Сад метеликів

Давайте створимо «Сад метеликів» . В даній статті я розповім, як це зробити.

Метелики, що пурхають, додають саду особливу чарівність. Вони наповнюють сад особливим настроєм, створюючи в ньому святкову і мрійливу атмосферу. Спокійно відпочиваючи в бесідці або в садочку, завжди буде цікаво спостерігати за тим, як метелики пурхають з однієї квітки на іншій, своїми рухами змушуючи забувати про насущні турботи. Тому і з багатьох інших причин, метелики — завжди бажані гості на наших присадибних ділянках.

Рослини для «Саду метеликів»

Якщо ви хочете помилуватися ними на дачі, посадіть або дайте дозвіл рости на ділянці рослинам, квітки яких притягують метеликів як магніт. Серед них — парасольки кропу, фенхелю та моркви, соняшник та будяк, кропива та дика заяча капустка. Чудово підійдуть для «саду метеликів» багаторічники ехінацея, валеріана лікарська, вечірниця Матрони, материнка, лаванда, сідач пурпурний і коноплевий, ліатрис, пенстемон, шавлія. Серед однорічних квітів, які залучають метеликів, особливо виділяються чорнобривці, цинії, лантана і вербена, скабіоза, молочаї та фіалки.

Жодної хімії


Також треба попередити, що в саду з метеликами не можна використовувати хімічні пестициди. По-перше, гусениці, які харчуються рослинами, не виживуть і, отже, не перетворяться на метеликів. Є високий ризик, що пестициди потраплять в організм самих метеликів через комах, якими також харчуються крилаті вихованці. Але якщо в саду виникла необхідність боротьби зі шкідниками, краще скористатися природними інсектицидами: настоянка полину гіркого — від равликів і слимаків; бузина — проти попелиці; листя, стебла та опалі квітки тютюну, листя горіха, шкірка цитрусових (подрібнена і розчинена в воді), цибуля, часник, гострий перець (подрібнені та розведені у воді) — проти різних видів комах. Посаджені чорнобривці та нагідки біля грядок із капустою охороняють од гусені качани.

Вода для метеликів


В саду для метеликів потрібно передбачити джерело води. Для цього підійде чашка-поїлка для птахів. Якщо такої немає, для пиття метеликів підійде мокрий пісок. Тільки не варто занурювати його у воду, достатньо лише регулярно добре змочувати його в воді. Сидячи на піску, метелики питимуть воду, що знаходиться в його товщі. Я використовую плоскі дитячі пасочки, наповнені піском і водою. Також в пасочки кладу шматочки фруктів. Крім того, буде корисним залишати на землі кілька плодів, що впали з дерев, бо метелики дуже люблять фруктовий сік.

Алісум, або Бурячок, а ще Лобулярія, — трав’яниста рослина, може бути самого різного виду та форми. Має запах меду, виділяє багато нектару. У цей рід входить багато видів багаторічних і однорічних рослин, В саду звичайно вирощують 2 види. Ця рослина дуже приваблює метеликів родини Біланових, які вважаються сільськогосподарським шкідником.  Замість капусти вони відвідують зарості алісуму. Також родину Біланових приваблюють і чорнобривці, і нагідки.

Алліум


Кульки декоративної цибулі, що квітують ранньої весни до червня теж приваблюють метеликів та інших комах. Аліум має багато видів різних за кольором, розміром та терміном квітування. Він може також охороняти кущі аґрусу, малини та смородини від певних шкідників. Плануючи «Сад метеликів» обов’язково посадіть алісум. Також зверніть увагу на Нектароскордум Bulgaricum, що також приваблює метеликів.

Буддлея

Кущами метеликів називають буддлею Давида (Buddleia davidii) Її інша назва — будлея мінлива. Ця рослина зростає в центральних і західних районах Китаю, в помірних широтах Америки, в південній Африці та Кавказі Метелики тягнуться до куща за його нектаром і медовим ароматом, оскільки кущ цвіте все літо. Волоті невеликих бузкових, синіх, пурпурових та білих квітів приваблюють своєю яскравістю. Гілки чагарнику можуть розростатися до 30-60 см в довжину і продовжують розгалужуватись з кожної гілки з додатковими суцвіттями квітів.

Бузок

Суцвіття бузку також приваблюють метеликів. Під час квітування бузку, особливо не махрових сортів та білого кольору, та видового угорського бузку над чагарником постійно кружляють метелики родин Рябців та Сонцевиків.

Ваточник сирійський або шовчина

Це дуже естетична рослина з цікавим та незвичайним зовнішнім виглядом, привабливим запахом та їстівним листям. Його вирощують у садах, у деяких країнах молоде листя споживають замість салату, використовують рослину та у косметологічній промисловості. Крім того, ваточник — чудовий медонос.Деякі бджолярі висаджують цю рослину навмисно, щоб отримати гарний мед з характерним «шоколадним» запахом. Особливо подобається він метеликам-монархам.

Вероніка

Вероніка — великий рід квіткових рослин родини Подорожникових, розводиться як декоративна. Свічки вероніки дуже збагачують малюнок саду, додають вертикалей. Може буде цікавим дізнатися, квітки її входять до складу трав, за допомогою яких виготовляють деякі сорти коньяків, лікерів, настоянок, а також відоме вино — іспанську малагу. Вероніка є кормовою рослиною для гусениць метеликів та годує нектаром дорослих метеликів німфалід — Рябець великий, Рябець червоного, Рябець аталії, Рябець рудий, Рябець діаміна.

Волошки

Вони невибагливі й уживаються з будь-якими квітами. Рослини люблять сонце (в тіні вони зацвітуть пізніше). До ґрунту вони не вимогливі, але краще відгукуються на піщані слабокислі ґрунти без особливого зволоження. Волошки можуть бути багаторічні та однорічні. Крім глибокого синього кольору є сорти з бузковими, білими, червоними кольорами. Гусінь сонцевик будякового (Vanessa cardui) залюбки годується волошками. Крім волошок сонцевикам подобаються ще соняшники та хміль, полин.

Гортензія

Цей кущ не може похвалитися наявністю нектару та пахощами. Однак гортензія дуболиста має приємний аромат, що приваблює метеликів. У гортензії мітловидної спеціально виведено сорти, як Кіушу (Hydrangea paniculata Kyushu) які теж мають здатність приваблювати метеликів солодким ароматом та нектаром.

Лаванда і ліатрис


Без лавандових кущів, що можна знайти з заплющеними очами завдяки сильному запаху «сад метеликів» неможливий. Ці пахощі також приваблює метеликів усіх видів.

Ліатрис культивується по всьому світу як садова красиво квітуча рослина, цінується за свої оригінальні колосоподібні суцвіття. Має суцвіття рожевого, бузкового та білих кольорів. Своїм ароматом ліатрис приваблює метеликів, джмелів, бджіл, тому з ним можна створювати «Сад метеликів»

Лілії


Лілії азійських гібридів майже без запаху, підгодовують краплинками нектару, а от Східні гібриди, Кандідум-гібриди та Трубчасті-гібриди мають сильний аромат та напевно, великі запаси нектару, бо метелики кружляють зграйками.

Інші багаторічники


Родина молочаї теж є улюбленцями метеликів і багаторічні весняні та літні види та однорічні, як «Багата наречена» або «Засніжені гори».

Сідач або посконнік ще нова рослина в садах. Дуже невибаглива, має дуже декоративні сорти зі щільними парасольками рожевого кольору. Ця рослина також є чудовим медоносом.


Дивовижні флокси відносяться до тих небагатьох квітів які прикрашають сад з ранньої весни та до пізньої осені, вносячи в палітру саду яскраві кольори, ніжні відтінки червоного, рожевого, білого, помаранчевого, малинового, фіолетового, чистих і строкатих тонів. Над заростями флоксів завжди кружать метелики.


Наостанок садового сезону прекрасним видовищем стане пурхання метеликів вже восени. Цих комах приваблюють кущики квітучого молодила видного, рум’янило, особливо — заячої капусти, і трьох найпривабливіших з їх точки зору видів осінніх айстр — верескової, новоанглийської та подушковидної. Подобаються осінні айстри чарівному Сонцевику кропив’яному.

На завершення…


Ось тільки частина переліку кандидатів до «Саду метеликів». Метелики охоче будуть відвідувати сад будь-яких розмірів, навіть якщо це буде велика клумба.

Але перед тим як приступити до створення оазису для цих крилатих створінь, потрібно вивчити, які метелики характерні для вашої місцевості. Виходячи з цих знань, ви зможете зрозуміти, що саме приваблює їх, посадити ті види рослин і квітів, яких найохочіше відвідують ці комахи.

В Україні можна зустріти приблизно 223 видів денних метеликів з 7 родин метеликів. Вони мешкають тут або мігрують через нашу країну. Деякі метелики занесені до Червоної книги.

Маю надію, що ви посадите рослини, які подобаються метеликам та відвертають від городини.

З пов. досвідчений садівник Олеся

Читайте також: Східні сади: китайський та японський

Опубликовано: 31.08.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты