Лазанья

Лазанья фото опис

Історія лазаньї

Лазанья, як і піца, спагеті, чіабата, панна кота та тірамісу, є смачним символом Італії. Перші відомості про лазанью були ще за часів давніх греків та римлян. Але то були тільки описи страв, без рецептів. Перший письмово задокументований італійський рецепт лазаньї був виявлений в неаполітанському рукопису XIV століття «Liber de coquina» (Кулінарна книга). Згідно з цим рецептом, в середньовіччі листи тіста відварювали в окропі, прошаровували їх тертим сиром із додаванням спецій.

Подібні страви були у вікінгів та саксонців. У XVI столітті видозмінений рецепт лазаньї перекочував в польську кухню, а потім — в білоруську, литовську, українську. Це — лазанки. Так, наші лазанки родичі лазаньї.
Традиційна лазанья готується, як правило, з 6 шарів тіста, при цьому на кожен шар тіста кладуть м’ясний фарш, гриби, овочі, а зверху — тертий сир і кілька шматочків масла. Для лазаньї італійці частіше всього використовують такі сорти сиру, як рікотта і моцарела. Пармезан обов’язковий лише для класичної лазаньї болоньєзе. Далі запікають у духовці.

Дуже відомим поцінувачем лазаньї є кіт Гарфілд, персонаж дитячих коміксів та фільму «Гарфілд» Сучасні рецепти лазаньї трансформовані до кулінарної техніки, що є в оселях, наприклад, мультиварок або мікрохвильових печей.

Рецепти лазаньї

Середньовічний рецепт з «Liber de coquina»

Візьміть дріжджове тісто і розкачайте його так тонко, як тільки можливо. Потім розділіть його на квадрати в три пальці шириною з кожної сторони. Закип’ятіть підсолену воду і зваріть в ній листи тіста. Коли вони будуть повністю готові, посипте їх тертим сиром. За бажанням в лазанью можна додати розмелені спеції. Чергуючи листи готового тіста на підносі, приправте їх сумішшю спецій.

Середньовічний рецепт фото опис

Рецепт кота Гарфілда

Інгредієнти

2 склянки рікотто;
0,5 склянки тертого пармезану;
1 збовтане яйце;
1/4 склянки подрібненого свіжого базиліка;
230 г листів лазаньї;
230 г тертої моцарели;
сіль і перець мелений — на свій смак.

Для соусу

1,75 склянки томатного пюре;
2 ст.л оливкової олії;
2 ст.л орегано;
0,5 склянки подрібнених овочів і грибів (цибуля, шпинат, печериці).

Рецепт кота Гарфілда фото опис

Приготування

У великій мисці змішати сири рікотто, пармезан, яйце і базилік, додати до свого смаку сіль і перець. Окремо змішати всі інгредієнти для соусу. Форму для випічки змастити маслом, викласти на дно шар відварених листів лазаньї, покрити частиною сирної суміші та залити частиною соусу. Зверху присипати тертою моцарелою. Повторити шари, завершивши шаром листів лазаньї, змазаного соусом. Запікати 20 хвилин при температурі 190 градусів.

Сучасна «Лазанья» з лаваша у мультиварці

Сучасна «Лазанья» з лаваша у мультиварці фото опис
Хочу запропонувати спробувати приготувати лазанью з тонких листів вірменського лавашу замість оригінальних листів лазаньї. Це сучасна альтернатива класичної лазаньї. Продукти що для неї потрібні цілком доступні, їх можна придбати в будь-якому магазині. Приготуємо лазанью з фаршем, з сиром, болгарський перцем, помідорами. Результат оригінальний: виходить дуже смачно, соковито і ніжно.

Інгредієнти

Для соусу болоньєзе:

500 г змішаного м’ясного фаршу;
2-3 помідори;
1 солодкий болгарський перець;
2 ст. л кетчупу;
4 ст. л оливкової олії;
1 ч. л сухої суміші італійських трав сіль перець.

Для соусу бешамель:
1 л молока;

100г сиру;
100 г вершкового масла;
2 яйця;
3 ст. л борошна;
мускатний горіх;

сіль;

перець.

Приготування
Приготування сучасної лазаньї фото опис

Готуємо м’ясний соус для начинки. На гарячу сковороду налийте олію і викладіть дрібно порізану цибулю. Коли цибуля стане прозорою, додайте фарш і обсмажуйте протягом 10 хвилин. Потім додайте кетчуп (якщо потрібно, додайте трохи води), нарізані томати, сіль, петрушку і спеції. Готовий соус зніміть з плити.

Смаження лазаньї по сучасному рецепту фото опис
Готуємо соус бешамель. У невеликій каструльці з товстим дном розтопіть вершкове масло. Додайте борошно (постійно помішуйте!). Через пару хвилин влийте молоко. Варіть 3-4 хвилини, помішуючи. Коли соус загусне, зніміть каструльку з плити та введіть яйця, сіль, перець і половину тертого сиру (дуже важливо постійно розмішувати соус в процесі приготування, щоб не з’явилися грудочки).

Готуємо лазанью. У чашу мультиварки налийте трохи соусу бешамель. Зверху покладіть лист лавашу (листи лавашу можна або порвати на шматочки або порізати по розміру чаши мильтиварки)  На лаваш викладіть частина м’ясного фаршу, трохи бешамель і тертого сиру. Продовжуйте викладати шари в тому ж порядку. Зверху засипте лазанью тертим сиром.

Виберіть режим «Випічка» і встановіть таймер на 20 хв. Після сигналу про закінчення програми відкрийте кришку. Лазанья готова! Смачного!

Читайте також Київське сухе варення.

Опубликовано: 29.06.2021

Теги:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты