Страви на Масляну

Зміст:

Страви на Масляну фото опис

Смачний тиждень

Масляна є одним з найстаріших архаїчних свят слов’янських народів. Це свято супроводжувалося обрядами, пов’язаними не лише з проводами зими й зустріччю сонця, а й такими, що закликали до загального примирення, злагоди та всепрощення. Недарма в українців останній день тижня називається ще й Прощеною неділею, коли треба забувати всі образи та всіх прощати. Масляна починала новий цикл залицянь і пошуку пари.

Традиційні страви на масляну з гарніром фото опис

Цей смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще М’ясопусним або Сирним тижнем. Християнська церква прив’язала його до тижня напередодні Великого посту… Саме тому свято не має чітко встановленої дати в календарі, а залежить від дати Великодня, яка є змінною. Зазвичай вона припадає на кінець лютого – початок березня і займає, ніби проміжне місце між зимою та весною. В цьому році Масляна припадає на 8-14 березня, тому вважається пізньою. Прикмети твердять, що пізня Масляна віщує пізні приморозки у травні.

Вареники на Масляну фото опис
Кожен день М’ясопусного тидня мав свою назву та певні традиційні обряди.

Понеділок – «зустріч». Вівторок – «загравання».

Середа – «ласунка». Цього дня кожна господиня готувала безліч смаколиків, накривала багатий стіл, основною стравою якого були, звісно ж, млинці. Четвер – «розгуляй». З цього дня починались гучні та веселі гуляння й забави з вечора й до світанку: танці, співи.

П’ятниця – «тещині вечори». Цього дня зяті запрошували тещ у гості та пригощали їх млинцями. Субота – «посиденьки зовиці». Цього дня молода невістка приймала в гостях рідних та близьких. Неділя – «прощена неділя». За народною (та й релігійною) традицією у цей день потрібно було вибачитись перед близькими та рідними та попросити пробачення, щоб увійти в Піст духовно чистим. З понеділка (цього року 15 березня) веселощі припинялись – починався Великодній піст.

Головним почастунком на Масляну є вареники з сиром і сметаною, пироги з сиром, налисники.

Тонкі млинці на кефірі

Млинці на кефірі фото опис

Нижче я опишу як приготувати смачні і корисні млинці на кефірі.

Інгредієнти

Яйця — 3 шт;
Кефір — 250 мл (1 склянка);
Вода мінеральна газована — 1 склянка;
Цукор — 2 ст. ложки;
Сіль-1 чайна ложка;
Борошно — 250 г (1,5 склянки);
Олія — 1-2 ст. ложки.

Приготуванння

Яйця змішати з цукром, сіллю і половиною склянки кефіру. Поступово підсипати муку, ретельно перемішувати. Тісто виходить густе, як на оладки. Коли вся мука введена в тісто, влити кефір, ретельно перемішати. Поступово влити воду, продовжуючи ретельно перемішувати тісто — в результаті воно повинно вийти рідким. Потім додати рослинну олію і знову перемішати тісто.

Гарненько розігріти сковороду. Краще взяти сковороду з антипригарним покриттям. У будь-якому випадку сковорода повинна бути зі зручною ручкою. Розігріту сковороду змастити невеликою кількістю рослинної олії. Налити на середину сковороди трохи тіста (приблизно 0,5 звичайного ополоника). Нахиляючи сковороду в різні боки, розподілити тісто по поверхні.

Смажити на середньому вогні. Млинець по краях має розпочати відходити від стінок сковороди. Кожен готовий млинець потрібно викласти на стопку інших млинців і змастити невеликою кількістю вершкового масла.

Такі млинці можна використовувати для загортання начинки, або їжі просто макаючи у розтоплене вершкове масло. Традиційно на такі млинці викладають ікру.

Млинці із викладеною ікрою фото опис
З млинцями пов’язували безліч традицій, приказок та прислів’їв. Зокрема, вважалось, що в день потрібно з’їсти стільки млинців, скільки разів пес махне хвостом, а ворона прокаркає. А ще якщо млинці вдавались пишними та гарно пеклись, то рік буде гарним та щасливий, а от глевкі млинці, що й пеклись погано – провіщали невдачі та проблеми. Висока гірка млинців – до гарного врожаю та заможності, низька – сире літо та неврожай.

Млинець фото опис
Перший млинець, спечений цього тижня, призначався для поминання покійних. Інколи його віддавали жебракам, щоб вони пом’янули покійних рідних. Окрім млинців зі сметаною на святковому столі також були вареники з сиром, сирники, гречаники тощо.

Сирники

Цікавою і водночас дуже корисною стравою є сирники. Нижче я детальніше розкажу про процес їх створення.

Інгредієнти

Солодкий сир 250 г (1 пачка);
1 яйце;
100 г борошна;
50-100 г манки;
За бажанням розпушувач тіста або сода;
Олія для смаження.

Приготування

Пачку солодкого сиру (типу яготинського з родзинками) перемішати з яйцем та борошном, додати манку. На розігріту сковродідку викладати столовою ложкою суміш. Обсмажити на

невеликому вогні з двох сторін.

Крім солодких млинців також були млинці з картоплі з якими добре поєднувалась ікра, оселедці або інша солона риба.

Деруни

Також дуже затребуваною як на Масляну, так і протягом року є прості у приготуванні деруни.

Деруни фото опис

 

Інгредієнти

4-5 картоплин;
Сметана;
Мука приблизно 200г;
Вершкове масло;
Сіль до свого смаку.

Приготування

Деруни приготування

Картоплю натерти на великій тертці, віджати, додати борошно, сметану, сіль, перемішати. Викладати столовою ложкою на дуже добре розігріту сковороду в розтоплене масло. Обсмажувати деруни з обох сторін до золотистої скоринки. Подавати картопляні деруни гарячими зі сметаною.

Тож відсвяткуйте це смачне свято, готуючи смачні страви вдома в колі родини та разом з батьками.

З повагою, досвідчений кулінар, Олеся.

Читайте також Страви із квасолі.

Опубликовано: 06.03.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты