Страви із квасолі

Зміст:

 

Страви із квасолі фото опис

Корисні властивості квасолі

Квасоля — це одна найдавніших бобових рослин, що вирощуються протягом тисячоліть. Батьківщина квасолі — Південна Америка, в Європу вона потрапила через Іспанію і Францію, спочатку як декоративну рослину і потім квасоля знайшла своє місце в кулінарії. Квасоля на 75% складається з білків, близьких за складом до м’яса і риби. Саме квасоля містить найкорисніший для людини рослинний білок, що чудово засвоюється нашим організмом. За кількістю білка квасоля випереджує навіть м’ясо курки. Квасоля дуже багата на мікро- і макроелементи, такі як фтор, залізо, фосфор, калій, кальцій і магній. А за кількістю міді та цинку, квасоля перевершує більшість овочів. У складі квасолі знаходяться вітаміни С, РР, В1, В2, В3, В6 і Е. Все розмаїття сортів квасолі ділиться на 3 види: спаржева, лущильна (або зернова) і напівсолодка.

Спаржева квасоля

Спаржева квасоля фото опис
Спаржева квасоля містить велику кількість білка, в кулінарії використовують як зерна, так і стручки цієї культури. Вона виводить з організму зайву рідину і сіль, допомагає роботі серцево-судинної системи. Зелена стручкова квасоля корисна тим, що вона забезпечує роботу травної системи, нормалізує виділення шлункового соку і покращує роботу печінки та нирок.

Підсмажена спаржева квасоля з сиром

Пропоную спробувати підсмажену спаржеву квасолю з сиром.

Підсмажена спаржева квасоля з сиром фото опис

Налити в каструлю воду і довести її до кипіння. Квасолю перед самою варінням промити під струменем води. Покласти її в каструлю, посолити та довести до кипіння. Кришкою накривати не треба. Свіжу квасолю треба варити 8 хвилин, заморожену — 8 хвилин з моменту закипання води.

Спаржева квасоля варена фото опис
Розтопити в сковороді шматок вершкового масла і додати нарізану цибулю. Обсмажувати 3-4 хвилини. Важливо стежте за тим, щоб він не почав підгоряти, інакше страва буде гірчити. Додати стручкову квасолю, перемішати, накрити кришкою і тушкувати 8-10 хвилин. Додати до стручкової квасолі дрібно нарізаний часник, перемішати, накрити кришкою і тушкувати ще 2 хвилини. Натерти сир, додати сіль і перець до свого смаку.

Спаржева квасоля залита сиром фото опис

Вимкнути вогонь, але потримати ще хвилини 3-4 під кришкою, що б сир розплавився. Ароматна і ніжна страва готова!

Лущильні сорти квасолі

Лущильні сорти квасолі фото опис
Лущильні сорти квасолі в їжу вживають тільки зерна, стручки занадто жорсткі для застосування в кулінарії. Боби таких сортів особливо поживні. Однак перевагою такої квасолі є максимум поживних речовин, які накопичуються в зернах до моменту їх дозрівання. Крім того, урожай лущильних сортів прекрасно зберігається у свіжому вигляді всю зиму. Щоб приготувати таку квасолю, її слід попередньо замочити, а потім довго (майже 2 години) варити. Найбільш поширеними є біла та червона квасоля.

Червона квасоля

Червона квасоля багата антиоксидантами та за властивостями прирівнюється до чорниці. Регулярне споживання червоної квасолі в їжу допоможе виведенню з організму речовин, небезпечних для здоров’я, і зможе запобігти захворювання на онкологію.

Біла квасоля

У білої квасолі міститься найбільше білка в порівнянні з іншими сортами. У цій рослині є багато грубих волокон, які в повному обсязі не засвоюються в шлунку. Вони вбирають в себе всі токсини та шкідливі речовини й після цього виводять їх назовні.

Також квасоля містить досить багато фолієвої кислоти, яка запобігає можливий розвиток атеросклерозу. Внаслідок високого вмісту кальцію і магнію квасоля сприяє зміцненню кісток і зубів. Завдяки певним речовин біла квасоля має заспокійливу дію, а значить, корисно буде внести цей продукт в меню людям, у яких є проблеми з нервовою системою.

Використання в кулінарії

Зернову квасолю використовують в супах, салатах, як гарнір.
Пропоную спробувати приготувати квасолю у томатному соусі та суп із квасолі.

Квасоля у томатному соусі

Квасоля втоматному соусі фото опис
Квасоля, при всій її незаперечною користь, має лише один недолік — занадто вже довго треба варити її. Але якщо замочити її в холодній воді на ніч приготування квасолі буде швидше. Квасолю на слабкому вогні доводжу до кипіння і варю до готовності 40-50 хвилин. Солю квасолю приблизно хвилин за 15-20 до готовності.

Помідори за допомогою блендера перетворюю в однорідну масу. Додаю спеції. Квасолю заливаю соусом і тушу ще хвилин 15. Можна за бажанням додати підсмажену цибулю та солодкий перець до страви.

Квасолевий суп

Квасолевий суп фото опис
Квасоля, морожена або свіжа цвітна та брюссельська капуста, цибуля, морква, кріп. Сіль та спеції до свого смаку.

Замочити на ніч квасолю, потім варити, приблизно через пів години, додати капусту, цибулю та моркву. Варити ще хвилин 20.

Сподіваюся, ви будете більше їсти страв з квасолі, бо вона чудово поєднується практичний з усіма продуктами, ситна і низькокалорійна.

З повагою, досвідчений кулінар, Олеся.

Читайте також Як обрати сорти винограду для дачі.

Опубликовано: 20.02.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты