Пастила та інші смаколики з яблук

Зміст:

Пастила та інші смаколики з яблук фото опис

Вересень — дуже вдалий час для заготівлі на зиму яблук. З одного боку, свіжих яблук вже все наїлися вдосталь. З іншого боку, їх все ще багато. Багато падалки, яка не зберігається, але з якої можна приготувати смачні та корисні солодощі.

Свіжі яблука фото опис
Пропоную спробувати приготувати пастилу, яку можна зберігати до пів року в холодильнику.

Трохи історії

Пастила це старовинний десерт зі згущеного соку або пюре в формі невеликих брусочків або тонкого листа. На смак пастила схожа на східний рахат-лукум та київське сухе варіння. Для створення пастили можна використовувати різні ягоди та фрукти. Цукор в історії пастили з’явився з XIX століття. Відомі коломенський, ржевський і татарський рецепти приготування пастили. Згодом різні рецепти приготування пастили розвинулись в зефір, суфле та мармелад.

Пастила

Нижче я розкажу про стандартний рецепт приготування пастили із свіжих яблук.

Інгредієнти

5000 кг яблук;
200 г цукру;
100 г води.

Приготування

1. Вимиті яблука ріжемо на часточки, видаляючи при цьому насіннєві коробки.

Очищення яблук фото опис
2. Відправляємо в каструлю або місткість мультиварки додаємо цукор і вливаємо воду.
3. На невеликому вогні варимо яблука під закритою кришкою приблизно пів години, якщо готуємо в мультиварці — ставимо режим «випічка»

Перетерті яблука із цукром
4. Прибираємо все шкурки (щоб заощадити час і не робити цього вручну, раджу перетерти масу через сито).
5. Варимо яблучне пюре ще раз протягом 10-15 хвилин.
6. За допомогою блендера доводимо отриману масу до однорідності.
7. Якщо є силіконові форми для випічки можна використовувати їх (мені вони зручніше, після використання духовки я винесла на балкон, де досушити) Якщо використовується деко для духовки, краще його застелити фольгою. Викладаємо яблучне пюре рівним тонким шаром (приблизно до 3 см).
8. Відправляємо деко в духовку, включивши температуру 130 градусів. Сушити пастилу слід з відкритими дверцятами духовки протягом 60-90 хвилин.
9. Потім просушити ще на балконі приблизно добу.

Мармелад

Мармелад — дуже проста в приготуванні і смачна страва. Вона сподобаєьбся як дорослим і дітям.


Інгредієнти

3000 кг яблук;
1000 г цукру.

Приготування

1. Миті яблука ріжемо, видаляючи насіннєві коробки.
2. Відправляємо в каструлю або місткість мультиварки додаємо.
3. На невеликому вогні варимо яблука під закритою кришкою приблизно пів години, якщо готуємо в мультиварці — ставимо режим «випічка».
4. Прибираємо все шкурки (щоб заощадити час і не робити цього вручну, раджу перетерти масу через сито).
5. Додаємо цукор, розмішуємо.
6. За допомогою блендера збиваємо пюре.
6. Яблучне пюре ще раз протягом 15-40 хвилин в мультиварці на режимі тушіння, періодично помішуючи, або в каструлі, на дуже маленькому вогні до моменту, коли воно не тече, а шльопається з ложки. Можна варити й в декілька етапів — поварили, залишили, наприклад, на ніч, на наступний день продовжуємо варку.
7. Якщо є силіконові форми для випічки можна використовувати їх (мені вони зручніше, після використання духовки я винесла на балкон, де досушити) Якщо використовується деко для духовки, краще його застелити калькою. Викладаємо яблучне пюре рівним тонким шаром (приблизно до 3 см).
8. Відправляємо деко в духовку, включивши температуру 100 градусів. Сушити мармелад слід з відкритими дверцятами духовки протягом 120 хвилин. Потім просушити ще на балконі приблизно добу. Мармелад стане пружним. Якщо вам пружності недостатньо — після витримки просушіть ще раз в духовці.
9. Поріжте на шматочки та обваляйте у цукровій пудрі або насінні кунжуту.
Смачного!

Мармелад обсипаний кунжутом

Читайте також Гостро-солодкий соус «Чатні» з яблук.

Опубликовано: 05.09.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты