Страви з буряка

Страви з буряка фото опис

Зміст:

 

Історія буряка

Історія буряка фото опис

Всім нам відомий буряк походить від дикого буряка, що росте на Далекому Сході й в Індії та який використовували в їжу з давніх часів… На території України буряк був відомий ще за часи Київської Русі, без цього овочу не можливий смачний символ України – борщ.

Користь буряка

У складі буряку міститься практично весь набір корисних мінеральних речовин калій, залізо, кобальт, бору, марганцю, тощо, а також безліч вітамінів, які особливо важливі для організму в зимовий період. В овочі міститься велика кількість аскорбінової кислоти, каротину, а також вітаміни групи В1, В2, Р, РР, фолієвої кислоти. Його коренеплоди містять велику кількість йоду. Завдяки такому мінеральному складу, буряк має кровотворну дію; він підвищує рівень гемоглобіну в крові, сприяє відновленню серцевого ритму і регуляції артеріального тиску; нормалізує роботу щитоподібний залози. Буряк часто вживають для запобігання авітамінозу і цинги.

Буряк корисний як в сирому, в запеченому, тушкованому і відварному вигляді; корисні та квашені коренеплоди, і сік, і квас або відвар. Чудово те, що навіть при тривалому зберіганні буряк не втрачає своїх корисних властивостей, так що використовувати його можна практично цілий рік.
Користь буряка фото опис

Ще особливість буряку, що він чудово поєднується з багатьма продуктами: м’ясом, рибою, квасолею, цибулею, морквою тощо. Також надає додаткові смакові відтінки гострим закускам із хрону або дайкону. Традиційно натертий хрін підфарбовують соком буряку або натертий дайкон додають відварений буряк, моркву та яблуко.

Салат з буряку, квасолі, цибулі та чорносливу

Пропоную спробувати приготувати з буряка салат, який водночас і дієтичний та поживний дієтичний, підходить до вечері.

Інгредієнти:

Буряк, приблизно 2 корені;
Стакан квасолі;
2 цибульки;
Чорнослив без кісточок.

Приготування

Спочатку треба замочити квасолю на ніч, щоб вона швидко розварилась, але якщо використовуємо сочевицю, то замочувати не треба. Чищемо буряк від шкірки, та відварюємо у воді, відварюємо квасолю. Підсмажуємо до золотавого кольору нарізану цибулю. Натираємо буряк на терці. Чорнослив обдаємо окропом та ріжемо на шматочки. Перемішати, заправити рослиною олією.
Салат із буряку фото опис
Хочу додати, що цей салат добре смакує як з оселедцем, так і з м’ясом.
Салат із буряку з м'ясом

З повагою, досвідчений кулінар, Олеся.

Читайте також Простий і швидкий рецепт варення з агрусу в домашніх умовах.

Опубликовано: 09.01.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты