Вирощування якісної розсади

Зміст:

Нехай надворі володарює зима, але наші думки вже потай звернулися до прийдешньої весни. І очікуємо ми не лише теплих сонячних днів – справжні рослинники ніяк не дочекаються нового сезону! Але, як прихід весни починається з маленьких струмочків обабіч снігових кучугур, так і буйство зелені у вашому саду починається з чогось дрібного, втім важливого. Звісно, мається на увазі розсада, ті самі підвалини майбутнього саду, городу, а іноді і квітника. Звернемо ж увагу на важливі моменти під час її пророщування.

Вирощування якісної розсади фото опис

Сенс розсади

І дійсно, нащо заморочуватися з ростками в горщиках у себе вдома, якщо можна перекласти це дійство на відкриту ділянку, коли весна вже вступить у свої права? Але не все так просто. Деякі рослини гарно пристосовані для швидкого і успішного старту: вони потребують мало умов для проростання, вони утворюють великі і сильні ростки, вони загалом витривалі і живучі. Це, наприклад, усілякі види бобових або гарбузових – і з ними легше. Але таких меншість! Багато видів і сортів достатньо тендітні, аби давати значний відхід серед сіянців, якщо будуть висаджені у відкритий ґрунт. Загрозливих факторів безліч: мінлива весняна погода, конкуренція з боку швидкорослих бур’янів, патогени і паразити, що аж очікують на молоді і досить слабкі рослинки. А під захистом ви зможете підростити молодь потрібних вам овочів чи квітів до вже міцного стану – і лише потім кидати їх «у бій».

Є й інша практична вигода. Підрощені вдома і лише потім висаджені у ґрунт рослини зазвичай швидше вступають у цвітіння і плодоношення, а отже – ви швидше отримаєте врожай! Особливо це стосується прохолодних регіонів (скажімо, у горах). До того ж, це шанс заздалегідь впевнитися у якості посівного матеріалу.

Коли?

Висіяти розсаду вчасно дуже важливо, адже недостатньо розвинуті рослини залишаться слабкими – і уся вигода від розсади як такої зведеться нанівець. Більшу загрозу тут, звісно, становить надто пізня висадка, аніж надто рання – у разі останньої ви просто отримаєте надміру великі рослини, коли прийде час висадки.

Розсада капусти фото опис

Зазвичай приблизний строк посіву на розсаду вираховують, спираючись на середні дати останніх заморозків у вашому регіоні. Для різних культур ці строки досить різні:

Субстрат для розсади

Очевидно, що для зразкової здорової розсади не можна брати абияку землю – адже наша мета дати зміцніти молодим слабким рослинкам. Земля просто з городу може містити масу патогенів, а до того ж мати неоптимальний склад. В принципі, вдалим рішенням буде придбання спеціальних сумішей під розсаду. Фабрично виготовлені суміші вигідні чистотою, стандартизованим складом і знезараженням. Втім, вам під силу приготувати субстрат і власноруч. Для нього знадобиться дернова земля, торф, перегній і ряд інших складників. Для різних культур підійде різний склад.

Субстрат для розсади фото опис

В незалежності від джерела субстрату, перед посівом його варто обробити. Перш за все, проти шкідників та інфекцій: холодом (проморозити), теплом (прожарити у звичайній чи мікроволновій печі), марганцівкою, фунгіцидами. А задля підвищення родючості, субстрат варто збагатити золою (там мінерали) та біопрепаратами (з мікрофлорою).

Передпосівна підготовка

Недостатня увага на посівний матеріал – одна з базових помилок при вирощуванні розсади. Особливо це стосується власноруч зібраного насіння овочів, хоча придбане теж варіює за ступенем обробки.

Перш за все, це якість насіння. Його варто продивитися на предмет здорового вигляду, включаючи форму – не повинно бути кривих насінин; банально прочистіть його від сміття. Візуально можна часто визначити навіть симптоми ураження хворобою. Далі має йти етап дезінфекції: для неї використовують ту ж марганцівку або спеціалізовані фунгіциди. Деяке насіння варто вимочити перед посівом. Варто розглянути можливість обробити насіння біопрепаратами також (інокулянтами).

Уважно прочитайте умови обробки придбаного насіння: додаткові зусилля не лише будуть зайвими, але і можуть зіпсувати якість цього насіння.

Ємність для розсади

Цей момент залежить від подальшої долі ростків. Якщо планується етап пікірування та розрідження посадок – то первинні ємності можуть бути невеликими. Якщо ж, як у випадку гарбузових, пікірування не застосовуване, обирайте одразу ємність на весь період до висадки у ґрунт – краще простору.

Ємність для розсади фото опис

Правила вирощування

Не забуваймо, що, як і для всякого вирощування з насіння, мають значення усі дрібниці. Наприклад: неправильний вибір глибини закладки насіння – і значна частина (якщо не 100%) не зійде. Для більшості видів закладка на 2 діаметри насінини цілком достатня – а для частини потрібно висіяти на поверхню і не чіпати (т.н. світловсхожі рослини).

Занадто щільний висів теж не призведе до добра. Варто згадати хоча б про банальну конкуренцію між сіянцями за поживні речовини та вологу з ґрунту. Але небезпеку в ущільнених насадженнях становлять ще й патогени – ми усі добре знаємо, що хвороби легше розповсюджуються у тісних колективах.

І тут постає питання про пікірування та пересадку. Для окремих рослин ця процедура дуже стресова, але інші переносять її стійкіше. Авжеж, є вигода і при вирощуванні на одному місці – але в той же час, догляд за невеликою ємністю на ранніх етапах куди легша. Отже, перед пересадкою молодих ростків, субстрат гарно поливають теплою водою, а нові ємності одразу заповнюють свіжим субстратом. Пересадку здійснюють двома методами: витягуванням рослин та перевалкою; останній спосіб більш щадний до кореневої системи чутливих видів (перець, баклажани). Основний корінь можна трохи прищипнути задля кращого галуження. Після встановлення та присипання у новій ємності, ростки рясно поливають (або, якщо вони дрібні, ставлять у піддон з водою) і лишають у спокої, у темному місці на пару днів.

До речі, про темряву: оскільки вирощування розсади зазвичай припадає на лютий-березень, малим рослинкам цілком може не вистачати світла. Тож вам на допомогу прийдуть спеціальні (або хоча б звичайні) лампи для досвітлювання – довжина світлового дня має становити приблизно 12 годин.

Читайте також Вирощування овочів на підвіконні.

Опубликовано: 18.02.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты