні мінеральні добрива сприяють зміцненню всіх частин дерева і підвищують їх зимостійкість.

Добрива вносяться в ґрунт строго по інструкції на обгортці добрива, в пристовбурні кола.

Особливості температурного режиму для колоновидних дерев

Коренева система звичайних садових дерев здатна витримувати температуру до -15 -20° С, колоноподібні саджанці мають межу, яка вище на 3-5 градусів.

Природно, що під шаром снігу таких температур практично не буває, але якщо морозна погода без снігу можливо пошкодження кореневої системи.

Для захисту від перших морозів, що бувають без снігу, я пристовбурові кола засипаю шаром опалого листя.

Навесні листя йде в компостний ящик.

Також навесні для якнайшвидшого відновлювання колоновидних саджанців додаю під час поливу Корневин, Гетероауксин або Циркон — препарати для відновлення і стимулювання розвитку кореневої системи.

Особливості укриття колоновидних дерев на весну

Для захисту від гризунів, які обгризають взимку кору дерев я обмотую стовбур дерева агроволокном. Від вітру, сонячних опіків зверху надягаю чохол зі нетканого матеріалу.

В цьому році виїзд на дачу за деякими обставинами відбувся пізніше заплановано. Загальне укриття – стовбур дерева, пристовбурні кола було розкрито, а от чохол ще не зняла.

Завдяки чохлам дерева спокійно пережили приморозок, квітуючи під укриттям. Навесні я знімаю укривні чохли, складаю у великий пакет та відправляю до листопада в сарай.

Ось так я доглядаю за 4 колоновидними саджанцями – аличі та яблунь, що вже віддячили мене врожаями.

Планую ще купити грушу та вишню або черешню.

Також дуже хороше укриття дерев за доступною ціною ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Як зберегти лілії до посадки?

Опубликовано: 12.12.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты