Великоднє дерево форзиція

Щовесни в парках, садах і скверах на тлі голих дерев розквітають золотисті хмари яскраво-жовтих квітів. Ці невеликі чагарники, рясно і тривало квітучі ранньою весною, задовго до появи листя, добре видно здалеку. Вони така яскраві, жовті, що ніби відчуваєш тепло, що йде від них. Рослина ця має дуже красиві назви — золотий дощ, золотий дзвіночок, також її називають великоднє дерево, оскільки квітує воно саме на Великдень. З гілочок чагарнику плетуть святкові вінки або ставлять у вази та прикрашають крашанками.

Це гостя зі Сходу, що з’явилася в Європі приблизно 200 років тому, але добре акліматизувалася та стала улюбленицею садівників.
Форзиція (лат. Forsythia) — чагарник або невелике дерево, належить до родини маслинові. Родом зі Східної Азії, і тільки форзиція європейська зустрічається в дикій природі Албанії та на території Балкан. Назву форзиція рослина отримала на честь Вільяма Форсайта, шотландського ботаніка, головного садівника Кенсингтонського палацу та одного із засновників Королівського садівничого товариства. Саме Форсайтом був привезений до Європи з Китаю перший кущ форзиції.

Форзиція в ландшафтному дизайні

Форзиція добре поєднується з іншими чагарниками, такими як: рододендрон, айва. На тлі хвойних дерев виділяється яскравою, сонячною плямою під час цвітіння. Вічнозелені рослини: самшит або ялівець вигідно відтіняють її яскраве цвітіння. Також красиво виглядає по сусідству з тюльпанами, нарцисами, гіацинтами. Влітку буде однотонним тлом для будь-яких рослин і восени знову буде захоплювати яскравою листям. Форзиція добре стрижеться і може бути основою для живоплоту або топіарних фігур. Форзиція також створює східну стилізацію саду.

Особливості культивування форзицій

Хоча форзиції досить посухостійкі, невибагливі та витривалі рослини, але певні правила догляду є.

Місце посадки

Для форзиції обирають захищену від вітру ділянку на сонці або в напівтіні — форзиція хоч і тіньовитривала, але любить світло.До складу ґрунту рослина невимоглива, але краще за все воно росте на злегка лужних сухих ґрунтах, а кислих, важких і сирих ґрунтів не виносить.. Найбільш підходящий ґрунт для форзиції — суміш перегною, листової землі та піску.

Полив

У суху погоду достатньо поливати один раз на місяць, на один кущик доводиться 9-10 л води. Після чого обов’язково розпушити ґрунт, щоб забезпечити вільний доступ повітря до кореневої системи.

Підживлення

З початку цвітіння вносять мінеральні добрива і розпушують ґрунт. Після того, як чагарник відцвіте, підгодовують комплексним добривом. Щоб підвищити морозостійкість рослини, на початку вересня слід внести фосфорно-калійну підгодівлю.

Обрізка і формування

Після зими акуратно обрізають підмерзлі пагони. Влітку, після закінчення цвітіння, необхідно наполовину вкоротити відцвілі гілки, також прибираються сухі й старі. Кращий час для обрізки — кінець червня. Завдяки обрізці можна надати чагарнику будь-яку бажану форму, зручніше за все виходить чашоподібна або куляста. Для отримання пишної густої крони слід проводити омолоджуючу обрізку не менше, ніж кожні три-чотири роки, при цьому рослина обрізується на 2/3, або на пеньок. Така обрізка провокує швидке зростання молодих пагонів, тільки занадто часто цього робити не потрібно, інакше кущ буде добре розростатися, але перестане квітнути

Види Форзиції в садах

Форзиція європейська (Forsythia europaea) — має розкидисту крону, гілки спрямовані вгору. У висоту виростає до 2-2,5 метрів. Зацвітає у квітні, одиночними квітами. Незаперечна перевага — серед своїх родичів вона найбільш зимостійка.

Форзиція яйцеподібна (Forsythia ovata) — порівняно невисокий кущик, виростає до 1,5 метрів у висоту. Відрізняється розлогими гілками та загостреними листям. Цвіте раніше інших видів.

Форзиція звисаюча (Forsythia suspensa) — висота дорослого куща близько 3-х метрів. Крона розлога, тонкі гілки витончено зігнуті, опущені вниз. Зимостійка рослина з невеликими квітками насичено-жовтого кольору.

Саджанці форзицій, а також інші саджанці кущів поштою ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

 

З повагою, досвідчений садівник, Олеся

Читайте також Як зберегти лілії до посадки.

Опубликовано: 18.04.2020

Комментариев: 3

  • Моя форзиція чомусь не цвіте. Що робити?

    • Роман Мушій
      29.04.2020 22:59 Ответить

      Доброо дня. Спробуйте зробити підживлення фосфорними добривами.

  • Назву форзиція рослина отримала на честь Вільяма Форсайта. Тож правильніша вона звучить як Форсайтія

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты