Cпірея в саду і на клумбі

Cпірея в саду і на клумбі фото опис

Спірея — один з кращих чагарників для домашнього саду і клумби. Спірей є безліч видів і сортів, з різною висотою і періодом цвітіння, а також різним типом крони. У спірей виділяють дві найбільші групи сортів – весняноквітучі і літньоквітучі.

Весняноквітучі види спірей

Група весняноквітучих спірей менш обширна, ніж група квітучих влітку. Найбільш відомі види — спірея сіра і спірея Вангутта.

Спірея сіра

Спірея сіра є досить великим чагарником. Висота цього виду — до 2 м. Пагони вкриті гострими листям сіро-зеленого відтінку. Квіти білі, зібрані в щиткоподібні суцвіття. Цвітіння проходить в травні. Спірея сіра витримує сильні морози і добре переносить затінення. Погано переносить посуху і спеку.

Спірея Вангутта

Спірея Вангутта — чагарник висотою 150-200 см з кулястою кроною. Характерною особливістю виду є те, що молоді пагони прямі, а більш старі стають дугоподібними. Листки даної спірей звужені до основи, на краю вони розділені три частини. Верхня частина листя темно-зелена, а нижня сіра. Суцвіття напівсферичні, з’являються в травні. Іноді спостерігається повторне цвітіння. Стандартно квітки білі, але бувають сорти з рожевими квітками.

Даний вид морозостійкий, але в особливо холодні зими частина пагонів пошкоджується. Ближче до літа кущ відновлюється. Тіньовитривала рослина, але для кращого росту потрібен обов’язково сонячний ділянку і велику кількість вологи.

Літньоквітучі різновиди спірей

До літньоквітучих спірей відносять спіреї Бумальда, верболисту, японську і Білларда. У цієї групи цвітіння проходить пагонах цього року. Торішні пагони не цвітуть, а тому кущ для гарного зовнішнього вигляду вимагає стрижки.

Cпірея Білларда

Спірея Білларда формує кущ висотою до 250 см з розлогою кроною. Листки сіро-зелені подовжені. Цвітіння триває з липня по вересень. Суцвіття яскраво-рожеві, в формі кисті.

Спірея Бумальда

Спірея Бумальда є низькорослим (до 80 см) чагарником з кроною у формі кулі. Пагони вкриті обернено-яйцеподібними листками. Листя найчастіше яскраво-зеленого забарвлення.

Цвіте спірея Бумальда з червня по серпень. Колір суцвіть варіює від рожевого до яскраво-малинового. Даний вид спіреї обов’язково вкривають на зиму.

Спірея верболиста

Спірея верболиста — високий чагарник, що володіє прямими пагонами. Листя ланцентне. Суцвіття волотисте, з білими, або рожевими квітками. Цвітіння проходить в липні-серпні.

Спірея японська

Є найпоширенішим видом спіреї. На його основі виведено дуже багато різних сортів. У природі росте в лісах Японії, Кореї, Китаї. Висота японської спіреї в залежності від сорту варіює від 30 до 100 см. Вона стійка до холоду, посухи.

Застосування спіреї в саду і на клумбах

Чагарник спірея може використовуватися для вирішення самих різних завдань в саду. З різних сортів спіреї можна створювати живоплоти, щільні масиви, а також комплексні квіткові композиції. Детальніше про її використанні поговоримо нижче.

Спіреї застосовують як рослину-соліст. Для цього вибирають види і сорти з кроною у формі кулі, або ж розлогою кроною. Наприклад, спіреї Білларда, або спірею Вангутта з білосніжними квітками. Сорти з незвичайним забарвленням листя використовують для створення смислового центру композиції.

Групові посадки спірей також дуже поширені. Для групової посадки вибирають кілька різних сортів і видів спірей. Бажано щоб вони мали різну висоту, відтінок суцвіть, форму крони. При правильному підборі сортів з різним терміном цвітіння, то ви отримаєте елемент саду з безперервним цвітінням з травня по вересень.

Високорослі сорти японської спіреї використовують для додавання азіатських мотивів в сад.

Для створення живоплоту вибирають найчастіше верболисту спірею. Завдяки швидкому росту і невибагливості рослина допоможе створити щільний і надійний живопліт.

Спіреї часто висаджують на літню клумбу з однорічниками і багаторічниками. Сорти спіреї з золотистим листям, наприклад, Голдфлейм, створюють контраст цибулинних з синіми і червоними квітками.

Спіреї в міксбордерах

У міксбордерах спірея забезпечує обсяг, а також надає пишності. Вона створює фон, розставляє акценти, створює текстуру і лінії.

Спіреї використовують на задньому, а також середньому плані одностороннього міксбордера. Крім того використовують для середнього плану змішаної рабатки.

Для створення міксбордера найчастіше вибирають спірею сіру, ніпонську, і японську. Вони забезпечують чіткий контраст з будь-якими кущами. Їх специфічна форма крони і лінії буде впізнавана в кожному міксбордері. Висаджують спіреї як суцільним рядом, так і з інтервалами. У міксбордерах спірея добре поєднується з вейгелами, дейціями, калиною, пухиреплідниками, а також вічнозеленими чагарниками.

Спіреї в альпінаріях і рокарії

Спірея добре буде виглядати в ландшафті, де є великі камені і валуни. Ефектний чагарник буде створювати контраст і противагу хвойникам в загальній композиції. У візуальному плані спірея додає рокарію легкості. Він зможе акуратно заповнити невеликі прогалини в композиції.

Для кам’янистого ґрунту рокарію і альпінарію спірея добре підходить. Цю витривалу рослину потрібно буде тільки поливати в посуху. Також бажано навколо куща бажано зробити поливальні лунки.

Для альпінарію використовують види і сорти спіреї з щільною кулястою кроною. Найчастіше використовують сорти спіреї японської та білоквіткової. Кулясті спіреї в рокарії будуть добре поєднуватися з мініатюрними сортами туї, наприклад, c сортами Golden Tuffet і Green Globe.

Саджанці спірей та інші саджанці кущів можна придбати по доступній ціні в інтернет магазині Флоріум.

Читайте також Білий сад своїми руками.

Опубликовано: 30.05.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты