Зміст:
Вегетаріанство це режим харчування, який виключає м’ясо та рибу, а також молоко та яйця. Багато людей відмовляються від тваринної їжі з політичних, етичних та релігійних переконань, також вимушене вегетаріанство з фінансових причин або через стан здоров’я. Але, в нашому блозі хочемо поділитися рецептом випічки кухні Греції, яка використовує тільки рослинні продукти та може бути цікава для тих, хто дотримується посту.
Замінники яєць в випічці
Використання яєць у випічці необхідне для структури тіста та пом’якшення внаслідок жирів, якими багатий яєчний жовток. Ніжний смак бісквітів утворюється через присутність повітря у збитих білках.
Для наших рецептів випічки використовується рослинна олія — соняшникова, кукурудзяна або оливкова. Можливо також використати соєву олію. Рослинна олія замінює яйця та вершкове масло в тесті.
Також яйця іноді замінюються збитим яблучним пюре. Використання м’якоті апельсинів також може замінити яйця в випічці. Смак випічці на рослинній олії дещо відрізняється, структура тіста ніби пружинить… Спробуйте!
Рулет з мандаринами та горіхами або варіація Фануропіти
Фануропіта пиріг на згадку про Святого Фанурія, від імені якого він і отримав свою назву. Цей пиріг готують незаміжні гречанки, щоб Св. Фанурій просвітив їх і вказав майбутнього чоловіка. Багато хто з них кладе шматочок пирога під подушку, щоб наречений з’явився їм уві сні. Існує кілька рецептів цього пирога, але одне залишається незмінним: кількість інгредієнтів має бути обов’язково непарною, найчастіше 7 або 9.
Інгредієнти для класичного рецепту
1 склянка оливкової олії;
2 склянки цукру (або 4 столові ложки меду);
1 склянка свіжого апельсинового соку (можна самим вичавити з 3 апельсинів середнього розміру);
1/2 склянки ціпурі. (це самогон з винограду, можна замінити будь-яким спиртним напоєм коньяком, портвейном);
1 склянка дрібно посічених горіхів;
1 склянка родзинок;
1 ч. л. розпушувача;
1/2 ч. л. кориці;
1/2 ч. л. гвоздики;
близько 3 склянок борошна;
(Кориця та гвоздика в грецькій мові йдуть одним словом тому 9 інгредієнтів).
Інгредієнти для Адаптованого рецепту
1 склянка олії без запаху;
1 склянки цукру (або 4 столові ложки меду. Мед має бути рідкий, не загуслий);
4 апельсини (почистити, зі шкірки зробити цедру, м’якуш очистити від плівочки, долечки подрібнити) або використати 1 склянку апельсинового соку із м’якоттю з пакету (замість апельсинів можна використати мандарини);
1 склянка дрібно посічених горіхів;
1 склянка родзинок без кісточок;
1 ч. л. розпушувача;
1/2 ч. л. кориці;
близько 3 склянок борошна (2 одразу і третя при розмішуванні);
(оскільки це адаптація можна також використати також цукати, кокосову стружку, мак).
Приготування
Підготувати, почистити розділити апельсини, пом’яти вилкою. Додати соду або розпушувач, почнеться реакція. Додати мед (або цукор) і ретельно розмішувати до повного розчинення (можна блендером або міксером).
В окремому посуді змішати подрібнені горіхи, розпарені родзинки, цедру, спеції та олію, теж ретельно перемішати (вручну). Додати борошно (спочатку 2 склянки) Ретельно перемішати. З’єднати з апельсиново-содовою-медовою сумішшю. Тісто має бути не дуже рідке, сметаноподібної консистенції. Випікати за температури 180 градусів близько 40-50 хвилин.
Крім рулету з цього тіста можна випікати печиво. Мені подобається печиво спечених у формах мадленок. Але можна використовувати й форми для кексиків… Але треба мати на увазі, що в маленьких формах час на випікання треба зменшити. Приблизно через 20 хвилин, треба вже перевіряти.
Читайте також Київське сухе варення.
Опубликовано: 20.12.2021