Банош та мамалига — страви із кукурудзи

Банош фото опис

Загальні відомості про кукурудзу

Кукурудзу разом з рисом і пшеницею відносять до «трьох найголовніших хлібів людства». Батьківщина є кукурудзи Мексика, де цю культуру вирощують вже понад 10 000 років. В Європі рослина з’явилася після відкриття Америки Христофором Колумбом. Після Іспанії вона потрапила в Італію та Португалію та Османську імперію й поступово поширилась по всьому світові. Через те, що рослина поширилася в Східній Європі з Османської імперії, кукурудза була названа «турецькою пшеницею» у багатьох мовах. В Україну кукурудза потрапила у 18 столітті через Румунію, Угорщину та Крим.


Кукурудза давно увійшла до кухні Західної та Південної України. Її використовують як відварену, так у вигляді крупів та борошна, готують найрізноманітніші страви – мамалигу, каші, гойданку, бабку гуцульську, кулеші, книшики, малай, банош тощо.

Банош та мамалига…

Банош відмінності фото опис
Спільне для цих страв, що це селянська їжа, дуже ситна. Відмінність, що банош їдять гарячим, використовуючи ложку, це – різновид каші, а мамалига – різновид хліба, вона має бути охолодженою, її нарізають на шматки як хліб, або точніше – пиріг.

Мамалига фото опис

Також можна зауважити, що банош святкова їжа, готується зі сметаною, овечим сиром та вершками.

Приготування баношу

Бануш, банош, токан — його називають по-різному в різних частинах Карпат, це не повсякденна, а недільна або урочиста страва. Цьому є просте пояснення: варять його виключно на вершках.

Приготування баношу фото опис
Подається банош з овечою бринзою, шкварками або смаженими грибами з цибулею. В ідеалі справжній Банош готується виключно на ватрі в чавунному казані. Ну а якщо під рукою немає вогнища, то для його приготування підійде і плита.

Подача баношу фото опис

У холодне молоко насипаємо крупу і помішуючи варимо на маленькому вогні приблизно 30 хвилин. Додаємо вершки. Розмішувати слід в одну сторону і досить інтенсивно. Слідкуйте, коли на поверхні з’являться крапельки масла, а суміш почне відставати від стінок казана — з цього моменту розмішувати, її потрібно особливо ретельно, щоб не підгоріла, але приблизно через 5 хвилин банош буде готовий.

Приготування мамалиги

Приготування мамалиги фото опис
Мамалигу варять в посуді з потовщеним дном — це може бути невеликий казан або чавунний казанок, каструлька. У холодну воду засипаємо крупу, безперервно помішуючи варимо на маленькому вогні. Залишаємо на деякий час – 15-20 хвилин — і дуже-дуже ретельно перемішуємо кашу дерев’яною ложкою. Не має бути ніяких грудок, а сама каша не повинна пригоріти до дна. Варимо ще близько 20 хвилин, не забуваючи помішувати.

У результаті повинна вийти густа маса, яка не прилипає до ложки при помішуванні. Знімаємо з вогню та даємо охолонути у каструльці.. Потім акуратно перевертаємо нашу каструлю і витягаємо з нього мамалигу, що має легко вивалитися назовні! Традиційно мамалига різалася ниткою.

Мамалига гарнір фото опис
Їдять мамалигу як самостійну страв, з солоним сиром, бринзою або часниковим соусом із зеленню, а можна використовувати її як гарнір до м’яса, запечених овочів, грибів.

Мамалига подача фото опис
Смачного!

Користь кукурудзи

Кукурудзяні зерна багаті вітамінами: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбіновою кислотою У качанах цієї рослини знаходяться цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. У кукурудзяному білку присутні незамінні амінокислоти: триптофан і лізин. Кукурудза сприятливо впливає на функції шлунково-кишкового тракту, виводить з організму шлаки та цілий ряд шкідливих речовин, активізує всі метаболічні процеси.

З повагою, досвідчений кулінар, Олеся.

Читайте також Страви з буряка.

Опубликовано: 23.01.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты