Загальні відомості про кукурудзу
Кукурудзу разом з рисом і пшеницею відносять до «трьох найголовніших хлібів людства». Батьківщина є кукурудзи Мексика, де цю культуру вирощують вже понад 10 000 років. В Європі рослина з’явилася після відкриття Америки Христофором Колумбом. Після Іспанії вона потрапила в Італію та Португалію та Османську імперію й поступово поширилась по всьому світові. Через те, що рослина поширилася в Східній Європі з Османської імперії, кукурудза була названа «турецькою пшеницею» у багатьох мовах. В Україну кукурудза потрапила у 18 столітті через Румунію, Угорщину та Крим.
Кукурудза давно увійшла до кухні Західної та Південної України. Її використовують як відварену, так у вигляді крупів та борошна, готують найрізноманітніші страви – мамалигу, каші, гойданку, бабку гуцульську, кулеші, книшики, малай, банош тощо.
Банош та мамалига…
Спільне для цих страв, що це селянська їжа, дуже ситна. Відмінність, що банош їдять гарячим, використовуючи ложку, це – різновид каші, а мамалига – різновид хліба, вона має бути охолодженою, її нарізають на шматки як хліб, або точніше – пиріг.
Також можна зауважити, що банош святкова їжа, готується зі сметаною, овечим сиром та вершками.
Приготування баношу
Бануш, банош, токан — його називають по-різному в різних частинах Карпат, це не повсякденна, а недільна або урочиста страва. Цьому є просте пояснення: варять його виключно на вершках.
Подається банош з овечою бринзою, шкварками або смаженими грибами з цибулею. В ідеалі справжній Банош готується виключно на ватрі в чавунному казані. Ну а якщо під рукою немає вогнища, то для його приготування підійде і плита.
У холодне молоко насипаємо крупу і помішуючи варимо на маленькому вогні приблизно 30 хвилин. Додаємо вершки. Розмішувати слід в одну сторону і досить інтенсивно. Слідкуйте, коли на поверхні з’являться крапельки масла, а суміш почне відставати від стінок казана — з цього моменту розмішувати, її потрібно особливо ретельно, щоб не підгоріла, але приблизно через 5 хвилин банош буде готовий.
Приготування мамалиги
Мамалигу варять в посуді з потовщеним дном — це може бути невеликий казан або чавунний казанок, каструлька. У холодну воду засипаємо крупу, безперервно помішуючи варимо на маленькому вогні. Залишаємо на деякий час – 15-20 хвилин — і дуже-дуже ретельно перемішуємо кашу дерев’яною ложкою. Не має бути ніяких грудок, а сама каша не повинна пригоріти до дна. Варимо ще близько 20 хвилин, не забуваючи помішувати.
У результаті повинна вийти густа маса, яка не прилипає до ложки при помішуванні. Знімаємо з вогню та даємо охолонути у каструльці.. Потім акуратно перевертаємо нашу каструлю і витягаємо з нього мамалигу, що має легко вивалитися назовні! Традиційно мамалига різалася ниткою.
Їдять мамалигу як самостійну страв, з солоним сиром, бринзою або часниковим соусом із зеленню, а можна використовувати її як гарнір до м’яса, запечених овочів, грибів.
Смачного!
Користь кукурудзи
Кукурудзяні зерна багаті вітамінами: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбіновою кислотою У качанах цієї рослини знаходяться цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. У кукурудзяному білку присутні незамінні амінокислоти: триптофан і лізин. Кукурудза сприятливо впливає на функції шлунково-кишкового тракту, виводить з організму шлаки та цілий ряд шкідливих речовин, активізує всі метаболічні процеси.
З повагою, досвідчений кулінар, Олеся.
Читайте також Страви з буряка.
Опубликовано: 23.01.2021