Хеномелес

Хеномелес фото опис

Хеномелес загальний опис

Останнім часом на вулицях Києва на клумбах з’явився чагарник, заввишки приблизно метр, що рясно квітує лососевими, помаранчевими або рожевими, іноді махровими квітами навесні. Восени хеномелес буває всипаний лимонними зморшкуватими плодами. Це хеноменес або айва японська, ще називають цідония. Батьківщина цієї рослини гірські райони Японії та Китаю. Відкрито цю рослину на початку 19 ст. під час експедицій до Китаю та Японії, й зразу спробували вирощувати в ботанічних садах Росії та Англії, Німеччини. Хеномелес має декілька видів: хеноменес японський або айва японська, хеномелес низький або хеномелес Маулея, хеномелес катаянський.

Спочатку ботаніки назвали нову для науки рослину Pyrus japonica, тобто груша японська. Потім в 1822 англійський ботанік Ліндлі виділив його в особливий рід, якому дав назву Chaenomeles, що означає в перекладі з грецького «яблуко, що розтріскується». Однак до сих пір багато садівників по-старому називають цей чагарник айвою японської, тому що в позаминулому столітті багато систематики не поділяли хеномелес і айву, називаючи один з видів Cydonia japonica.

Сорти хеномелесу

Селекціонерами створено велика кількість декоративних сортів хеномелесу зі махровими та простими квітами рожевого, білого та лососевого кольорів.
Я купляла 3 тоненьких гілочки 30 років тому з яких зараз 2 метровий живопліт та поодинокі кущі по всьому саду.
Невимоглива життєлюбна рослина прекрасно себе почуває навіть при мінімальному догляді. Це ідеальний вибір для «ледачого або зайнятого дачника».

Є низькорослі форми (висотою до 50 см), які добре виглядають поруч з каменями. Особливо чарівно виглядають разом з квітучими тюльпанами та нарцисами. Рідше вирощують високорослі форми, через те, що у їх гілок більше шансів вимерзнуть взимку. Японська айва рідко вимерзає повністю навіть у найсуворіші зими. Обмерзання окремих гілок або їх верхівок не вбиває весь кущ. Він швидко відновлюється внаслідок зростання нових пагонів.

Використання хеномелесу в саду

Деякі садівники не саджають японську айву, тому, що їх лякає перспектива мати на ділянці ще один колючий чагарник. Це побоювання зрозуміле, проте шансів отримати скалку, доглядаючи за хеномелесом, небагато. Це настільки невибаглива рослина, що вона не вимагає постійної турботи – тільки поливу у набільшу спеку та вирізати загущенні гілки навесні або восени раз у три роки. У японської айви найнадійнішими є трирічні гілки. Квіти на них гарніше і крупніше, а плоди духмяні й здорові. Потім врожайність починає знижуватися, накопичуються захворювання, втрачається декоративність. Непродуктивні п’ятирічні гілки краще вирізати під корінь, що також запобігає загущенню куща. А найнеобхідніші роботи (наприклад, збір врожаю) можна проводити в щільних садових рукавичках.

З підживленням хеномелесу проблем зазвичай не виникає. Це невибаглива рослина вдячно за все, ніж його пригощають. Навесні корисні комплексні добрива зі збільшеним процентним вмістом азоту. Гній (навіть розведений у воді) я не використовую, через те, що в загущених посадках чагарнику він здатний викликати ураження грибковими захворюваннями тих старих гілок, які залишилися на кущі. У поодиноких кущів з прорідженої кроною така проблема не виникає.

Корені у чагарнику дуже розгалужені, сильні, густі та товсті.

Використання плодів хеномелесу

Плоди через тверду й кислу м’якоть у свіжому вигляді не їдять. У хеномелесу плоди, в яких міститься ціла аптека. У цьому «північному лимоні» багато вітамінів (особливо С і Р), органічних кислот, пектину та ароматичних речовин, завдяки яким під час приготування желе вся квартира залита запашним запахом. М’якоть плодів хеномелесу зазвичай жовта, а шкірка яскравого блідо-жовта. Плоди, призначені для перероблення, розрізають навпіл, уздовж або поперек, видаляють насіння і серцевину, нарізають часточками або шматочками. Їх використовують для приготування різних страв, а також соку, желе, пюре, джему, варення, цукати, компот, мармелад, пастилу, соуси.

Я готую варення «швидка допомога при застуді», желе, і пастилу.

Особисто я збираю приблизно 4 кг хеномелеса, обираючи найкрупніші плоди, а інші залишаю птахам.

Хочу поділитися як використовую плоди хеномелесу. Зазвичай в мене порція готується з 2 кг плодів з яких я одразу готую декілька різновидів. Для цього я беру 2 кг айви, 1-1,2 кг цукру, 0,3 л меду, 1 лимон , приблизно 5-6 склянок води
aywa4

Варення«Швидка допомога при застуді»

Хеномелес нарізати або натерти за допомогою ножа тонкими часточками. Далі опустити їх в окріп, куди вичавлений сік половини лимона. Вода повинна злегка покривати порізані плоди хеномелесу (зазвичай 3 склянки води). Додаємо в каструлю зі скибочками 2 стакану цукру і ставимо на маленький вогонь. Кип’ятимо 10 хвилин. Розливаємо у склянки. Дуже кисло, але дуже дієво проти застуди.

Желе з медом

Другу частину відварених в сиропі скибочок хеномелеса буде використано для желе з медом. Наступного дня суміш із скибочками переливається в іншу каструльку, додаємо півлітра води, доводимо до кипіння. Далі вливаємо сік із залишеної половини лимона, проварюємо і проціджуємо через сито. В проціджену суміш, трохи охолоджену, додається мед. Виходить дуже ніжно і майже некисло, й дуже ароматно. Розливаємо у склянки та ставимо у холодильник.

Саджанці хеномелеса, а також інші саджанці кущів можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Як вирощувати троянди в горщиках новачкам в садівництві?.

 

Опубликовано: 11.06.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты